Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam was serdecznie.

Rolnik ze mnie żaden,prócz gołębi to nic nie hoduje :D.

Ale mam taką zagwozdkę na która Wy mi moi mili napewno odpowiecie.

Planuje w tym roku wystartować z biznesem handlu karmami dla zwierząt domowych(głównie gołębi)i do tego zboża kupione od was rolników typu pszenica,owies jęczmień itp.

Ma się to odbywać na zasadzie handlu obwoźnego,targów i giełd ,ale do większej ilości wiadomo potrzebuje gdzieś to składować.

Nie mam już pomysłu na to gdzie owy magazyn stworzyć,chce postawić coś już na działce na której stawiam swój dom.Bo niby mam stodoły,garaże itp ale to wszystko nie u mnie tylko u ojców więc nie chce się tutaj pchać.

Jak ugryż temat?Mam do kupienia płyte warstwową 10cm styropianu uzywka z demontażu po 40zł m2 + profil z tych hal 10x10mm 3mm ścianka po 2,50zł kg jako złom użytkowy.

Teraz tak,stawiać taki magazyn  z tejże płyty?najgorsze jest to że na zgłoszenie mogę tylko 35m2,nie chce się narazie bawić w projekty i stawiać coś większego bo nie dość że koszta to i czas projektów zezwoleń geodetów nie za bardzo mi pozwala.

Biznes w pewnym sensie jest pewny bo chętnych mam pełno-choć żyć z tego nie będę bo zajmuje się czymś innym.

Ale teraz do sedna. Zwykły blaszak nada się na taki magazyn?,chodzi o to że mam taki na działce i tam mi się woda skrapla i wiem że zboża w takim nie będzie.

Teraz juz sam nie wiem w co innego moża by uderzyć-kontener?może morski kontener?.Płyta w cenie w sumie śmiesznej i ta opcja jest dobra,ale denerwuje mnie fakt że to tylko 7x5 więc prawdę mówiąc nie wiem czy taki śmieszny magazyn ma w ogóle sens bo to nawet jako garaż samochodowy to jest małe :D.Może macie jakieś takie pomysły swoje na takie tematy?. Ziemniak w takiej nie ogrzewanej (powiedzmy) hali z płyty 10mm na ścianach i 15mm na dachu zmraznie w zime?,bo może i warzywem by jakimś pohandlował.

Jakies rady?bo ja sam juz zgupiałem :D 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez karol19920
      Cześć, na wiosnę wymieniliśmy pokrycie na oborze na blachę. Kierując się dobrymi chęciami zrezygnowaliśmy z filca i folii, bo stwierdziliśmy że nic na strychu nie przechowujemy, to wystarczy dobra wentylacja i będzie git. Okazuje się że jednak nie, skrapla się w zależności od dania więcej lub mniej. Cały strych pootwierany na przestrzał a i tak jest mokra blacha. Wiem co powiecie trzeba było dać folię, albo teraz zrywać blachę i dawać folię. Myślę dać jeszcze ze dwa kominy wentylacji na szczycie i ewentualnie rzucić na wiosnę z 10 cm styropianu na strop i przylać betonem z 5cm. Co myślicie?
    • Przez PolishLandwirt
      Cześć
       Moi drodzy jak to jest z tymi wiatami do 150 m2? Byłem w wydziale architektury starostwie powiatowym dowiedzieć się jak to z tymi wiatami i generalnie wiem wszystko oprócz tego w jakiej odległości od istniejącego budynku mogę budować tą wiatę. Urzędnik nie był mi w stanie odpowiedzieć. Może spotkaliście się z taką sytuacją? W jakiej odległości zgodnie z prawem mogę budować tą wiatę od innego budynku? Bardzo proszę o pomoc
    • Przez zenmaniek
      Cześć, chciałbym postawic garaz 70m² w gospodarstwie rolnym i moje pytanie jest co muszę załatwić w pierwszej kolejności i ile kosztuje papierologia na taki garaz?
    • Przez Krzysztof1239
      Witam mam pytanie czy ktoś z was może wie czy jakbym miał hale łukową zamiast zwykłej obory to mleczarnia piątnica mogłaby mnie przyjąć pytam tak z ciekawości bo w tych czasach to nic nie wiadomo na 100%
    • Przez Janeczko
      Witam,
      Planuje postawienie garażu na dwa samochody plus jakieś pomieszczenie. Do budowy chce użyć płyt betonowych ogrodzeniowych , na zewnątrz ocieplić styropianem (żeby nadać również wyglądu). Dach prosty jednospadowy a w środku chciałbym zrobić kanał a podłogę z kostki.
      Pytanie czy ktoś z was robił coś podobnego ? Chodzi mi na co zwrócić uwage, może ktoś ma plan takiego garażu.

Ewentualnie może inny pomysł na budowę garażu
  • Dodaj nową pozycję...
v