Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

382tys za fendta cos drogo za 360 mozna kupic

p.s nawet można ustalić sobie w korbankowie cenę w PLN dzis ustalasz w kwietniu odbierasz i płacisz

Opublikowano

Ta cena to ze stołem do rzepaku kopiowaniem terenu kołami 650 niestety 800 to już za duży wydatek a to jest najlepszy rozmiar do kombajnu!

Opublikowano

Chyba nikt poza 1 osobą nie wspomniał nawet o JD! Model 198KM z hederem 4,8m kosztuje ok 332000zł netto, czy ta cena nie jest czasem niższa od kombajnów NH. Fendta,o classie już nawet nie wspomnę?

• Root Admin
Opublikowano

Ta cena to ze stołem do rzepaku kopiowaniem terenu kołami 650 niestety 800 to już za duży wydatek a to jest najlepszy rozmiar do kombajnu!

mógłbyś napisać jaka jest dopłata przy zmianie opon z 650 na 800?

tak orientacyjnie - 10, 20, 30 tys? PLN

ewentualnie moze być też w Euro

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Stół Rolmako do 1450, kosy boczne mech. około 12-13 tyś. netto.

Opublikowano

Seryjnie FENDT jest na 620 i dopłata miedzy 620 a 800 to prawie 16tyś pln. O oponach 650 to nic nie powiem bo ja się o nie nawet nie targowałem tylko takie mi wpisali bo wiedzieli ze 620 u mnie na górkach sobie nie poradzi. Taki przypadek był niedaleko mnie na pokazie tego kombajnu ze pod górkę trzeba było podchodzić tylko z pustym zbiornikiem. A medion i fendt które opisywałem wcześniej są na 800 i nigdzie nie było z nimi problemu.

Stół ROLMAKO dwie kosy elektryczne cena ok 15000 szerokość 4,8

• Root Admin
Opublikowano

dzięki, ta informacja jest bardzo cenna.

jak tylko uzyskam informacje od konkurencji to dam znac.

raczej zdecyduje się na 800 przy takiej różnicy w cenie

u mnie kolega jeździł TC5070 własnie na 800 a inni na 600-650.

ten z NH kosił zawsze najdłużej, reszta już dawno siedziała a on jeszcze jakoś przechodził po błotku

Opublikowano

U nas jeżdżą z hederami 4.5 czyli 5.2 całośc i nie słyszałem o jakims problemie, ze swojego doświadczenia powiem że raczej spotkałem się z życzliwością na drogach, wszyscy zwalniali, zjeżdżali na bok lub zatrzymywali się na poboczu ,w końcu żniwa trwają tylko 2 tygodnie

Opublikowano

Ja już zdecydowałem. Jeżeli ARiMR się zgodzi na zmiane to bierzemy CSXa a jeżeli nie to TC. Tylko jakoś nie spieszą się z tą odpowiedzią na pismo o zmianę w tej agencji...

Opublikowano

Jednak zdecydowłeś się na NH? Czym się sugerowałeś i czym przekonał Cię NH bardziej od Fenda? Ja raczej skłaniam się ku Fendowi tylko chyba z 5220E zaczynam myśleć o 5250L.

Opublikowano

nie rozumiem niektórych piszą o sprzęcie którego nie widzieli na polu albo słyszeli od kolegi

jak sie nie przekonałeś na własnej skórze to tylko możesz przypuszczać nic więcej... :)

napisze jak inni rolnik z okolicznej wioski ma tucano na 500ha i już problem z silnikiem ( nowy )

ciekawe jak sie fendty spisują ( nie jestem fanem ) ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To, że nie będzie Laverdy o niczym nie świadczy. :) Jeżeli AGCO chce być na równi z Claasem musi zmienić sporo w kombajnach i poprawić jakość. Siedziałem w Revce i jakoś szału w porównaniu z TC nie było. biggrin.gif

Opublikowano

Spokojnie nie będzie, pożyjemy zobaczymy chociaż w Polsce i tak nie ma to znaczenia kolega Rogeryk niestety nawet poprawnie LAVERDA nie umie napisać ale rzeczą ludzką jest się mylić.

Pzdr

Opublikowano

Panowie co to za opowieści że jeden 12 drugi 20 ton na godz. Ja miałem okazję pracować ok 1 godz tą maszyną na pokazach i gościu u którego był pokaz stanął na wysokości zadania bo wyznaczył idealnie 3 ha pola i po ustawieniu kombajnu przez serwisanta Korbanków (które gospodarz zaakceptował czyli straty na poziomie ok 2-3%) kombajn ruszył na wymierzone poletko. Pszenicę z 3 ha wytrzaskał w 1godz 20 min pole długości 500m. wszystko dokładnie było zwazone i wyszedł prosty wynik pszenica sypała 8 100kg/ha czyli na godz. wyszło ok 17 ton wydaje mi się że na kombajn który ma 226 KM motor to bdb wynik. NH TC 5070 nikt tego nie zrobi bo wystarczy porównać sobie powierzchnię sit tych kombajnów także zebrać do zbiornika a przepuścić przez kombajn to duża różnica. Poza tym rozwiazania techniczne wydaje mi sie że powinny być proste i przydatne a nie skomplikowane jak w Tucano(który nie wątpie jest bdb kombajnem ale dla innego segmentu nabywców). Jesli chodzi o JD to niech się wezmą za to co robią dobrze czyli za ciagniki a nie sprzedają szajs z Brazylii który nawet nie powinien się nazywać kombajnem. niestety ale ładna kabina nie zrobi roboty na polu np z bardzo wąskim podajnikiem ziarnowym czy w razie zapchania bardzo utrudnionym dostępem do wytrząsaczy. Kwestię wybory należy dokładnie przemyśleć i sprawdzić szczegóły każdego z producentów bo mozna sie pomylić co w konsekwencji może drogo kosztować.

• Root Admin
Opublikowano

czyli podsumowując twoją wypowiedź: tylko fendt/mf.

co to za test w którym staje jeden kombajn. super, że udało się dokładnie wyznaczyć i pomierzyć wartości ale nie wjeżdżając na to samo pole w tych samych warunkach innym kombajnem to co to za test do którego porównujesz wartości których nie używałeś.

weź pod uwagę fakt ze nawet jeśli plon ziarna pszenicy jest taki sam - np 8 ton, a różna jest długość słomy to zdecydowanie różni się wydajność kombajnu. szybciej skosisz 8ton pszenicy która ma słomę długości 60cm a zdecydowanie wolniej wykosisz te same 8 ton ziarna kiedy słoma ma długość 110cm. Wiesz o tym, że aby w pełni policzyć wydajność maszyny to trzeba liczyć łączną masę materiału który przechodzi przez kombajn?

Nie wiem, który z tych kombajnów jest najlepszy czy fendt czy new holland czy john deere, ale takie stawianie sprawy jak to zrobiłeś jest kompletnie bez sensu.

marzy mi się taki test aby na jednym polu wpuścić 3-4 kombajny tej samej klasy i dokładnie je porównać łącznie z tym jaka jest jakość słomy