Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzis swojego na kawałki 20cm pokrojony cena 7zl kg szkoda ze tylko 5 ton zostało

 

ja bym się cieszył że jeszcze jest 5t. a nie 500 kilo:)

ładna cena.

a jak był przetrzymywany? chłodnia czy przechowalnia?

Opublikowano

Ciekawe ile tej rozsady z Maroka będzie do sadzenia się nadawać , skoro zima jak nigdy aż tam dotarła . Przecież tam to na polu produkują. Włochy  pod śniegiem ,Hiszpania podobnie 

Opublikowano

Piratpwert sie zdziwił jak por lez w prymitywnym kopcu lepjej jak w chłodni w chłodni mam 3ton pora a 2 w kopcu i lepiej lezał w kopcu miałem bo dzis sprzedane miałem sadzic 2ha ale juz słysze ile bedzie na przyszły rok dowalone i zostane przy 40arach

Opublikowano

Piratpwert sie zdziwił jak por lez w prymitywnym kopcu lepjej jak w chłodni w chłodni mam 3ton pora a 2 w kopcu i lepiej lezał w kopcu miałem bo dzis sprzedane miałem sadzic 2ha ale juz słysze ile bedzie na przyszły rok dowalone i zostane przy 40arach

 

no to faktycznie szok:)

por to nie cebula. że pstrykną palcem i po 2-3ha zasieją.

firma z którą współpracowałem w tym roku. potrzebuje 500 ton. pora. i to wszystko na Niemcy. a to tylko jedna.

w tym roku już było nasadzone. i gdzie ten por ja się pytam? (mówię o zimowym).

 

druga sprawa. że pora handlowego nie zrobi pierwszy lepszy rolnik.

tylko jak ma zasadzić to zrobi to badylarz. (musi mieć czym). a nie sądzę że nagle każdy rzuci się na por. bardziej są zakochani w kapuście i kalafiorze:)

kolejna sprawa to sama sadzonka.... kupno kosztuje sporo kasy. a wyhodować własną nie każdy potrafi.

 

laryy. ty zostajesz przy 40 arach. a ja z 2 podnoszę do ok 6 ha. tylko wszystko na przemysł. cudem nasiona udało mi się nabyć. a coś trzeba robić. sprzedać zawsze się sprzeda. a przy wydajności 40-50 ton z ha. to i 80-90 gr. jest dobrą ceną. ludzie też się znajdą do kopania. skoro przeciętna wypłata za dzień to 150zł. rekordziści ponad 200.... to motywacja do pracy jest,

 

żyjemy w czasach jakich żyjemy. i jakbyśmy mieli zakładać z góry że nic nie będzie płacić. to po co robić.

Opublikowano

A 40 ton z deszczownia czy bez jak bez osiagasz takie plony to faktycznie jest sens za 0.90 gr sprzedac unas zakłady proponuja 70gr to mja sie z celem

 

deszczowany. ale nie za dużo. bo sadzony ma inny system korzeniowy.

w ubiegłym roku 2 razy podlałem. bo potem przyszły deszcze. i już nie było potrzeba.

 

zaczeliśmy kopać 4 sierpnia.

 

larry. gdzie mieszkasz?

Opublikowano

Witam, jestem całkowicie zielony w uprawie pora. śledziłem waszą rozmowę ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Gdyby ktoś mógł mi od początku do końca opisać cały proces uprawy, niczego nie pomijając, byłbym bardzo wdzięczny. Jak wcześniej wspomniałem moja wiedza na ten temat jest bardzo uboga, ale zdecydowałem że por pochodziłby z kupionej rozsady ponieważ nie mam warunków na produkcję jej samodzielnie, Liczę na odpowiedź z Waszej strony.

Opublikowano

MrDomix,

 

czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj...

 

W internecie jest mnóstwo informacji o produkcji pora, są filmiki, poradniki czy nawet w tym wątku masz 12 stron ciekawych informacji.

Nie licz na to, że ktoś ci tutaj da gotowy przepis na to jak zrobić dobry produkt finalny. Do dobrych plonów ludzie latami dochodzą ciężką pracą i często robiąc za darmo.

 

laryy123,

 

Śmiem twierdzić, że produkcja rozsady to jednak jest ta prostsza część w uprawie, bo problemy zaczynają się później. W zasadzie już przy sadzeniu można zamknąć sobie drogę do dobrych plonów, do tego odpowiednie nawożenie, ochrona przed szkodnikiem, grzybem, chwastem itd.

Ja zawszę mówię, że wszystko fajnie jest dopóki coś nie zacznie się sypać, wtedy czas reakcji i właściwe decyzje procentują. A tych bez doświadczenia raczej nie podejmiesz.

 

 

Opublikowano

Zawsze lepiej roślina rośnie w warunkach kontrolowanych przez człowieka czyli produkcja rozsady niż później w polu jest narażona na różne warunki stresowe a jakie panowie dawki nawozów dajecie i jakie najlepsze waszym zdaniem są nawozy dajecie asahi sl po wysadzeniu rozsady czy inne stymulatorw ja dawałem blekjaka na korzen i vapogard i zauważyłem ze prawie 99% sadzonki przyjęło się czy ktoś też stosuje te preparaty?

Opublikowano

Powiedzcie jak jest z pH w porze bo znalazłem różne informacje w internetach na ten temat, mam pH 5,5 klasa 3b, czy kreda wiosną przed siewem coś jeszcze pomoże?

Opublikowano

Kolego mint, jeśli pierwszy raz chcesz sadzić pora to sobie ten rok odpuść, przygotuj ziemię na spokojnie na kolejny rok.

 

Byłem dzisiaj w sklepie nasiennym po nasiona papryki, z ciekawości pytałem o nasiona pora, co by jakąś odmianę do przetestowania kupić. Kobieta na to, że zostały same mieszańce... Dzwoniła gdzieś tam na hurtownię, nic już nie ma, wszystko wykupione.

Wróciłem do domu, sprawdzam ofertę sklepów internetowych i ... to samo, zostały same mieszańce i jakieś odmiany mało popularne.

 

Osobiście zbyt mam zagwarantowany, ale w jakich to cenach będziemy sprzedawać to aż strach pomyśleć.

 

Opublikowano

kolega wyżej ma racje odpuść sobie ten rok, ja co roku sadze hektar w tym nie wiem czy pół zasadze w tym roku sprzedaje to na rybitwach ale co chwile przychodzi ktoś i pyta jak sadze pora,  cena za ładnego 2 zł sztuka i schodzi reszta warzyw pod psem

Opublikowano

w tym roku była niezła kasa na ziemniaku to zobaczycie ile ludzi je teraz nasadzi i ceny takiej na pewno nie będzie.

Widzę u siebie w okolicy że nasadzeń ziemniaka ma być więcej.

Lincolna dostaliśmy nasiona

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez ROBERTINHO
      Witam.
      Ile rzędów bobu pod traktor mogę wsadzić. 2czy 3 rzędy pod traktor? Uprawa będzie prowadzona zetorem 5211 a bób będzie przeznaczony bezpośrednio na świeży rynek. Bardzo proszę o sugestie w tej sprawie. Z góry dzięki za odpowiedzi.
    • Przez SUZI
      witam!
      chcialbym wiedziec ilu agrofotowiczów sieje cebule ??? jezeli tak to na jakim areale i jakie macie plony ??? jakimi siewnikami siejecie i jakie dawki nawozow stosujecie ???
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że pomogą mi Państwo w tym, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używa Pan/Pani do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki używanej obecnie maszyny do zbioru jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chcieliby Państwo używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej marki?
      Pytanie 7: Co jest dla Państwa ważniejsze w przypadku maszyny do zbioru: cena czy jakość?
       
      Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez ziaba28
      Dzień dobry,
      Mam pytanie do osób, które sprzedają swoje warzywa lub sadzonki.
      Nie jestem rolnikiem i nie prowadzę działalności gospodarczej. Mam niewielki ogródek (poniżej 1 ha), w którym hobbystycznie uprawiam warzywa.
      Zastanawiam się, jak wygląda sprawa sprzedaży nadwyżek - np. własnych sadzonek pomidorów, papryki, ziół albo wyhodowanych warzyw. Chodzi o sprzedaż lokalną, na targu lub z posesji, nie przez internet, raczej w niewielkiej skali (żeby trochę dorobić).
      Czy w takiej sytuacji:
      trzeba gdzieś zgłaszać taką sprzedaż (np. do urzędu gminy, sanepidu, inspekcji weterynaryjnej)?
      trzeba mieć działalność gospodarczą lub status rolnika?
      na co zwrócić uwagę, żeby działać zgodnie z przepisami?
      Chodzi mi o małą, sezonową sprzedaż – żeby wszystko było legalnie, ale bez zakładania firmy.
      Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki i doświadczenia 🌱
    • Przez Asija
      Chciałam podzielić się swoim odkryciem: po kilku sezonach eksperymentów wreszcie znalazłam konstrukcję, która trzyma ciepło i nie pęka przy wiosennych przymrozkach. Jeśli ktoś szuka solidnych rozwiązań, zerknijcie na ofertę szklarni dla ogrodników – u mnie sprawdziła się rewelacyjnie. Chętnie posłucham, jakie macie sprawdzone sposoby na naturalne wzmocnienie gleby pod pomidory i ogórki, żeby maksymalnie wykorzystać przestrzeń pod osłoną.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v