Skocz do zawartości

case 4220 dwa problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam  dwa problemy w case 4220 

1. Nie wyświetlają się ani motogodziny ani temperatura itd natomiast wszystkie kontrolki wyświetlają się. Problem powstał nagle.

2. Problem z przełączaniem półbiegów. Napięcie na kablu z kabiny idącym do elektrozaworu wynosi ok 1.6v i po przyciśnięciu przycisku na joysticku nic się nie dzieje. Napięcie na pinie wychodzącym z kabiny wynosi tyle samo.

Opublikowano
8 minut temu, jaco512 napisał(a):

sprawdź bezpieczniki, jeśli dobrze pamiętam od wyświetlacza są te 2 od prawej strony

wszystkie sprawne, kontrolki mi się podswietlają tylko ekrany nie działają

Opublikowano

Czy kontrolka ładowania też świeci się po przekręceniu stacyjki. Czy jest prawidłowy styk konektorów dwóch czerwonych przewodów oraz cienkiego "W" na alternatorze. Czy podłączenie stacyjki masz fabryczne - motogodziny po przekręceniu kluczyka w lewo?

Opublikowano
50 minut temu, andrzej78 napisał(a):

Czy kontrolka ładowania też świeci się po przekręceniu stacyjki. Czy jest prawidłowy styk konektorów dwóch czerwonych przewodów oraz cienkiego "W" na alternatorze. Czy podłączenie stacyjki masz fabryczne - motogodziny po przekręceniu kluczyka w lewo?

Kontrolka ładowania, świec, i trójkącik świecą się. Piny, konektory wyglądają ładnie ale psiuknąłem je contaxem i dalej nic nie dało. Podłączenie stacyjki mam fabryczne. Wszystko działało dobrze. Po jakimś czasie odpalam a tu nie działają ani motogodziny ani paliwo temperatura i obroty. Te dwa wyświetlacze nie działają. Czujnik sprzęgła mam złączony bo coś fiksował i nie dawało się odpalić ciągnika i światła przygasały. Może jakieś zwarcie poszło przez to?

Opublikowano
53 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Stacyjka jest w porządku? Te bezpieczniki sprawdziłeś na oko czy miernikiem, masz na nich 12v po przekręceniu kluczyka?

Sprawdzałem same bezpieczniki miernikiem. Sprawdziłem napięcie przed chwilą (po przekręceniu kluczyka) górne 1,2,3 brak napięcia dolne 1 napięcie 0.06 2 napięcie 0,23. Poruszałem przy stacyjce kablami nic to nie dało. Spróbuję jutro ją wyjąć.

IMG_20260112_170818333_HDR.jpg

Opublikowano (edytowane)

O ile dobrze kojarzę ,to w chili grzania świecy płomieniowej "prąd" jest  , natomiast w czasie rozruchu - zasilanie  jest odłączane  od niepotrzebnych układów np zapalniczka i światła , może jednak stacyjka padła. Na pokrywie od spodu powinien być opis bezpieczników 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
14 minut temu, andrzej78 napisał(a):

O ile dobrze kojarzę ,to w chili grzania świecy płomieniowej "prąd" jest  , natomiast w czasie rozruchu - zasilanie  jest odłączane  od niepotrzebnych układów np zapalniczka i światła , może jednak stacyjka padła. Na pokrywie od spodu powinien być opis bezpieczników 

To światła. Czyli bezpieczniki są ok wszystko działa.

Opublikowano

Najprawdopodobniej padła stacyjka. 

Półtora roku temu miałem podobny problem. 

Jeśli będziesz zamawiał nową to sprawdz oznaczenie kodowe od spodu. 

Bodajże kilka cyfr. 

Jest kilka typów mimo że wyglądają identycznie to się różnią. 

Opublikowano

Podmieniłem stacyjkę na starą, która była dobra tylko się kluczyk w niej zacinał też nie ma nic, teraz nawet trójkąt przestał migać.

25 minut temu, jaco512 napisał(a):

Pisałem 2 od prawej,  sprawdź te niebieskie w dolnym rzędzie

wszystkie sprawne

Opublikowano
14 minut temu, agrocase4220 napisał(a):

Podmieniłem stacyjkę na starą, która była dobra tylko się kluczyk w niej zacinał też nie ma nic, teraz nawet trójkąt przestał migać.

wszystkie sprawne

Między pedałem sprzęgła i hamulca powinna być kostka z pinami. 

Zobacz czy któryś się nie przepalił. 

Opublikowano
W dniu 12.01.2026 o 18:24, Przemuś13 napisał(a):

Między pedałem sprzęgła i hamulca powinna być kostka z pinami. 

Zobacz czy któryś się nie przepalił. 

Wszystkie są ok. Zegary wysłałem do fachowca. Jak zobaczy co jest dam znać. Druga sprawa to przestał mi działać półbieg. Ten niebieski kabelek jest drożny idzie do sprzęgła natomiast ten brązowy wie ktoś gdzie idzie?

IMG_20260114_133844114_HDR.jpg

Opublikowano

Od czego jest ta wtyczka. Jeżeli chodzi o półbiegi to musisz polecieć po kolei - sprawdzić przycisk na dźwigni - przewód na podłodze po prawej stronie kabiny oraz włącznik ( czujnik ) przy  pedale sprzęgła jeden jest od rozruchu drugi od półbiegów..

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Od czego jest ta wtyczka. Jeżeli chodzi o półbiegi to musisz polecieć po kolei - sprawdzić przycisk na dźwigni - przewód na podłodze po prawej stronie kabiny oraz włącznik ( czujnik ) przy  pedale sprzęgła jeden jest od rozruchu drugi od półbiegów..

Podczepiłem na krótko dwa kabelki na siebie przy czujniku i wszystko działa :D  Pytanie czy tak może zostać czy muszą być podpięte kabelki do czujnika?

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.01.2026 o 17:16, agrocase4220 napisał(a):

IMG_20260112_170818333_HDR.jpg

A gdzie reszta bezpieczników? 

IMG_20260115_165921178(1)_copy_491x464.jpg

5 godzin temu, agrocase4220 napisał(a):

:D  Pytanie czy tak może zostać czy muszą być podpięte kabelki do czujnika?

Przy jeździe na żółwiu nie będzie to miało znaczenia ,przy jeździe na zającu może występować szarpanie przy zmianie biegów, gdyż przy naciśnięciu sprzęgła przełącza z automatu  na żółwia,a w chwili puszczenia sprzęgła ciągnik stopniowo   przechodzi z żółwia na zająca choć to jest  niewyczuwalne, ale prawdopodobnie jest płynniejsza jazda. . Prawdopodobnie co niektórzy macherzy celowo omijają ten czujnik ,aby przy każdym naciśnięciu sprzęgła nie przerzucało żółw - zając. Trudno jednoznacznie stwierdzić co będzie lepsze.

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
39 minut temu, andrzej78 napisał(a):

A gdzie reszta bezpieczników? 

IMG_20260115_165921178(1)_copy_491x464.jpg

Przy jeździe na żółwiu nie będzie to miało znaczenia ,przy jeździe na zającu może występować szarpanie przy zmianie biegów, gdyż przy naciśnięciu sprzęgła przełącza z automatu  na żółwia,a w chwili puszczenia sprzęgła ciągnik stopniowo   przechodzi z żółwia na zająca choć to jest  niewyczuwalne, ale prawdopodobnie jest płynniejsza jazda. . Prawdopodobnie co niektórzy macherzy celowo omijają ten czujnik ,aby przy każdym naciśnięciu sprzęgła nie przerzucało żółw - zając. Trudno jednoznacznie stwierdzić co będzie lepsze.

Czyli jak połącze na stałe te kabelki (czyt pominę czujnik) to skrzyni nie rozwalę? U mnie pod osłoną są tylko dwa rzędy bezpieczników (kabina niska). Może masz z kabiną wysoką?

Opublikowano

Info od elektronika zegary do naprawy. Dzięki za pomoc!!!