Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Te wezwania do okazania umów dzierżawy dotyczą 2025 roku , tych co zwiększyli hektary we wniosku o conajmniej  1,3 ha , jest 2 chętnych na dopłaty na jedną działkę i mowa jest o dopłatach do gruntów dzierżawionych [ nie bardzo wiem o co w tym przypadku chodzi , być może o tych co deklarowali we wnioskach  np. o  dofinansowanie powiększenie gospodarstw . Nie widzę tu obowiązku pisania umów na grunty u stałych dzierżawców , na dodatek pozmieniały się ekoschematy w 2025 tzn. limity 300 eekoschematów  na gospodarstwo i bardziej zaradni rozpisali areał na domowników którzy niedawno nauczyli się chodzić , albo już dawno przestali  i bardzo dobrze niech ich przepied....   teraz albo umowa na piśmie albo dopłat brak 

Co do aktywnych rolników skoro wystarczy wejście w rolnictwo węglowe to wystarczy że wpisze sobie wymieszanie słomy na hektarze , dopłat do ekoschematu nie dostanie bo mały %  ale warunki spełni . 

Opublikowano
6 minut temu, Stach123 napisał(a):

Co do aktywnych rolników skoro wystarczy wejście w rolnictwo węglowe to wystarczy że wpisze sobie wymieszanie słomy na hektarze , dopłat do ekoschematu nie dostanie bo mały %  ale warunki spełni . 

Do 5 ha z automatu przerzuca na małorolnych czy jakoś tak i ekoschematów nie spełni a tak mi jeden powiedział co dopłaty składał a ma 4ha.

Uproszczone to chyba załapuje.

Opublikowano

Jak zaznaczy x że chce dopłate do małorolnych to go z automatu przerzuci . Po co małorolny ma się bawić w ekoschematy jak dostanie więcej bez nich , no chyba że ma inne bardziej dotowane uprawy to się może pobawić w ekoschematy i  papierki a  temu co faktycznie uprawia powiedzieć co ma robić na polu żeby go z niego nie wypierdo.............. z automatu 

Opublikowano

Tak czytam te komentarze to dla niektórych to najlepiej aby wydzierżawiający dał pole w dzierżawe płacił podatek a użytkownik tylko brac dopłaty i zbierać zboże, ale żadnego czynszu nie płacił, to po co wtedy właścicielowi to pole? 

To tak jak kupić mieszkanie i dać je komuś za darmo aby sobie mieszkał 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

dać je komuś za darmo aby sobie mieszkał 

i opłacać mu czynsz i media, a i remoncik od czasu do czasu zafundować.

1 godzinę temu, Stach123 napisał(a):

teraz albo umowa na piśmie albo dopłat brak 

Umowa ustna, na kawałku papieru czy u notariusza są tak samo ważne i skuteczne, więc tymi wezwaniami to ja bym sobie d*pę wytarł

Opublikowano

WOJEUSIE  skoro twierdzisz że ustna umowa jest tak samo ważna jak u notariusza , to się pakuj i od jutra wypierd... z gospodarstwa razem z domownikami , bo wczoraj mi mówiłeś że gospodarke dałeś mi za darmo 

• Haha 4
Opublikowano
11 minut temu, witejus napisał(a):

i opłacać mu czynsz i media, a i remoncik od czasu do czasu zafundować.

Umowa ustna, na kawałku papieru czy u notariusza są tak samo ważne i skuteczne, więc tymi wezwaniami to ja bym sobie d*pę wytarł

umowa ustna jest wazna pod warunkiem  ze obie strony ja zgodnie potwierdzaja .... sa tak skuteczne ze jak jedna strona zmieni zdanie to se mozesz w deeee sie pocalowac 🤪

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

PSL Dołuje w sondażach gmeranie w warunkach przyznawania dopłat rolnych elektoratu mu nie przysporzy więc ma czas się wycofać 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
37 minut temu, krzysiek277 napisał(a):

Tak czytam te komentarze to dla niektórych to najlepiej aby wydzierżawiający dał pole w dzierżawe płacił podatek a użytkownik tylko brac dopłaty i zbierać zboże, ale żadnego czynszu nie płacił, to po co wtedy właścicielowi to pole? 

To tak jak kupić mieszkanie i dać je komuś za darmo aby sobie mieszkał 

Kto pisze o tym żeby czynszu nie płacić?

Opublikowano
13 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

umowa ustna jest wazna pod warunkiem  ze obie strony ja zgodnie potwierdzaja .... sa tak skuteczne ze jak jedna strona zmieni zdanie to se mozesz w deeee sie pocalowac 🤪

Z tego wynika że agencja nie ma prawa żądać okazania pisemnych umów.

Opublikowano

O to chodzi że teraz czynsz uwzględnia to że rolnik bierze dopłaty po wprowadzeniu wymogu umów to rolnik nie otrzyma dopłat a właściciel nie zmniejszy czynszu 

Opublikowano
26 minut temu, witejus napisał(a):

generalnie uj im do tego dopóki nie ma kontroli krzyżowej albo innych zobowiązań ktore wymagaja umow ....ale w tym kraju to burdel i co urząd to inne prawo 🤪

Opublikowano
36 minut temu, witejus napisał(a):

No i nie żądają. Tylko oświadczenie z podpisem i dodatkowo peselem wydzierzaeiającego bo podpis byś podrobił😂

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

generalnie uj im do tego dopóki nie ma kontroli krzyżowej albo innych zobowiązań ktore wymagaja umow ....ale w tym kraju to burdel i co urząd to inne prawo 🤪

Nie taki uj. Mają prawo zweryfikować, czy to czasem nie dzika dzierżawa😛

9 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

co oni wymyslaja to glowa boli 

Co tam pokrzyżowałoby szyki na linii ojciec ryczałtowiec syn vatowiec? 😂

Edytowane przez Kowalsky30