Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z energią jest różnie. Ja prosiłem o dopisanie nipu na fakturze i normalnie odliczam. Z wodą już tak nie było, bo właśnie chcieli mi dać wiekszą stawkę, więc nie rozliczam tego, bo nie opłacało się to. 

rozumie że jak kupie jakąś maszynę na zwrot na vat to żeby nie oddawać kasy muszę być na vacie 5lat ale co jest z zakupem środków do produkcji? Paliwo i inne?

Czy też żeby nie oddawać to bym musiał nie brać nic z tego na fakturę w ciągu 5 lat?

Kolego nie słyszałem, by ktoś wracał na ryczałt. Raczej zasadą jest, że kto wchodzi na vat to w nim zostaje. Wcześniej w tym temacie było to już poruszane, więc cofnij się do tyłu to coś więcej się dowiesz może.

Edytowane przez jaro86
Opublikowano

Z enervią jezt różnie. Wszystko zależy gdzie kto płaci rachunki. U mnie w energa wyszło drożej po przejściu na c12a. Lepiej było na g11. Trzeba pilnować godzin by oszczędzać, ale dochodzą jakieś durne opłaty. Wrócić podobno nie łatwo i lepiej znaleźć tsńszego operatora.

Opublikowano

Ja osobiście nie widzę możliwości bycia stratnym będąc na vacie. Mówię to z perspektywy prowadzenia gospodarstwa 42ha swoich i troche dzierżaw - tylko uprawa roślinna. 

Przecież sprzedaje sie na vacie 5% a kupuje na 8%,23% - samo to wystarczy żeby być na plus - duży plus. Aż zerknąłem w program księgowy i w tamtym roku - zwrot 68 tysięcy. Tyle że kupiłem ciągnik za 117 netto i to trochę nagoniło.

Opublikowano

Są wzięte z sufitu u mnie. Księgowy mówił że tyle pisze wszystkim i przechodzi. To jest według własnego uznanie. US może to zaakceptować lub nie

Tak mi się sąsiad żalił że nie jest możliwe wyjść do przodu bez inwestycji. Nie potrafię tego wytłumaczyć dopiero wchodzę w temat Vatu

A prąd też przepisywałem na siebie bo był na rodziców.

Opublikowano

Nie wiem jak w produkcji zwierzęcej ale w roślinnej nie da się być na minus - nawet bez inwestycji.

Dajmy na to :

sprzedajesz na 100 tyś. vat do odprowadzenia 5 tyś.

Ale żeby to wyprodukować - nawozy , paliwo , części wydajesz około 50 tyś - ale już na vat 8 i 23 %. Więc uśredniając niech będzie 15% czyli do odliczenia masz 7500 (nie wyliczam co do złotówki ani % bo tak w głowie co z grubsza liczę).

Ale z tych pozostałych 50 tyś kupujesz ubrania , środki chemiczne do domu , opłacasz rachunek za telefon , itp. a to wszystko wrzucasz w koszty - dajmy na to że to wydatki na poziomie 10 tyśiecy rocznie netto - czyli już masz następne 2300 w kieszeni.

Czyli bez żadnych kombinacji jesteś lekko 5 tyś rocznie do przodu. Większa skala - większe zwroty. A jak ktoś ma ochotę pogłówkować to robi się duży obrót i duże zwroty ;).  ale do tego potrzeba ponad 50 ha areału żeby się opłacało .

Opublikowano

Nie wiem jak w produkcji zwierzęcej ale w roślinnej nie da się być na minus - nawet bez inwestycji.

Dajmy na to :

sprzedajesz na 100 tyś. vat do odprowadzenia 5 tyś.

Ale żeby to wyprodukować - nawozy , paliwo , części wydajesz około 50 tyś - ale już na vat 8 i 23 %. Więc uśredniając niech będzie 15% czyli do odliczenia masz 7500 (nie wyliczam co do złotówki ani % bo tak w głowie co z grubsza liczę).

Ale z tych pozostałych 50 tyś kupujesz ubrania , środki chemiczne do domu , opłacasz rachunek za telefon , itp. a to wszystko wrzucasz w koszty - dajmy na to że to wydatki na poziomie 10 tyśiecy rocznie netto - czyli już masz następne 2300 w kieszeni.

Czyli bez żadnych kombinacji jesteś lekko 5 tyś rocznie do przodu. Większa skala - większe zwroty. A jak ktoś ma ochotę pogłówkować to robi się duży obrót i duże zwroty ;).  ale do tego potrzeba ponad 50 ha areału żeby się opłacało .

Ale będąc na ryczałcie sprzedając za 100 tys netto dostajesz do ręki 107tys zł i od tej sumy powinieneś liczyć różnicę.

Opublikowano

tyle że jak coś inwestujesz to na ryczałcie nie masz zwrotu vat  , podobnie z zakupem paliwa i wielu innych.

to tak jakby liczyć te 107 jak piszesz tyle że kupując ciągnik on dla ciebie kosztuje 246 a dla mnie 200. 

Opublikowano

tyle że jak coś inwestujesz to na ryczałcie nie masz zwrotu vat , podobnie z zakupem paliwa i wielu innych.

to tak jakby liczyć te 107 jak piszesz tyle że kupując ciągnik on dla ciebie kosztuje 246 a dla mnie 200.

Dziś liczyłem że będąc na vacie za 2015 rok jestem 3 tys do przodu według ryczałtu, dodam że nie były brane żadne nowe maszyny.

Opublikowano

Wydaje mi sie że @henio2 miał na mysli że jak sprzedajesz np świnie to zwracasz Vat do urzedu, a za te pieniądze ze sprzedazy nie odzyskujesz Vat bo przechodza te pieniądze na spłate kredytu. Ja nie mam doświadczenia w kombinatorstwie przy Vat więc może niech się inni wypowiedzą jak to tam jest.

Opublikowano

żadne kombinatorstwo poprostu jak spłacasz kredyt za ziemię to nie masz kasy na inwestycje z vatem 23 procent i nie odliczasz proste jak nie umiecie takich rzecz obliczyć to lepiej uwarzajcie bo można popłynąć

Opublikowano

No ale wsadzić się w kredyt na ziemię tak że nie wystarczy na nic innego to totalna głupota .  w  najbliższej okolicy mam kilku gigantów co już auta i traktory sprzedawali żeby kredyty pospłacać bo chcieli mieć hektar więcej od sąsiada - nie szkoda mi ich.

Ale przecież nawet bez inwestycji w maszyny nie da się być na minusie. Druga sprawajaki vatowiec sprzedaje całość plonów na Vat ? Ja nie znam żadnego - tyle ile trzeba na vat a reszta ryczałt na sąsiada.

Opublikowano

No i trzeba mieć takiego sąsiada, nie w moim rejonie wszyscy średni i więksi na vacie ,a mały zazdrości roboty i nie warto z nim interesu robić ,więc jak wszystko sprzedaje na siebie to gdyby nie inwestycje ,to prawie nie warto