Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupilem w tym roku pyramin do oprysku przed wschodowego w ilosci 3l na ha jednak pogoda nie pozwolila wykonac tego zabiegu. Czy moge dodawac pyraminu do kazdego zabiegu np po 1l. Np 1 zabieg torrero2l + 1lpyramin 2 zabieg betanal maxx pro + pyramin?

Opublikowano

Co masz na mysli z tymi burakami na sasiednim polu?

przyjrzyj się dobrze tam gdzie ci zjada czy nie masz tego

https://www.agrofoto.pl/uprawa/okopowe/szarek-komosnik-niszczy-buraki-na-zamojszczyznie,104.html

Opublikowano

to zwierze było umnie bo też coś je tak zjadało ale buldok załtwił sprawe

Opublikowano

to zwierze było umnie bo też coś je tak zjadało ale buldok załtwił sprawe

na 100% jesteś pewien??? watpie lepiej sprawdz njakbedzie cieplo. w jakiej dawce buldocu?

Opublikowano

tak bo też zjadało te liscie piersze i po oprysku przestało a buraki zaczeły normalnie rosnoć a dawka 0.25 na ha jak dobrze pamięntam

Opublikowano

Kupilem w tym roku pyramin do oprysku przed wschodowego w ilosci 3l na ha jednak pogoda nie pozwolila wykonac tego zabiegu. Czy moge dodawac pyraminu do kazdego zabiegu np po 1l. Np 1 zabieg torrero2l + 1lpyramin 2 zabieg betanal maxx pro + pyramin?

mozesz, tak w granicach 1,5 litra do zabiegu powinno byc ok

najlepiej jak sie pryska na chwasty to do kazdego zabiegu dadac proteus, mospilan plus deltametryna lub chlorpiryfos z deltametryna, ewentualnie bi 58, widze ze sie od nowa pojawil w handlu 

czym zwalczyc budziszek drobny w buraku cukrowym

z tego co sie orietuje to etofumesat w dawce litr na ha w czystym skladniku ma go zwalczac ale to sa informacje z prasy, nie przerabiane na wlasnej skorze

Opublikowano

zadziała ja kiedyś ostatnie 2 ha pryskalem jak zaczęło podać dosyć ostro choć krótko i normalnie maxpro goltix kosynier dużo przez glebę. Wszystko ładnie podziałało

Opublikowano

u mnie na jednej dzialce tez cos objada liscienie czasami zostaje sama lodyżka... masakra juz raz w piatek byl proteus teraz pojdze chloropiryfos plus deltametryna - podkarpackie

Opublikowano

Moze to Szarek komosnik zjada, bo sms z cukrowni wysylaja, u mnie tez troche tego bylo od miedzy, ale przestalo juz podjadac

poczekaj, zobaczysz co sie bedzie działo jak sie zrobi ciepło :ph34r:

Opublikowano

Zmienię trochę temat ale będzie o burakach. Do wczoraj byłem przekonany że płatność do buraków należy się do całej obsianej nimi powierzchni. Wczoraj kobieta z ODR-u wypełniała mi wniosek na dopłaty i stwierdziła że tak nie jest - we wniosku mam zaznaczone buraki do których należy się płatność (powierzchnia taka jak w umowie kontraktacyjnej) i te do których płatność nie przysługuje (zasiałem hektar więcej). Szukałem trochę w necie i nie znalazłem nic co by potwierdziło słowa (i czyny) pani która mi wypełniła wniosek (jeszcze go nie złożyłem). Napiszcie jak to wygląda u Was...

Opublikowano

Doczytałem już w instrukcji dołączonej do wniosku, że płatność ta przysługuje do całej powierzchni uprawy buraków cukrowych objętej umową. Zapewne różnica w stosunku do ubiegłego roku jest taka że w 2016 buraki kontraktowane pozakwotowe nie kwalifikowały się do płatności a w tym roku już tak. Ale jak to się ma do tego (cytat ze strony: http://www.minrol.gov.pl/Ministerstwo/Biuro-Prasowe/Informacje-Prasowe/Zmiany-w-systemie-wsparcia-bezposredniego-od-2017-r  ):

Od 2017 r. wsparcie w sektorze buraków cukrowych będzie przyznawane do powierzchni upraw wszystkich buraków cukrowych, a nie tylko buraków kwotowych. Zmiana ta wynika z konieczności dostosowania instrumentu wsparcia do zmienionych unijnych uwarunkowań prawnych – zniesienie kwotowania produkcji cukru.

Powyżej nic o umowie nie jest napisane.

Poza tym w tym roku kontraktować pozakwotowe raczej nie było sensu - odbiór na koniec września a powierzchnia uprawy buraków liczona przy wydajności 60t/ha. W moim rejonie raczej niewielu może pochwalić się większą wydajnością i to przy odbiorze co najmniej na koniec października - gleby około czwartoklasowe. Do tego doszła jeszcze ta pogoda...

Opublikowano

Ale doplata do buraków podanych w umowie. ja też zasialem hektar więcej i w cukrowni poprawili mi umowę żeby się zgadzało z wnioskiem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v