Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć przychodzę do Was z zapytaniem i potrzebuje opini . Mam wniosek na młodego rolnika . Chcę wziąść talerzowke z hydropakiem i siewik do zboza . Talerzowka do 50 tys brutto we wniosku i sienwik do 60 tys brutto . Pytanie polega moje na jakie marki w tych cenach warto zwrócić na uwagę . Jaki wybrać wał w talerzowke , mam złożony na packera ale teraz myślę na gumowym.  U mnie ziemię mieszane po lekkie jak i ciężkie.  Talerzowka uzywana do do doprawy pola do siewu jak i psucia łąki  uprawy pozniwenej , niszczenie poplonu Czyli ogólnie do wszystkiego.  Jakie wybrać talerze czy 510 czy 560 i ogólnie wal . Co do siewnika to podwójnie talerzowy z kołkiem dociskowym i tez bym chciał zaczerpnąć informacji jaki warto brać pod  uwagę. Obie maszyny 3 metry.  

Edytowane przez dawid13
Opublikowano

Bierz siewnik nadbudowany na agregacie talerzowym. Zawsze możesz to rozpiąć i masz sama talerzówkę. Większa stabilność itp, ciężar bliżej ciągnika. 
Ja wybrałem agromasz -301 co prawda na agregacie biernym bo ciągnik mały ale na podwójnych talerzach, koła kopiujące, duża skrzynia, nowa przekładnia bezstopniowa. Ogólnie zestaw jest godny uwagi a w tej cenie co piszesz to nic lepszego nie znajdziesz. Jak masz duży ciągnik to bierz z walem gumowym. Tylko taki zestaw będzie ważył ok 2,5 tony. 
W tej konfiguracji co napisałem plus ścieżki, znaczniki, podpory pod siewnik powinno wyjść ok 95-100 tys netto. 
Ja wczoraj odebrałem swój. Wygląda nieźle. Przeglądałem też agregat z  unii to skrzynia mniejsza, cena wyższa a farba już łuszczyła się na placu. Znajomy ma to nie jest zadowolony, myśli sprzedać.
 Myślę że to dużo lepsza opcja niż talerzówka i siewnik na hydropaku. 

Opublikowano

Jedyna opcja to talerzowka oddzielnie i siewnik.  Mam za mały ciągnik do nadbudowanego i bym go nie wykorzystał. A tak to mogę i talerzowke i siewnik wykorzystać.  Na razie nie planuje przed najniższe 5 lat większego traktora.  Jeden będzie do talerzowki ciagnik A drugi do sienwika . I taka opcja jak na razie jest najlepsza . A zawsze mogę za parę lat sprzedać ten zestaw i wziąć nadbudowany.  Ale na ten moment siewnik i talerzowka oddzielnie 

Jak juz brac zestaw to najlepiej jednolity albo unia albo agromasz i mieć jeden firmy   . Choć marzy mi się garsardo nina 300 lub coś z kuhna ale to pewnie i dużo wieksza kasa.  

Opublikowano (edytowane)

85KM do 3m to nie za wiele. U mnie z 3m pracuje 6130M, raz musiałem pracować ciągnikiem 93KM to miał ciężko. Dopóki nie kupisz 150KM to hydropak Ci się nie przyda. Ja kupiłem Lemtecha z hydropakiem i wałem daszkowym. W tamtym roku zmieniłem mocowanie tylnego wału, bo był za blisko talerzy i zapychało

Odsunąłem wał o jakieś 17cm do tyłu. 

Już mineło 5 lat a hydropaka jeszcze nie używałem.

Edytowane przez maniekc360
Opublikowano (edytowane)

Ale ja od razu napisałem że siewnik i talerzowka oddzielnie.  I nie chce nadbudowanego . To jest zakup na przyszłość A nie na teraz . Jeden ciagnik do talerzowki drugi do siewnika . Ja się pytam co wybrać,  nie chce komentarzy bierz nadbudownay, co mi z niego jak nie mam czym go pociągnąć . A tak to sobie podczepie talerzowke pod jeden ciagnik A drugi pod siewnik i dam sobie radę. 

Edytowane przez dawid13
Opublikowano

Czyli zostają polskie agromasz albo unia . Brac najlepiej talerzowke jednej firmy i siewnik ?? Co do wyposażenia?? Co warto brać pod uwagę 

A firma agro tom?

Opublikowano
dawid13 napisał:

Czyli zostają polskie agromasz albo unia . Brac najlepiej talerzowke jednej firmy i siewnik ?? Co do wyposażenia?? Co warto brać pod uwagę 

A firma agro tom?

wez kółka dogniatajace ścieżki a co chcesz więcej wal gumowy albo oponowy się nie będzie oblepial drobny wysiew to chyba nająć wszystkie w standardzie

Opublikowano

U mnie działki od 1ha, najpierw robię w koło 5 razy a następnie jeżdżę raz przy razie, na początku trzeba składać do końca później lekko w górę aby sienik ziemi nie dotykał, zakręt 180 stopni i w pole.

Opublikowano

Jeśli mówisz o talerzówce z hydropakiem to pewno będzie to agregat talerzowy.

Nie wiem czy coś się zmieniło ale s moim agregacjie mam talerze 560. Wadą jest za mały prześwit pomiędzy pierwszym a drugim rzędem talerzy. W suchym ściernisko w miarę robota idzie i talerze drugiego rzędu nawet się trochę czyszczą, ale w już ruszonym okropnym problemem jest zaklejanie się drugich talerzy.  Dziś bym tego nie kupił. Dodatkowo jeśli czasem chcesz zrobić drugi raz to ściąga wały gleby i robi fale.

Talerzówka ma większy rozstaw rzędów i chyba ostrzejszy kąt natarcia talerzy. Miesza głębiej i lepiej.

Nie słyszałem złego słowa na talerzówka tolmet.

Agregatów talerzowych jako maszyny uniwersalnej na dziś nie polecam.

Ale u znajomego też widzę agromasza na małych talerzach i błyszczą się jak psu jajca. Widać że to zdaję egzamin. A ma raczej 460 albo 480.

Kupowałem to każdy mówił bierz jak największe.  I to był największy prąd.

Duży talerz ma mniejszą prędkość obrotową i słabiej się czyści, a jak jeszcze pierwszy rząd talerzy go zasypuje to wcale się nie czyści. Ja farby nie mogłem zedrzeć 

Opublikowano (edytowane)

A co będzie lepsze brona talerzowa czy agregat talerzowy?? Np agro masz at 30 czy agro masz bt 30 ??

Edytowane przez dawid13
Opublikowano

No a o czym ja pisałem? Dlaczego krytykuję AT?

Opublikowano (edytowane)

Paker się okleja i jest z nim problem chociaż doprawia ładnie, ja następnym razem brał bym daszkowy albo ceownikowy taki testowałem tylko z talerzówką 6m i robił robotę no i żadnych hydropaków już raz ten błąd popełniłem to nie wytrzymuje ciężaru i pęka tylko nabudowany.

A co do tego jakiej firmy to jak musi być hydropak to mam agromasza at i z małym siewnikiem na redlicach nie było problemu a teraz przy pottingerze z wysiewem talerzowym hydropak nie wytrzymuje i pęka jak będzie chodziło razem popatrz coś co ma mocniejszy nie koniecznie rób sobie zestaw z tej samej firmy 

A talerze im większe tym lepsze  

W dniu 13.02.2025 o 15:28, poosa21 napisał(a):

A nie myślałeś o talerzówce połzawieszsnej z wałem oponowym. Ciagam taki zestaw agrofarmem 430.

20230511_122120_copy_2000x1500.jpg

No zestaw fajny nie ma co, sąsiad taki ma to jak jest mokro po drogę z pola domu zaznaczy, chociaż podnośnika nie gniecie i lżejszym ciągnikiem można ciągnąć

Edytowane przez PawełBoruta