Skocz do zawartości

Naczepa od tira wraz z wózkiem do ciągnika - porady , opinie .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam pytanie czy ktoś ma taką naczepę z tira i podczepia sobie do ciągnika ? Jak to zdaje egzamin w praktyce ? I jakie szukać naczepy aluminium czy metal ? Oczywiście wiem , że z własną hydrauliką , na resorze , poduszkach . No ogólnie nie znam się na tym . A w przyszłości może bym naczepę wykorzystał do tira , ale to tylko narazie luzne plany oczywiście tylko na krótkie trasy lokalne . 

Opublikowano

policz podatki najpierw. Bo od naczepy chyba jest podatek w gminie i czy Ci się opłaci.
Sam mocno się nad tym zastanawiałem ale oba ciągniki to 95-96KM i nie dadzą rady a wymiana ciągnika się nie szykuje w najbliższym czasie.

Opublikowano
Nikita_Bennet napisał:

policz podatki najpierw. Bo od naczepy chyba jest podatek w gminie i czy Ci się opłaci.
Sam mocno się nad tym zastanawiałem ale oba ciągniki to 95-96KM i nie dadzą rady a wymiana ciągnika się nie szykuje w najbliższym czasie.

jedna można zgłosić w gminie że jako na użytek własny,i podatku się nie płaci.

Opublikowano
Nikita_Bennet napisał:

zwalniają z podatku?
To że przyczepy ciężarowe zwalniali jak się napisało że przyczepa użytkowana rolniczo oraz że nie mam ciężarówki to wiem. Z naczepami nie wiem dlatego pytam.

jeden gość mi mówił że jego znajomy ma bodajże dwie naczepyz,i jedna użytkowana rolniczo to podatku nie płaci,a za drugą już musi płacić normalnie

Opublikowano
8 godzin temu, przybyslawice5211 napisał(a):

Tak ale to było najtaniej jak się da jak nie masz zniżek to nawet 15 tys zł , a jak masz samochód solówkę to jest np: 1200 zł  są tańsze bo jest ich mniej    

To jakbym miał tira z naczepą tak do gospodarstwa swojego to ile bym miał opłat na to ? 4 tys. OC za ciągnik siodłowy , przegląd ile ? Naczepa 100 zł OC plus przegląd 300 zł ok. I coś jeszcze do tego ???

Opublikowano

My jak mieliśmy to koszty były około 10tys zł  na rok z podatkiem drogowym ,jego wysokość zależy od gminy , nie wiem czy gmina zwolni cię z tego podatku 

Nie wiem jak teraz bo już 2 lata temu scania sprzedana do ameryki południowej a naczepa na ukraine    

Opublikowano
2 minuty temu, przybyslawice5211 napisał(a):

My jak mieliśmy to koszty były około 10tys zł  na rok z podatkiem drogowym ,jego wysokość zależy od gminy , nie wiem czy gmina zwolni cię z tego podatku 

Nie wiem jak teraz bo już 2 lata temu scania sprzedana do ameryki południowej a naczepa na ukraine    

Tego podatku nie da się jakoś obejść ? Bo kiedyś jakoś wiem , że robili samochód specjalny i koguty na dachu i tam opłaty małe były . 

Opublikowano

Znajomy kupił sobie stara to mu doj*bali jakieś opłaty wartości tego pojazdu 🤣🤣, jeszcze twardego dowodu nie odebrał a już chciał się pozbyć stara, ale koniec końcem zostawił, i to ma jako pojaze w gospodarstwie dla siebie 

Opublikowano (edytowane)

pojazd specjalny ale to od razu takiego TIRa brać jak już jakiś czas temu był przerobiony i np jeździł jako pomoc drogowa z lawetą.
Ewentualnie ściągany z zachodu i tam jako ichniejszy pojazd specjalny i u nas też żeby tak przerejestrowali i ślepy diagnosta który to podbija.
A wannę kupujesz np na rodzica co ma 1ha gruntu i płaci podatek rolny i on wnioskuje o zwolnienie jako że nie ma TIRa a wanny używa z ciągnikiem rolniczym i wózkiem dolly tylko w rolnictwie. Wiadomo - jak Cię drapną jest lipa ale patrząc na nasze służby .....
Ale to tylko moje zdanie bo dla mnie chyba lepiej wyjdzie kupić jeszcze 3ośkę z 24dmc do zboża (a mam SZAP+D633+ 3sztuki D46 i jeszcze D45) i myśleć o większym ciągniku choć znajomy mówi rób C+E i kupuj siodłówkę a te co masz sprzedaj.

Edytowane przez Nikita_Bennet