Skocz do zawartości

Byki mięsne,ile gdzie i dlaczego


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.Da takiej obory jak na jedną sztukę potrzeba 3m kwadratowe 384 sztuk ale oczywiście korytarz paszowy

2.Takie byki jedzą to samo co krowy mleczne.Ananasy i banany wiesz te sprawy :(

3.Dużo pewnie z 80ha bo jak susza będzie :P

4.A masz w ogóle masz jakiś park maszynowy, ciągnik.Masz jakąś ziemie. Budynki, oborę?

Czy wszystko od początku?

Opublikowano

Witam Mam kilka pytań do was i z góry dziękuje za odpowiedzi :1.Ile mniej więcej wejdzie mi byków mięsnych do obory 12m/96m, takiego typu jak to http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/176519-bukaciarnia/2.Co takiego byki mięsne jedzą 3.Ile pola ornego,łąk jest potrzebne do utrzymania tak około 250 byków 4.Czy to się opłaca ,jaki koszt utrzymania byków

Hahahahahahahahaha 250 sztuk :( Pojechałeś...

Zebyś sobie rade z 40 dał to będzie dobrze.

Opublikowano

suzuki550e wchodziłeś w mój profil, mam 14 lat :(

ale interesuje się bydłem mlecznym to wiem.

Byczki musisz sprawdzić czy nie maja przepukliny i czy nie mają biegunki. :P

U mnie jak sprzedaje byczki czy cielaczki to sprawdzają tylko czy nie mają przepukliny ;)

Opublikowano

rafale Ci ludzie o których piszesz nie robią tego od dziś tylko mają kilkunastoletnią praktykę. Jak ktoś pyta co jedzą byki mięsne i chce od razu trzymać 250 sztuk to widać że ma o tym blade pojęcie. Jasne niech kupi 250 cielaków i niech mu dostaną sraczki to po dwóch dniach będzie miał tego dość mimo że ma piękną bukaciarnię. Po prostu dyletant pyta się na forum o podstawowe rzeczy i odrazu liczy zyski ile to by nie było jakby wstawił tyle to a tyle. Może niech zacznie od 20-30 sztuk a potem zobaczy sam jak z opłacalnością, co to znaczy opieka weterynaryjna, przygotowanie paszy, zadawanie, odpajanie, ile się czeka na takiego byka, co znaczą upadki i od czego itp. a nie pyta się na forum czy to się opłaca. :(

Opublikowano

Nie traktuj tego ostro. Ale jak wchodzę na forum to czytam o dziesiątkach napaleńców którzy już liczą zyski nie mając za bardzo pojęcia co się z tym wiąże. Niedawno była koniunktura na świnie to wszyscy tylko pisali jak zmodernizować chlewnie. dziś chlewnie są be więc wszyscy piszą o tym że mają budynek i kilka hektarów szuwarów niekoszonych x-lat i jak tu produkować bydło mięsne bo w dojenie jakoś nikomu nie chce się wchodzić bo to obowiązek i koszt wysoki. Skończy się tym samym co w przypadku świń. Będzie nadprodukcja i za rok bydło mięsne też będzie be. No ale dobra próbujcie. <_<

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tymtus
      Co sądzicie o kastracji bydła mięsnego? W Europie nie jest to rozpowszechnione, ale prawie cała reszra świata jednak stosuje tą metode, pozwala to na o wiele tańszy koszt wyprodukowania wołowiny, oraz zmiejsza szanse kazirodztwa, oraz ułatwia prace nam, rolnikom. Bardzo wygodna jest metoda bandingu, która polega na zakładaniu specjalnych gumek na moszne cielaka, po czasie jądra po prostu odpadają. Zestaw do takiego zabiegu, to koszt 50zł, jest dostępny w polsce, chociaż z samą praktyką bandingu się nie spotkałem. Co Wy o tym sądzicie?
    • Przez s_z_k
      czy ktoś orientuje się jakie wybicie mogą mieć byki zebu? 
    • Przez GrubyRolnik123
      Witam
      kupię 50 sztuk bydła 1-2 miesięcznych, szczegóły w wiadomośći prywatnej na agrofoto.pl
      ✅✅✅✅✅✅
       

    • Przez szczygel18
      Witam niebawem zamierzam kupi większą ilości cielaków najlepiej mięsnych chodzi mi tu o byczki ale mogą to być również mieszańce prosił bym o jakieś namiary rolników bądź pośredników za pomoc będę bardzo wdzięczny...
       
      Myślę ze nie tylko mi to będzie pomocne...
    • Przez ŁukaszOla
      Witam , mam pytanie jak sprzedać byki lepiej na żywa czy poubojowo 
       

×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v