Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do zakupu kosiarki rotacyjnej. Trafi mi się Deutz-Fahr km 22 czyli 165 szerokość. Jak z dostępnościa części, czy podejdę do niej takie jak od polskie? Mam też pytanie jaka kosiarkę byście mi polecili. Szerokości nie maja dla mnie znaczenia, nie ważne czy 135,165,185.

Opublikowano

Gdzieś czytałem że nasze były robione na licencji fahra to zakładam że są podobne ale na 100 % nie jestem pewny sprzęt kupuje się w zależności do potrzeb i mocy ciągnika którym dysponujesz rotacyjne są energochłone ale tną wszystko listowe traktowane jak przeżytek ale mają małe zapotrzebowanie na moc i do np lucerny świetnie się nadają no i jeszcze dyskowe nigdy nie miałem ale widzę że wypierają rotacyjne.

Opublikowano

Ja mam ursusa 3512 to z rotacyjna śmiało sobie da rady. Problemem nie jest też wymiar kosiarki bo pomimo terenu górzystego mam komplet obciążników z przodu i z tyłu. Problem jest co kupić. Nowa Talex kosztuje koło 10tys, a z innych firm koło 5. Na 2ha pola nie kalkuluje mi się kupować nie wiadomo co. Zostaje więc używki i tu zaczyna się problem. Ciężko wypatrzyć coś w miarę kupy się trzymiace. Jak ktoś ma fajną Słupska albo czeska to trzyma ją a na olx czy sprzedajemy pełno trupów. Nowa od prywaciarzy też lipa po kilku latach na złom. Co kupić ?

Opublikowano
3 godziny temu, Grab12 napisał(a):

rotacyjne są energochłone ale tną wszystko listowe traktowane jak przeżytek ale mają małe zapotrzebowanie na moc i do np lucerny świetnie się nadają .

Kosiarki listwowe, to nie przeżytek, pod warunkiem, że są to kosiarki bezpalcowe. Dwie listwy tnące pracujące naprzemiennie bardzo dobrze tną wszelkie użytki zielone.

Opublikowano

Wiem dlatego napisałem że większość ludzi je tak traktuje ją nie. Znam ich wady i zalety użytkuje do tej pory ose za 500 stówek zapcha się na mrowisku czy kretowisko mokrym a potrafi sciąć drzewka bez zająknięcia ostatnio kosiłem nią tarninę:) czym twardsza sucha i starsza trawa czy badyle tym lepiej i wspomniane lucerniki pięknie kładła. Trawa na szerokich pokosach schła czasem bez przewracania co do dwulistwowych widziałem niemiecki bbumweltechnik napęd hydrauliczny targańca dwie kosy duża szerkość robocza małe spalanie super sprzęt.

Opublikowano

Na taką powierzchnię kup rzemiosło nową lub używaną fabryczną. Nie pchaj się w zachodnie. Ja mam rzemiosło i ponad 20 lat śmiga. Kosi łaki, nie równe pastwiska, czasem żyto na zielonkę gdzie pełno piasku i śmiga nadal. Części tanie i konstrukcja prosta