Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Taka darowizna to fajna sprawa... Przykładowo sprzedajesz za 200 tys +te 7% na RR... Dajesz  przykładowo synowi uzyskana kwotę  i ten odlicza od tego 22%....😜

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Skoro robisz coraz większe koszty to czym się chwalić 🤔... Jesteś zdojony z kasy i tyle... 

Zapewne odliczasz to co jest na 0 tera.. 😁😁😁😁😁

Bogdan ma rację wg mnie, pomijając już jego powiązania vat i rr, to kazdego indywidualna sprawa i nic nikomu do tego. 

1 godzinę temu, poosa21 napisał:

Tak jak Twój syn. 

Jak można odliczać VAT z czegoś co jest na zero. Pomyśl zanim coś napiszesz. 

Więc z czego taki sławek ma takie potężne zwroty? Nie bierzemy pod uwagę inwestycji w śt i budowlankę.

Jeżeli sprzedaż i zakup u vatowca jest na zero, a ryczałtowiec do kwoty netto dostaje 7% zryczałtowanego podatku vat przy tych samych kosztach to kto ma więcej w kieszeni?

Żeby jak to niektórzy błędnie myślą zarabiać na vacie🤣🤦‍♂️ to trzeba kupować, dużo kupować, co się przekłada na to, że na kupkę nie odkładasz. Lewych faktur też nie nałapiesz.

Żeby nie było, sam jestem na vacie już 10lat bo inwestowałem.

Opublikowano (edytowane)

Sławek to potęga na całe AF... Ma 3 ha ziemi bo nic nie kupił bo dybie na ratki które zaciągnął aby zrobić zwroty.... Ot błędne koło... 😁

Się rozwinął chłop że hohoho... Tacy właśnie są  potrzebni aby ich doić bo oni wsio wydadzą na zakupy złomu i robią koszty których normalnie by nie robili... To jest system aby doić i tak właśnie jest.... Koszty na max bo więcej zwrotu będzie... 

• Haha 1
Opublikowano

Szczerze nie wiem jak to jest ale mi na VAT jest lepiej, może więcej papierologi  ale mogę sobie pozwolić na więcej  bo jednak o ten Vat płacę mniej, nie piszę że odkładam ten Vat ale wydaję go kupując coś innego, w zasadzie tak kręci się ten świat że co zarobimy to wydamy.

Opublikowano (edytowane)

Co mnie ma boleć jak ja dostaje do sprzedaży i niczego nie muszę... 

Ty tera nie dostajesz bo jesteś ogólny na starcie i masz taniej mleko.... Co tam odliczysz tera z tego zera co wprowadzili 😁😁😁😁😁😁

Narobisz kosztów na paszach i środkach, paliwie itp. żeby parę złotych dostać a się zdoisz z kasy i tyle...Mało tego na tym śmiesznej stawce która tera jest to musisz wsio  kasę wydać żeby dostać tyle co ja na RR.... Ot cyrk dla naiwnych....

Temu ziemi nie kupiłeś i nie kupisz bo jetes wydojony...I tak właśnie ma być.. 🤔

No chiba że do ogrodniczego wpadniesz na zakupy.... 😁😁😁😁😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Temu ja z synem mam 90 ha własnych gruntów  a ty 3 ha.... 😜

Dzieciaku nie zdajesz nawet 30 % procent tego co ja zdawałem.... Ja kończę z krowami bo nie zamierzam siedzieć krowie pod ogonem do usranej śmierci jak ty.. 

Wydoiles się na sprzęt i obory a ziemi nie masz zeby to wyżywić... Co ci z tych zwrotów jak  bank ci to zjadł dawno... To klasyczny przykład jak dać się wydoić i nie mieć żadnej przyszłości w rolnictwie i tyle...

Każdy normalny człowiek pierwsze kupi ziemi jeśli jej nie ma bo to podstawa... 

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, slawek74 napisał:

potęgą na af w trolowaniu to tY łogarku jesteś i cię boli że ktoś ma zwroty i nie wymyślaj ani przesadzaj wystrczy że są większe od twojego 7% 🤭

Czyli kupjesz maszyny lub budujesz się skoro masz duże zwroty, 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, slawek74 napisał:

to nie temat o ziemi czytać nie umiesz 🤪

No widomo bo zwrotu nie zrobisz bo vatu na ziemię zapomnieli wprowadzić... 😁

Powiedz co ta twoja obora uwięziowa warta na dzisiejsze czasy i te graty co się na nie zadłużyłeś  ?

Co zostawisz synowi? A kredyt na następną obore na 3 ha? 😁😁😁

Zwrotu zrobisz żeby do banku oddać? 

• Haha 1
Opublikowano
miwigos napisał:

35 minut temu, slawek74 napisał:

potęgą na af w trolowaniu to tY łogarku jesteś i cię boli że ktoś ma zwroty i nie wymyślaj ani przesadzaj wystrczy że są większe od twojego 7% 🤭

Czyli kupjesz maszyny lub budujesz się skoro masz duże zwroty, 

czytaj uważniej .... nik nie mówi o dużych...

Opublikowano

300 zł na miesiąc , ja wystąpie teraz o wzrot ,pomimo że było w IV kwartale ponad 20 tys do zwrotu , na zboże zerowy to trzeba zabrać co moje

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bogdan_ja napisał:

Taka darowizna to fajna sprawa... Przykładowo sprzedajesz za 200 tys +te 7% na RR... Dajesz  przykładowo synowi uzyskana kwotę  i ten odlicza od tego 22%....😜

Bogdan_ja

podczas bycia  na ryczałcie i wypracowując zysk 200 000 które przekazujesz na darowizne  nie zawsze byłęś w korzystniejszej sytuacji  względem   rolnika na ogólnych zasadach wat i o tym nie zapominaj

w skrócie to wygląda tak ty stracisz na wat będąc na ryczałcie , przekażesz darowizne  , syn zrobi zakupy i zarobi a potem zacznie znowu tracić i w koło macieju hahaha

a tym czasem minister finansów śpi spokojnie , bo każdy żąda faktur , a tym samym płaci podatek ten co je wystawia hahaha na dodatek się watowiec cieszy że na fakturze ma 23 % do zwrotu , ale o tym że go przed chwilą zapłacił już nie pamięta

tak na prawdę zysk powstaje od kwot netto u każdego z rolników , ryczałtowcom dali zwrotu 7 % , a watowcowi  ile łaska

to że na jednym gospodarstwie jest ryczałtowiec i watowiec i obaj się cieszą że zarabiają na wat bo kombinują wcale takie oczywiste nie jest , wtedy zarabia minister finansów bo obaj dbają żeby  każdy grosik był opodatkowany hahaha  jak by obydwaj byli na ryczałcie to by mogli  kupować  bez wat chociaż z tym coraz gorzej , albo kupować na watowca za odpowiednią opłatą

Edytowane przez stach12
d
Opublikowano (edytowane)

Ja nie tracę na rr względem vat bo mam sporo sprzedaż a zakupy minimalne bo trza koszty zmniejszać a nie dybać na zwroty i robić bezsensowne koszty. 😜

Druga sprawa to  vaciki zbierają faktury i płacą tym na rr  50%vatu  do rączki gotówka tak im dobrze 🤔😁😁😁😁

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

napewno nie... mogłem się przenieść 5 lat minęło od zakupów i do twojej wiadomości kredytów nie mam niech cie piecze 😁🤪

Jasne a w innym temcie pisałeś że lobore jeszce spłacasz 😁😁😁

I że ci ratki nie wzrosły... 😁

Wiesz co warte twoje dyrdymały tyle co te twoje śmieszne 3 ha.... 😜

Opublikowano (edytowane)

Wisz kiedyś to jeden był na wiosce na vacie i reszta zbierała faktury że flaszkę.. Tera to się porobiło i muszą płacić /wyskakiwać z kaski  i nie wiadomo kto i co... 🤔

Z dobroci tego nie robią tylko z musu i tyle.. Temu ja na RR bo po co tak się upadlac 😁

Opublikowano (edytowane)

Bogdan jest już tutaj jeden chwalipięta.

Edytowane przez gustaww
Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Jasne a w innym temcie pisałeś że lobore jeszce spłacasz 😁😁😁 I że ci ratki nie wzrosły... 😁 Wiesz co warte twoje dyrdymały tyle co te twoje śmieszne 3 ha.... 😜

za cytuj 🤔 może to były ostatnie raty 🤔 i nie pieprz o tych 3 ha bo mało wiesz 😁 w siedlisku mam sporo więcej 😁 trzeszczysz jak stara płyta 🤪

Opublikowano

Wiem, wiem ty za swoje wsio robiłeś toć wiem... A to że ostatnio się chwaliłeś że miałeś więcej raty jak Ursus wypłaty bo ponabierales że hoho to przecia nie ty... 😁😁😁😁

Ty poprostu przodownik rozwoju  af.... Toc ja podziwiam 😜

Toć ty tyle vatu odzyskałeś że hoho albo i wincej.... 

Toć zara kupisz z 20 ha albo i wincej 🤔😁😁😁😁