Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, Jabatan napisał:

U mnie na wsi jest to samo,wozisz kukurydzę na kiszonke policja wozisz obornik policja. Sąsiad woził obornik przyczepą na pole to po drugim kursie wrócił z policją bo komuś śmierdziało guzik mu zrobili ale sam fakt kto na wieś się sprowadza.

Wracając do kombajnu to się zastanowie jeszcze pogadam z inspektorem bo w 2019 chce zasiać 14ha buraków jak się uda.

czyli dobrze oplaca sie buraki siac skoro 14 ha ? i jaki poplon najlepszy pod buraki

Opublikowano

Cena buraków nie powala, ale biorąc pod uwagę dopłatę cukrową i wysłodki toffi które krowy bardzo chętnie zjadają i mlekiem odwdzięczają to ja jestem za burakiem .Nie sieje poplonów przed burakami.

Opublikowano

Pomiar powierzchni pola jest liczony z kół napedowych, jesli ciagle ,,grzebie,, to nabije. Na równych lekkich ziemiach wskazania kombajnu sa identyczne jak faktyczny obszar pola wiec nie szukaj teorii spiskowych. Dla cukrownii glinojeck firmy w takich cenach kopały, dla kruszwicy i dobrzelina tez chyba w takich cenach

Opublikowano

@Mario81  o co Ci chodzi? Wyraźnie napisałem, że cena wzrosła zanim zaczęli kopać i tu nie u jednego usługodawcy. Kampania się zaczęła to cena była tak jak co roku czyli 850, przyszły deszcze, gorzej i dłużej się kopie to cena za usługę poszła w górę więc nie wyskakuj z teoriami spiskowymi tylko czytaj to co napisałem. Najgorsze było to, że trzeba było dzwonić, pytać żeby ktoś przyjechał kopać i to nie tylko u mnie. A ceny 700zł/ha to tylko pozazdrościć ;)  

Opublikowano

W ksc cukrownia łatwi przeciez zbiór i nigdzie nikt nie dzwoni tylko czekasz w nocy na telefon ze jada kopac;) Jak podpisali umowę z cukrownia na jakiś obszar za 720 to co mnie to obchodzi ze mokro poza poryciem pola.

Opublikowano

decopol na dolnym ślasku 950 za ha a jak nie zrobisz przedpłaty to 1000 zł   z ciągnikiem u mnie nie wożił to taka sama cena jakby woził

Opublikowano

a jak wyslotek sie nie bierze to ile płacą za nie bo one zostaja w tej cukrowni tak ? czyli do burakow jest tak doplata cukrowa w wysokosci ok 2 tys ponizej teraz cos , i buraki sie kontraktuje np 60 ton ha i na to cena jest juz ustalana przy kontraktacji a co jesli mniej sie zbierze ? a wiecej poza kontraktem idzie juz w tanszej cenie ?

Opublikowano

Jak wysłodek nie bierzesz to musisz je komuś sprzedać bo w przeciwnym razie cukrownia na twój koszt przywiezie ci je na pole... 2 tys dopłaty to było kiedyś, dzisiaj jest to 1500zł a za rok będzie jeszcze mniej bo to jest stała pula dzielona przez ilość hektarów zasianych w danym roku. No jak Ci się uda zakontraktować 60t/ha to będzie dobrze, bo najczęściej w cukrowni nie chcą dać więcej jak 50-55t/ha, jak się nie wywiążesz z kontraktu to od tego roku płacisz karę umowną.... Tak jest w P&L. Ja w tym roku po raz ostatni sieję buraki i to zmniejszyłem kontraktację do minimum (za dużo pola zostawiłem na jare)

Opublikowano

Przede wszystkim z tego co obserwuje w tym temacie to jeśli ktoś chce zacząć zabawę z burakiem to raczej w cukrowni KSC. Nie jest wesoło co prawda ale jakbym miał odstawiać do konkurenta to już bym dawno ta zabawę chyba zakończył.

Opublikowano

W mojej Gminie droga wojewódzka 12t powiatowe 8t gminne asfalty 5t. Wójt skarży na rolników i robi zdjęcia. Powiat bezpośrednio przed odbiorem buraka odśnieża do czarnego asfaltu, gmina nie pozwala nawet pustymi samochodami jeździć. Ostatnio chce karać za nie wyważenie nieczystości, a szambiarka waży 15t i kierowca sie boi jechać. To jak odowieść buraki od kombajnu który kopie 70t/godzinę na pryzmę oddaloną 2-3km? Bujam się stollem i dwoma ciągnikami z przyczepką 6t. Kopię kiedy chcę do 100t dziennie ledwo nadążę z odwozem. W tym roku skorzystałem z usługi efekt zobacz w mojej galerii.

Opublikowano

Wyobrazcie sobie, że obecnie buraki cukrowe poza kolejnością ładowane są z pryzm niemieckich pobratymców. Co tam będą obsługiwać polskich rolników. Mychy też wynajęte od bambrów pochodzenia niemieckiego. Cukrownia suedzucker. Mam nadzieję, że rolnicy z regionu zrobią jakiś raban. Choćby to miało trwać parę lat. Niemiaszków i ich firmy trzeba w... z Polski. Co do opłat za kopanie. 950 zł plus 100 zł za ciągnik z przyczepą. Do tego vat. A gościu mówi jeszcze, że kopanie 1 ha powinno kosztować nie 1 tys zł, a 1 tys euro:D. Normalnie traktują nas jak głupków. Moim zdaniem chcą wykurzyć drobnych rolników i zostawić kombinaty i niemieckich kolegów na rynku.

Opublikowano

jaka to cukrownia bo unas  jada kopac juz od 2 tygodni i ich niema  a odbiór koniec stycznia

Opublikowano

Im właśnie o to chodzi żeby ludzie przestali cokolwiek robić żeby żeby obcy towar na polski rynek wprowadzić. Już widzę Niemieckie zdziwione ryje że Polak za sto złotych sprzedaje buraki i jeszcze żyje.

Wiecie może kiedy można się kasy spodziewać za buraki, zakończyłem 30listopada cukrownia P&L Glinojeck

Opublikowano

Cukrownia P&L Miejska Górka zbiór buraka kombajnem Ropa 720zł netto/ha, ja biorę prywatną firmę i za taki sam sprzęt płacę 650zł brutto/ha. Warunki w tym roku są jakie są, dlatego niektórzy na licznik ha w ogóle nie patrzą. Wczoraj buraki pojechały, plon brutto nieco ponad 100t/ha, zanieczyszczenia 9,5-10% (chociażbyś oskrobał każdego z osobna mniej niż 8% nie będzie). Na resztę wyników muszę jeszcze poczekać (częściowo sprawdzona polaryzacja 17,5%).

Opublikowano
10 godzin temu, Jabatan napisał:

Im właśnie o to chodzi żeby ludzie przestali cokolwiek robić żeby żeby obcy towar na polski rynek wprowadzić. Już widzę Niemieckie zdziwione ryje że Polak za sto złotych sprzedaje buraki i jeszcze żyje.

Wiecie może kiedy można się kasy spodziewać za buraki, zakończyłem 30listopada cukrownia P&L Glinojeck

W ciągu 30 dni zapłacą Ci za kontraktowane minus wszystkie potrącenia (nasiona, ŚOR, ładowanie, transport, skł.plantatorska...) parę groszy do końca stycznia, reszta do końca lutego.

10 godzin temu, piotr4255 napisał:

Szkoda że unia rujnuje nasz rynek buraka świń i małe gospodarstwa myślę że to jest najgorszy czas dla gospodarstw od 20 lat

A w TVP mówią, że teraz jest najlepszy czas :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v