Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Na jakie dofinansowanie z Unii moge liczyć? Mam 18 lat, 20 ha średniej klasy ziemi. Gospodarstwo prowadzi wujek a ja mu pomagam i w przyszłości mam je przejąć. Prowadzimy głównie hodowle świń, obecnie ok. 100 sztuk. Sprzęt jaki mamy to: Zetor 9540(97r) 2x Ursus 360, Bizon(78r), Claas Merkant(76r), Bolek(89r). Moge dodać, że chodze do III LO a następnie zamierzam studiować rolnictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu.

Opublikowano

wiedze ze mamy podobna sytuacje ja tez mam odzedziczyc gospodarstwo po wujku ale dopuki wujek nie przepisze na ciebie to od unii nic nie dostaniesz jak skocznysz szkole rolnicza i wujek przepisze na ciebie gospodarstwo to bedzie co innego wtedy mozesz skladac na mlodego rolnika

Opublikowano

jesli nie masz szkoly rolniczej to tylko zwykle doplaty z unii od gruntow rolnych jekie zapewne twoj wujek bierze co roku wiec z przepisaniem lepiej poczekac zanim skoczysz szkole rolnicza

Opublikowano

bobek1 tez cos slyszalem z tym ze mozna uzupelnic po jakims czasie tylko nie wiem po jakim

KarolWisnia1992 a czego az 5 lat studiow?? gdzies czytalem ze wyksztalcenie rolnicze mozna zrobic w 2 lata

Opublikowano

słuchaj dzisiaj był akurat program w tv i z agencji mówili że młody rolnik jest do wzięcia bo mało ludzi się zgłasza główne wymogi to: nie posiadanie gospodarstwa a szkołę możesz po wzięciu premii uzupełnić najlepiej jedź do najbliższej agencji i się wszystkiego dokładnie dowiesz bez żadnych nieporozumień

Opublikowano

przepisać może przecież jak mu przyznadzą młodego bo jak ma ziemie na siebie wcześniej to nie złozy wniosku bo program jest dla przejmujących a nie już posiadających gospodarstwo

-wykształcenie może uzupełnić zaocznie(2-3lata)to trwa i na koniec jest egzamin zawodowy

Opublikowano

Owszem jest jeszcze tak że może już mieć gospodarstwo ale.....przekazane w drodze spadku darowizny w trakcie trwania nauki w systemie dziennym-może składać do 12 miesięcy po zakończeniu nauki mając już ziemię

Opublikowano

Czyli dopiero za 6 lat będe mógł sie ubiegać (rok liceum + 5 studiów)?

jak idziesz na UP w Poznaniu to widze zorientowany maturzysta w h.. jesteś:) rolnictwo skada sie z 2 etapów studiów pierwsze 3,5 roku kończą sie tytulem inżyniera (wiec wykształęcenei rolnicze już jest) później 1,5 roku trwa magisterka czyli 3 semestry totalnej ściemy;) w tym roku zaczołęm taki kierunek studiów i powiem Ci że jeśli nie masz gowy do matmy fizyki i chemii to marny Twój los... a wykształecenie na młodego można uzupełnić w przeciagu 3 lat;)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Galandir
      Mam okazje zakupić grunty rolne o łącznej powierzchni 17ha (w jednym kawałku, z dojazdem asfaltowym) w cenie ok. 10tys/ha. Ziemia ta niestety przez ok. 10-15 lat była ugorowana, wiec większość porosły samosiejki, krzewy bądź duże drzewa. Działka posiada klasę ziemi III, IV, łąki, nieużytki, las. Pytanie z mojej strony jest takie: czy opłaca się zakupić taki grunt i zrekultywować go pod uprawę. Ile mniej więcej wyniosła by taka inwestycja (rekultywacji). Dodam, ze w miejscowości w której mieszkam grunty są bardzo drogie, rolników mało. Czy taka inwestycja mogła by się wrócić. Jestem bardzo zafascynowany rolnictwem i produkcją roślinną. Swoją przyszłość chciałbym związać właśnie z tym zawodem. Tato trochę gospodarzy ale na zaledwie 5ha z czego większość to dzierżawa, zajmuje się głowie produkcją ziemniaka na okoliczny rynek, nie ukrywam pieniądz z tego jest dobry. Na przepis ziemi nie liczę ponieważ na własność posiadamy jedynie 1,5ha ziemi. Inwestycje tą chciałbym związać z premią dla młodego rolnika (gdyby została przydzielona pokryła by 50% poniesionych kosztów na zakup gruntu) i wspomóc się kredytem i pomocą rodziców. Tato do tej inwestycji jest sceptycznie nastawiony, twierdzi ze nie ma sensu w dzisiejszych czasach posiadać ziemi na własność, lepiej takową dzierżawić poza tym według niego koszty rekultywacji takiej ziemi są niewyobrażalnie wysokie i nie wiadomo czy w ogólne kiedykolwiek się zwrócą. Zapraszam do dyskusji :lol:
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez atom2
      Jak w tytule.

Kogo polecacie? Z kim warto podjac wspolprace ? 

Szukam kogos kto bedzie prowadzic VAT.
    • Przez PatrykReich
      Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ? 
      Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem. 
    • Przez MICH4Ł
      Witam. Chciałbym zacząć coś działać z usługami rolniczymi. Podpowie ktoś coś czy warto w to wchodzić, od czego zacząć i na co teraz jest zapotrzebowanie? Z góry dzięki za odpowiedź.
  • Dodaj nową pozycję...
v