Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam jeszcze pytanie , case magnum , rozne wielkosci, niestety juz ponad 20 letnie, maja silnik cumminisa, skrzynie pawershift, dośc masywne. Czy to juz nie zbyt ryzykowne? automatyczna skrzynia w takich staruszkach? śa jeszcze ma 5150, to one maja chyba prostrza skrzynie, 4 biegi i 4 polbiegi, albo cos podobnego. kolega tez ma jeszcze starszego chyba 1056, albo1256, to w ogole na mechanicznej skrzyni. Takie starsze Valtry 8150 chyba tez maja jakies prostrze skrzynie. Jak to wyglada potem w naprawach?

Opublikowano

Valtra robi do dziś w Active praktycznie te są skrzynie, ale jej zestopniowanie pozstawia według mnie wiele do życzenia. Seria 51xx Case to fajne ciagniki, ale juz mocno leciwe i maja czasy swojej świetności już raczej za sobą i wiekszosc egzemplarzy widziala wiele rąk i wiele awari. 
Co do awarii tego Twojego kolegi… Jeśli stanał całkiem, nie rusza wogóle, to na pewno ta diagnoza, że „padł któryś kosz” jest błędna. Potrzebna jest diagnostyka, zaczynając od błędów jakie wyrzuca, przez pomiar ciśnień, po pomiary elektryczne. W tych skrzyniach akurat dosyć uporczywym, w szczególności w Claasie, mniej w MFach jest część sterująca obwodem rewersu, włączając w to czujniki sprzęgła, elektrozawory rewersu i całe zasilanie tego układu. Najczęściej któryś element szwankuje i ciągnik nie jeździ. Ten układ lubie diagnozować i naprawiać.

Opublikowano

case mx 5... ma jedna wade, ma 1 silownik na tylnym tuz-ie, a to bez sensu, bo ja wlasnie wiekszy udzwig potrzebuje, od mojego 12045. Magnumy maja juz duzy udzwig, ale masz racje, to wszystko leciwe, a pawershift tani w naprawie nie bedzie. Te valtry wygladały fajnie, bo chyba prosta skrzynia, ale nie znam sie na tym. Pozostaje w kręgu dalej case/nh i MF. Case najwiecej jest z pawershift, nh z pawercomand, ale to jest to samo, a w MF dyna 6. Trzeba szukac, nie pozostaje nic innego. 

Ten class to kolega kolegi mu polecił. miał być w stanie rewelacyjnym. raczej sprawa zakonczy sie na wokandzie, bo jego żona nie chce odpuścić. czy coś ugraja , nie wiem. Wysłałem mu Twoja podpowiedz, niech diagnozuja.