Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja polecam Krone 125 sam taką posiadam lub 130 (nowsza). Łańcuchowa, potrzebuje mało mocy, prosta w budowie i niezawodna i często można kupić z siatką, wada wąski podbieracz. Jest takich kilka w okolicy i niektórzy też prasują 3p.

Opublikowano

Też mam Krone ale nie wiem czy c-360 da radę :) ktoś na forum pisał że łańcuchowa daje w d...pe na końcu zwijania, a pasówka trzyma zgniot przez cały czas zwijania i nie jest taki potężny jak w stałokomorówkach ;[ u mnie w krone szesnastka zdycha przy dobijaniu ale na dwójce szosowej ;) ale belki mam 150tki

Opublikowano

Dzięki koledzy ale myślę nad prasą nie pasową ponieważ posiadam sipme z 263 i nawet czasami w słomie musi chodzić z c 330 przy którym mam tura.prasa musi być też i dobra do sianokiszonki belek będę robił 150-100 rocznie i słomy coś około 200 isiana pewnie z 50 myślałem nad sipmą z 279/1 tymi czerwonymi i nad krone kr 130 tymi czerwonymi.A czy w jd belka się nie ślizga ani prasa się nie zapycha ?? przy sianokiszonce bo mam tą sipme z 263 i ona jest bardzo dobra wprost idealna do siana i do słomy no ale sianokiszonki nie robi i dlatego chcę zmienić pozdro

Opublikowano

szeroki podbieracz? hym ja mam w claasie rollancie 44, 130 lub 150cm i jest super, po kombajnie z hederem 3,60m jade sobie prosto a nie jak inni co pobrali z 2metrowym i ślaczkiem jadą :) siano jak prasuje to zrobie taki pokos aby się zmieściło :) kiszonki nie robię :) dobrze że nie mam z 2metrowym podbierakiem :(

Opublikowano

źle nie życzę :( Tylko trzeba się zastanowić czy 2metrowy podbieracz jest potrzebny, bo takie jechanie raz z jednej strony raz z drugiej strony to nie jest za wygodne :)

ja się martwić nie muszę bo na moim polu bizon sobie nie pokosi(bo go nie kupię) chyba że ktoś na usłudze :) mam claasa a następny to claas albo deutz-fahr można powiedzieć że tylko te 2marki wchodza w grę przy następnych zakupach, a te zakupu się niedługo wyjaśnią :)

Opublikowano

W każdej prasie powinno się jeżdzić ale nie zygazkiem bo taki styl jest nieodpowiedni wg instrucji w Krone tylko np 10m lub 20m lewą stroną później tyle samo prawą więc w czym ból? i tak nikt nigdy prosto nie jeździ hehe

Opublikowano

Odradzam komorę walcowo-łancuchową praca z tym to katorga, widziałem jak znajomy się męczy Sipmą z-569/1. Najgorzej w słomie, czasami rozwalone wyrzuca bele, bo robi sznurkiem (walce rwą sznurek). Do 3P to polecam Jd550 tylko że z szerokim podbieraczem to już przekroczy 20tys. Za tyle znajdziesz ładną Krone , lub Sipmę Z-279/1 (czerwona), o ile w Sipmie będzie szeroki podbieracz to nie będzie zamków mechanicznych. Co do Krone to najlepiej szukać z siatką lub podwójnym sznurkiem, duży minus ten wąski podbieracz niestety.

Opublikowano

Odradzam komorę walcowo-łancuchową praca z tym to katorga, widziałem jak znajomy się męczy Sipmą z-569/1. Najgorzej w słomie, czasami rozwalone wyrzuca bele, bo robi sznurkiem (walce rwą sznurek). Do 3P to polecam Jd550 tylko że z szerokim podbieraczem to już przekroczy 20tys. Za tyle znajdziesz ładną Krone , lub Sipmę Z-279/1 (czerwona), o ile w Sipmie będzie szeroki podbieracz to nie będzie zamków mechanicznych. Co do Krone to najlepiej szukać z siatką lub podwójnym sznurkiem, duży minus ten wąski podbieracz niestety.

To zapewne pojedyńczy przypadek :rolleyes:

Opublikowano

jesli chcesz to za okolo 20 tys znajomy ma sipmę w bardzo dobrym stanie B)

dzięki koledzy ale chyba krone kr 130 będzie najlepsza na czerwona bo szkoda mojego 3p do sipmy czerwonej z 279/1

i jak jest z tą słomą w tych krone to prawda że trzeba rano z rosą prasowac ?

Opublikowano

@tomi nie szerz zabobonów i plotek. Każdą prasą można prasować w południe niezależnie od rodzaju budowy, to zależy tylko od stanu technicznego prasy,czy nie jest zużyta. Jak masz Krone to nie znaczy że każdy musi taką kupić. Robiłeś porównania swojej Krone np. z pasówką lub walcową na tym samym polu że tak mówisz?Zdziwił byś się jak byś zobaczył jak pasówka potrafi łykać i ubić.

Opublikowano

@tomi nie szerz zabobonów i plotek. Każdą prasą można prasować w południe niezależnie od rodzaju budowy, to zależy tylko od stanu technicznego prasy,czy nie jest zużyta. Jak masz Krone to nie znaczy że każdy musi taką kupić. Robiłeś porównania swojej Krone np. z pasówką lub walcową na tym samym polu że tak mówisz?Zdziwił byś się jak byś zobaczył jak pasówka potrafi łykać i ubić.

koledzy wiem że pasówka najlepsza do słomy i tomi dzięki że jesteś zainteresowany tematem bo pewnie bedę brał jak już coś to krone

Opublikowano

;) Kolego fanatyku wszystkiego co NIE krone, owszem pasowe dają radę i walcowe ale pasy muszą mieć karby a walce muszą być też szorstkie w pewien sposób ale walce są chyba najdelikatniejsze jeżeli chodzi o słomę. Proponuję przejrzeć AF na temat pras i wypisać mi plusu i minusy poszczególnych pras na przykładzie problemów posiadaczy

Opublikowano

Nie jestem fanatykiem laugh.gif Chcę tylko żeby swoje wypowiedzi popierać jakimś dowodem, np. artykułem z gazety lub badaniami np.DLG. Dobry pomysł z tymi + i - pras,tylko powiedz jak to ma wyglądać?Pisać w tym temacie czy zakładać nowy?

Opublikowano

Koledzy a czy krone kr 125 lub 130 da radę chodzić z c330 ba znam kolesia który tą prasę władkiem ciągał ale c 330 to tylko w słomie gdy mój 3p będzie w kombajnie zaczepiony zo20 i czy ołaca dać odrazu te 2 tysie więcej i mieć siatkę? moim zdaniem się opłaca bo 3 siana są różne i zależy co ludzie sobie zażyczą na zarobkach też by robiła jakieś 500 bel rocznie