Skocz do zawartości

czy to sucha zgnilizna????

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

witam ! dzis bylem obejrzec swoja plantacje rzepaku i zaobserwowalem cos takiego na lisciach i niewiem czy to sucha zgnilizna,jesli tak to co za srodek zastosowac aby nieskracał roslin a podzialal na tego grzyba,czy moze byc np ALERT???wypowiedzcie sie na ten temat ,dodam ze ja poraz pierwszy zasialem rzepak i niemam zbytniego doswiadzcenia jesli chodzi o ta rosline

http://www43.zippyshare.com/v/8563184/file.html

http://www43.zippyshare.com/v/30533310/file.html

http://www43.zippyshare.com/v/99381344/file.html

http://www43.zippyshare.com/v/34483413/file.html

Opublikowano

zgniliznę widziałem tylko raz na jakimś szkoleniu ale wygląda to bardzo podobnie nqa zdjęciach dokładnie nie widać czy są taki czarne plamki od zarodników. Jeżeli są to ja bym stawiał na suchą zgniliznę kapustnych.Chociaż przenosi się ona głównie przez glebę a jeżeli ty nie siałeś wcześniej rzepaku, więc nie powinno być zarodników.

Opublikowano

Nieciekawie to wygląda. Tak w ogóle to wyrośnięty masz ten rzepak, którego dnia siałeś? Jeśli tam było coś podobnego (mam na myśli ta sama rodzina "kapustowate") to duże prawdopodobieństwo, że masz do czynienia z suchą zgnilizną.

Wiadomość z AgroFoto.pl

Opublikowano

Tak to sucha zgnilizna. Jak nie chcesz skracać rzepaku to unikaj triazili (substancje tebukonazol i metkonazol).

Alert może być ale nie wiem czy to nie za słaby środek bo choroba jest już bardzo rozwinięta.

Ja pryskam Pictorem.

Chociaż przenosi się ona głównie przez glebę a jeżeli ty nie siałeś wcześniej rzepaku, więc nie powinno być zarodników.

Mogą bo zarodniki migruja z wiatrem na kilka kilometrów.

Opublikowano

spokojnie może być alert ale najtaniej wyjdzie sarfun i jest bardzo skuteczny. Jeśli rzepak jest wyrośnięty a po liściach widać że jest niezły możesz zastosować toprex jesienią wychodzi przyzwoicie cenowo bo stosuje się go 0,3l/ha pozamiata choroby i przygotuje rośliny do zimowania stosowałem go rok temu i jest naprawdę niezły, w tym roku swoje nie przypalone chlomazonem rzepaki też potraktowałem toprexsem i jest git na polu

Opublikowano

@west jak twoim zdaniem wygląda stosowanie Toprexu na wiosnę? Kupiłem już ten środek we wrzesniu ale nie przewidziałem, że rzepak nie wyrośnie i do tej pory niestsowałem. Obecnie rzepak ma 5-6 liści i niewiem czy nie lepiej zastosować go na wiosnę. Doradz coś.

Opublikowano

w poprzednim sezone jechałem toprexem na jesieni w dawce 0,3 i wiosną drugi raz 0,5l w pierwszym zabiegu po ruszeniu wegetacji i jestem z efektu zadowolony. Rzepak super wyglądał, pięknie rozgałęziony, sztywny, rośliny nie wyrosły wysokie miałem porównanie bo zasiane odmiany belleve i mercury potraktowane toprexsem były obok pioneera maxsimusa w którym jechałem tylko alertem i sarfunem i niewiele różniły się wysokością dlatego min. zrezygnowałem z pioneera. Toprex ma tą zaletę że nie hamuje zbytnio wzrostu rzepaku a wpływa na ukorzenienie, zgrubienie szyjki korzeniowej i tworzenie rozgałęzień bocznych. Jak Twój rzepak ma 5-6 liści to spokojnie zastosuj go teraz na szczęście prognozy meteo o szybkiej zimie nie sprawdzają się zbytnio więc rzepak ma przed sobą jakieś minimum 2 tygodnie wegetacji (przynajmniej na moim terenie mieszkam w północnej wielkopolsce na granicy z zachodniopomorskim) Twój region jest Polskim biegunem zimna więc musisz sam decydować. Jeśli zostawisz ten zabieg do wiosny też nie będzie tragedii efekt będzie pewnie mniejszy bo ilość rozgałęzień i pokrój rośliny decyduje się jesienią ale powinien zadziałać pozytywnie. Dochodziły mnie słuchy że toprex stosowany wiosną powodował skrócenie łuszczyn na swoim przykładzie mogę zapewnić że to kompletne bzdury nic takiego nie zaobserwowałem, niewiem kto rozpuszczał takie plotki ale od kilu osób to słyszałem i byłem naprawdę zdziwiony tymi rewelacjami a niedowiarków zapraszałem na swoje pole i powiem Ci tyle że wszyscy co oglądali mój rzepak tej jesieni pryskają toprexsem. pozdrawiam