Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy planuje zasiać buraczka bo muszę skasować kawałek pietruszki. Problem jest taki, że była pryskana Linurexem przedwschodowo, dawka mała bo coś ponad 1 litr na hektar, czy Linurex może jakoś zaszkodzić buraczkowi?

Opublikowano

cytat z etykiety a zazwyczaj wiedzą co piszą

Środek stosowany w zalecanych dawkach rozkłada się w okresie wegetacji nie stwarzając zagrożenia dla roślin uprawianych następczo. W przypadku wcześniejszego zaorania plantacji traktowanej środkiem, w wy- niku uszkodzenia roślin przez przymrozki, choroby lub szkodniki, na polu tym (po spulchnieniu gleby) można uprawiać rośliny strączkowe, kukurydzę, ziemniak, słonecznik. Nie wysadzać rozsady roślin warzywnych.

Opublikowano

Czyli wychodzi na to, że lepiej nie siać... Tylko kurde szkoda mi pole zostawiać puste a na ziemniaka to trochę późno chyba jest... A ma ktoś jakieś doświadczenia z tego typu uprawą po Linurexie?

Opublikowano

3 lata temu też były tak intensywne opady deszczu. zasadzilismy ziemniaki po owsie jakos na początku czerwca. pole wysokie i ziemia lekka (w galerii zdjęcie z rozmytymi redlinami z tego roku)

Ziemniaki były jak ta lala. bardzo szybko dogoniły te dużo nizej zasadzone i zalane wodą.

Opublikowano

Witam Panowie, za rok planuję zasiać około 30 arów buraczków jako poplon po wczesnych ziemniakach, pole na którym będą się znajdować w tym roku wzieliśmy w dzierżawę nie było tragicznie zapuszczone ale na ściernisko daliśmy oprysk randapem, ściernisko po przenżycie za rok na wiosne pójda tam ziemniaczki planujemy wczesnie je wykopać i po wykopaniu buraczki będzie to czerwiec/lipiec. Buraczki będą siane na płasko 4 rzędy na szerokość ciągnika tak aby 4 rzędy wychodziły między kołami ciągnika kopać mam zamiar 2 rzędową kopaczką do ziemniaków po czym ręczne obcinanie i pakujemy we wory. Klasa ziemi 4b

Kilka pytań:

Czytałem że kartofliska pod buraczki można nie przeorywać a jedynie poruszyć agregatem i ładnie uprawić ziemię pod siew bez orki aby jej nie przesuszać, mit czy nie? Oczywiście łęta po ziemniakach w 100% spalona będzie.

Na nawozy nie mam zamiaru żalować bo jak sie nie włoży to się nie wyciągnie, w jakich dawkach i kiedy ile razy? Pod korzeń ile?I później jak dodatkowo? Wiem że na pewno dolistnie ale niewiem kiedy i czym?

Mam oczywiście do dyspozycji obornik który wiosna pójdzie pod ziemniaki a póxniej dać by drugą dawkę pod buraczki? Ale wtedy trza by było to podorać, jak tak to ile?

Kolejna kwestia to zwalczanie chwastów nie widzi mi się ani latanie z haką po polu ani najmowanie nikogo do tego wolał bym dac kilka oprysków bo żyjemy w XXI wieku i maszyny powinny zastępiać ludzi. ALe konkretnie ile kiedy oprysków na chwasty Odrazu przed siewem? Jeśli tak to przed agregatem po agregacie a po siewie czy może po siewie? Czy może kilka dni po siewie? Kiedy kolejne opryski na chwasty?

Jakie choroby atakują buraczki czerwone bo słyszałem że jakieś grzybowe, słyszałem o mączniaku, zaponbiegać czy dopiero jak sie pojawią to leczyć?

I dobór odmian jakie mi polecicie odmiany? Czy moga być te same odmiany które wysiewamy w maju? Interesują mnie odmiany nie polskie a glównie holenderskie.

Opublikowano

Sieję co roku ok. 2 hektary po przykrywanych ziemniakach. Jednak zawsze oraliśmy pod buraczki, gdyż się żle sieje jak są nieprzyorane łęciny (zapycha się), wiadomo ziemia się napewno trochę przesuszy ale nawet jak byś nie orał a były piękne pogody to wypadało by podlać na wschody. Jednak jak czytam, ile ty chcesz włożyć pieniędzy w tego buraczka to musiał by bardzo dobrze płacić aby się zwrócił. My już pod buraczka nie siejemy żadnego nawozu ani pod korzeń ani dolistnie (nawóz i obornik pod ziemniaczki). Wiadomo, że bez oprysków się nie odbędzie.

Opublikowano

witam. mam pytanie do was o zbiór tych buraków. próbował ktoś z was zbierać buraki ćwikłowe kombajnem bolko. jeśli tak, to powiedzcie co robicie z liśćmi, jak je ogławiacie? chce zasiać na wiosnę 5 ha i zastanawiam się jak zorganizować "wygodny" zbiór tych buraczków ;-) pozdrawiam ;-)

Opublikowano

Ja tez kopię ANNA też na przechowywanie ale nie ogławiam ręczno bo jest to nieopłacalne. Ogławiam orkanem, kopie, sortuje na sortowniku i prosto w BigBagi sypię i do magazyny.

Opublikowano (edytowane)

Nic nie robie ręcznie! Jak miał bym robić to ręczno to bym nawet tego nie siał :)

ps. w galerii u mnie jest zdjęcie na którym widać mniej więcej jak wyglada buraczek ogłowiony mechanicznie.

Edytowane przez KiQ
Opublikowano

a ktoś z was sieje buraczka długiego, bo tu jest większy problem z ogławianiem ponieważ te buraki nie rosną tak równo jak okrągły. a właśnie podłużnego mam zamiar zasiać. no i długiego buraka na pewno nie uda się wykopać ANNA ponieważ bedą łamać się w tym kole transportującym z dolnej na górną taśmę i dlatego wpadłem na pomysł z Bolko gdyż tam jest inna konstrukcja kombajnu :)

Opublikowano

Różnie wychodzi ile razy. Raz się jedzie 2 razy i sa elegancko zrobione a niekiedy 3/4 razy. Wszystko zależy jak sie ogławia. Tak pasy