Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samym mocznikiem pedziłes czy pod korzen coś jeszcze dałeś ja max 1,5ha pora urawiam do stałych klietów nalepiej sie wychodzi na sztuki wczesny ktos ma porownanie varny a bulginia

Opublikowano

pod agregat poszło po 150 kg soli potasowej.

a 3 tygodnie po sadzeniu mocznik. miało być inaczej a inaczej wyszło. ale efekty były super.

 

wiem że na szt. lepiej wychodzi. mieliśmy 20 tyś. Liktona (nowy easton) kopany w lipcu.

Opublikowano

Witam, zakład proponuje mi 80 gr plus vat. Jaką odmianę polecacie na zbiór październik-listopad? Pora chciałbym posiać siewnikiem pneumatycznym z końcem marca. Czy tarcze do rzepaku nadadzą się do tego? Cena nie jest powalające i czy można liczyć na jakiś zysk? Pozdrawiam

Opublikowano

Koledzy co się tak podniecacie czy cena 80gr jest jakas powalajaca?? tym bardziej przy tak niskim plonie jaki osiagacie ok 20 ton i przy takiej ilosci pracy a u nas juz 13zł/h pracownik ciągnie. Ja nigdy do przemysłu nie robie tylko produkuje pora do sprzedazy hurtowej od lipca do konca lutego i mysle ze to jest najgorsza roslina jesli chodzi o zbior przechowanie i przygotowanie. Jeśli osiagnie się dobry wysoki i '''''''''''jakosciowy'''''' plon to mozna troche zarobić ale w żadnym wypadku na porze do przemysłu . pozdro

Opublikowano

Koledzy co się tak podniecacie czy cena 80gr jest jakas powalajaca?? tym bardziej przy tak niskim plonie jaki osiagacie ok 20 ton i przy takiej ilosci pracy a u nas juz 13zł/h pracownik ciągnie. Ja nigdy do przemysłu nie robie tylko produkuje pora do sprzedazy hurtowej od lipca do konca lutego i mysle ze to jest najgorsza roslina jesli chodzi o zbior przechowanie i przygotowanie. Jeśli osiagnie się dobry wysoki i '''''''''''jakosciowy'''''' plon to mozna troche zarobić ale w żadnym wypadku na porze do przemysłu . pozdro

Kolego nikt się nie podnieca, od wczoraj nie siedzę w tym interesie, podstawy matematyki znam. Napisałem że nie jest powalająca, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Pozdrawiam

Opublikowano

akurat nie adresowalem tego do twojego wpisu tylko do wczesniejszych :) pisza o zwiekszaniu produkcji i cieszacej sie coraz wiekszej popularnosci tej rosliny a zaklady tylko sie z tego ciesza i beda wiedziec jak to oni mówią '''''jak chłopka wypierd... ''''Panowie to jest polska i masowa produkcja sie nie ujedzie bo po niektorym sezonie możecie odwiedzić bank który was oskubie z reszty grosza :(

A jeśli chodzi o pora do konsumpcji to wyprodukowanie jednego hektara obsadzonego odmianami mieszańcowymi i wyprodukowaniu tej rozsady to sa ogromne koszty takze dla rolników bez doswiadczenia z ta roslina nie polecam 

Opublikowano

A ja uwarzam ze por to ostatnie warzywo opłacalne tylko nie wchodz grę sprzedasz na przemysł bo to co proponują to kpiny obecnie por jest po 3,5zł a oni proponują 0,70gr tak jest u mnie ja po woli będę z zwiększał produkcję pora do 5ha bo tyle mam pola obecnie jest 2,5ha bardzo dobrze wychodź sprzedasz na sztuki ziomalek0 trzmałes preline do lutego?

Opublikowano

Rośnie i może zainteresowanie porem tylko dlatego że na zachodzie nikt już tego nie chce robić. Max 2 sezony i u nas będzie ta sama sytuacja bo przy tych kosztach pracowników i ręcznej pracy... zobaczcie sami ilu chętnych do pracy i jakie były stawki np 3lata temu.

Opublikowano

Tak jak pisałem wyzej u nas juz kazdy sieje po 2,3ha warzyw bo brak ludzi i z 10 zl nikt do pola nie przyjdzie 14zl u nas daja jak ktos umie liczyc to lepiej wychodzi pracownik niz rolnik bo chociaż nie stresuje za ile sprzeda czy w ogóle urośnie .

Opublikowano

Pablo zgadzam sie z toba w zupełnosci. A jeśli chodzi o kolege laryy... to preline do lutego???? skad ten pomysł teraz to jedynie belton w super jakosci idzie. Prelina to raczej na poczatek sezonu i koniec. Raczej moja produkcja to same mieszance bo takich wymaga moj odbiorca. 

Opublikowano

Kolego ziomalek ty kiedys w chłodni pora trzymałes? Mi zostalo może 5ton praline bo nie zdążyłem z nim na jesieni i narazie leży bez dużych strat :-) a jak pora brakuje o tej porze to idzie jaki jest nikt nie wydźwia

Opublikowano

Koledzy jak dalej tak będzie to zobaczycie że każdy będzie miał po 20arow.ludzi nie ma a ci co są to się do niczego nie nadają wolą wino pić.facet z chłodni mówił mi że jest duże zainteresowanie porem tym bardziej że w europie spada produkcja.proponował mi żebym sadzil pod nich ale zrezygnowałem niech każdy robi to co robił do tej pory a nie pcha się innym.proponował cenę1zł

Opublikowano (edytowane)

a jak to wygląda z chwastami ?

jest jakiś preparat przedwschodowy czy nie ? czy pielenie mechaniczne 

 

nic mi o takim nie wiadomo.

jedynie roundup...

ale ogólnie z sianego trzeba się nastawić na obróbkę ręczną. i to dosłownie

Edytowane przez piratqwert
Opublikowano

Ja nie miałem ale w tamtym roku brał kolega faktycznie była jak ołowek ale płacił chyba 22gr a ktos miał pora sevila czy faktycznie ma 25cm białego i ciemnozielony lisc

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v