Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Witam 

Z początkiem Lipca jeśli pozwoli pogoda chciałbym wykosić jęczmień ozimy[10 ha), a potem zasiać żyto na kiszonkę dla bydła. Co o tym sądzicie uda się zebrać przyzwoity plon ? Dodam, że w celu siewu wykonam uprawę uproszczoną broną talerzową. A zbiór planuję na początek Listopada. Mam jeszcze taki pomysł żeby po życie zasiać pszenicę ozimą. Co o tym sądzicie uda się ten eksperyment ?

Edytowane przez Lexion1012
Opublikowano
31 minut temu, robi57362 napisał(a):

najpewniej to zasiac futterrrio,rosnie mega szybko i super jakość paszy

Testowałeś tą mieszankę traw Futtertrio ? Bo jest dość droga worek 25 kg ponad 300 zł. 

1 godzinę temu, superfarmer02 napisał(a):

Jak już to żyto jare, ozima raczej nie urośnie to takiej fazy jak te siane w normalnym terminie

Ewentualnie pozostaje siew wiosną innych zbóż albo roślin okopowych. U nas niektórzy sieją początkiem Listopada pszenicę ozimą po ziemniaku, buraku lub kukurydzy na ziarno i jakoś im to wychodzi. Znam też rolnika, który po życie ozimym zasiał znów żyto na kiszonkę w Lipcu i zebrał to początkiem Listopada i jakoś mu to wyszło. A na wiosnę na tym kawałku posiał pszenicę jarą. Więc sam już nie wiem.

Opublikowano
8 godzin temu, Lexion1012 napisał(a):

Witam 

Z początkiem Lipca jeśli pozwoli pogoda chciałbym wykosić jęczmień ozimy[10 ha), a potem zasiać żyto na kiszonkę dla bydła. Co o tym sądzicie uda się zebrać przyzwoity plon ? Dodam, że w celu siewu wykonam uprawę uproszczoną broną talerzową. A zbiór planuję na początek Listopada. Mam jeszcze taki pomysł żeby po życie zasiać pszenicę ozimą. Co o tym sądzicie uda się ten eksperyment ?

Możesz zasiać, ale jare najlepiej z  domieszką łubinu , ale słodki jak chcesz do bydła i słonecznik masy będziesz miał dużo i towar też do bydła dobry 

Opublikowano

Ja się generalnie nie znam, ale w mojej okolicy często obsiewaja pola mieszanką poplonowa MP-5, dodając trochę zboża (jeczmien lub owies). Jak jest latem choć trochę wody i zostało po zbożu trochę nawozów w glebie to w połowie września wyrasta to do połowy uda i wygląda naprawdę ładnie. Ale niech się inni wypowiedzą czy ma to jakąś wartość odżywcza dla bydła. 

Opublikowano
W dniu 19.06.2025 o 08:52, PolishLandwirt napisał(a):

Pewnie, że żyto urośnie. U mnie znajomy co roku kosi to co mu urośnie po kombajnie to jak Kolego zasiejesz to żyto to tym bardziej się uda

A ile udaje się zebrać zielonej masy w tonach lub balotach temu znajomemu ?

W dniu 13.06.2025 o 19:22, robi57362 napisał(a):

tak sialem rok na próbę,,drogie jest ale po takiej trawie moje krowy mlekiem szczały

Na jaką wydajność średnio od krowy w litrach mogłeś liczyć po zasianiu tej trawy ?