Skocz do zawartości

Jaki pług do JD 5070M

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich podpowiedzcie mi jaki pług(używany) mam kupić do 70 km ciągnika? Jak na razie orzę 4 grudziądzką tylko, że słabo pole po nich wygląda, ciągnik chyba ma za lekko, a i tak są w słabym stanie.Rozglądałem się trochę po allego i widziałem fajne 3 obrotowe w dobrych pieniądzach ale może lepiej kupić czwórki bo widziałem, że z trójkami to 60-tki dają rade. A jak nie da rady z 4 obrotowymi to może jakieś zachodnie konkretne czwórki zagonowe.Muszę coś w tą zime kupić a nie wiem za bardzo za czym się rozglądać. Podajcie może jakieś przykłady z allego. Z góry dziękuję

Opublikowano

czwórki obracalne 70 konnym ciągnikiem :P .szaleju ześ sie najadł. 3 obracalne to za dużo :P chyba że masz odkładnie 30 cm

Opublikowano

Człowieku temu jelonkowi chcesz d*pę urwać?

Wg mnie to jakiś kverneland 3*45 bądź overum 3*45

http://moto.allegro.pl/plug-fraugde-kverneland-3-skibowy-zagonowy-i1291280200.html 3*40 :P

http://moto.allegro.pl/plug-3-skibowy-zagonowy-overum-i1288469907.html

http://moto.allegro.pl/plug-niemeyer-4-skibowy-zagonowy-i1290049794.html powinien pójść chociaż to już 4 skiby

http://moto.allegro.pl/rabe-werk-plug-zagonowy-i1300509768.html jak nie da raby to 4-rtą skibę odkręć

Opublikowano

przy orce siewnej można pokuśić się o 4x35 - 4x40 np. kverneland ale to też zależy czy z zabezpieczeniami, 3x40 cięzko będzie miał gdyby to bylo chociaż 5080M to już co innego. Zalezy ile masz dociązenia - balastu. Bo jak masz trochę klasy 3 i górki to mozesz orać tym grudziądzem dalej.

Opublikowano

ja kupiłem do new hollanda td5050(95km) overuma 3 obrotową na zabezpieczeniu hydraulicznym i ma cięzko przy dobrej głębokiej orce na dobrej ziemi. Tobie polecam też jakąś trókę tylko ze lekka to powinno jakoś w miarę iść.ale pamiętaj że to tylko 70km.

Opublikowano

Witam ja na twoim miejscu do jaśka to bym kupił jak już pług zagonowy to jakiegoś kverdzia 4x40 a jeśli obrotówke to polecam Lemken opal 90 z tym pługiem (3 skibowym) to już bedzie miał co robić a jeżeli masz słabsze ziemie to jeszcze jakiś wał można mu przyczepić ale ja był bym za samym 3 skibowym .

Pozdro.

Opublikowano

Ja mam słabe ziemie kawałek 4 klasy a reszta to piachy 5 i 6 klasa. Na lepszych ziemiach mam pozasiewane łąki bo mam 21 szt. limuzynów. d*py mu nie urwę bo mam 94l pompy i ładowacz z przodu który dobrze dociąża przód. Że 70 km to fakt ale silnik o pojemności 4,5 litra ma chyba dużo lepszy moment obrotowy i tak z obrotów nie schodzi. Ten ciągnik poza tym sporo warzy bo przecież tyle samo co 5100.I stąd moje wywody na temat 4 obrotowej.Fajne są te BRENIG niebieskie. Bardziej by mi pasowały obrotówki bo mam pola chyba w 30 kawałkach, ale zagonówki można by wziąść czwórki o większej szerokości i nie opowiadaqcie mi bajek że 4 zagonowe to do niego za dużo bo przecież takimi robię.już nie wiem co zrobić dzięki chłopaki za linki patryk nie mogę otworzyć twoich linków

Opublikowano

Ja mam do JD 2130(75KM), bez przedniego napędu, eberhardt 3x30 skibowy obracany i daje sobie radę b. dobrze. Ostatnio orałem na szerokość ok. 105cm i nie miał żadnych problemów nawet na glinie 3 klasy. Także bierz obrotówke 3 skibową (zwłaszcza, że nie masz ciężkich ziemi) z regulacją orki do 40 cm na korpus, 4 skiby obrotowe to za dużo, tak jak wcześniej koledzy mówili.

Tu jest przykład lżejszego kvernelanda, z którym na pewno sobie poradzi:

kverneland