Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

system który przy zatrzymaniu się wyłącza silnik a po wcisnieciu sprzegła , gazu uruchamia się samoczynnie , dla kierowcy w zasadzie nie zauważalny ale obciąża akumulator i rozrusznik lub alternator bo niektóre modele przy takim zatrzymaniu odpalają silnik poprzez alternator i pasek 

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

A co to jest start stop? 

• Thanks 1
Opublikowano
Teraz, akmaly napisał(a):

Bzdury, nowe silniki nie wymagają klasycznego docierania, czasy się zmieniły ale myślenie pozostało na stałym niezmiennym poziomie.

To wymień olej po tych 2-3 tys km i sprawdź filtr oleju a się dowiesz czy wymagają docierania xD

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

A co to jest start stop? 

Że gaśnie jak się zatrzymasz no na światłach....

Jak się da na luz ..odpala jak wciśniesz sprzęgło 

Ale ja to wylaczam

Opublikowano

Ile razy w roku wymieniasz olej i przy jakich przebiegach? 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

To wymień olej po tych 2-3 tys km i sprawdź filtr oleju a się dowiesz czy wymagają docierania xD

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

i po to jest ten filtr żeby oczyszczał 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Takie cudo co gasi samochód jak wyrzucisz na luz i stoisz np przed światłami ;) Pierwsze co się robi wsiadając do samochodu to naciska przycisk który to wyłączy albo jedzie się do magika który to wyprogramuje ;)

Trochę to inaczej działa, w manualu jak wciśniesz pedał sprzęgła i hamulca, w automacie jak wciśniesz pedał hamulca

A i jest jeszcze kilka innych warunków żeby start stop zadziałał 

Edytowane przez jacor73
Opublikowano
3 minuty temu, akmaly napisał(a):

Ile razy w roku wymieniasz olej i przy jakich przebiegach? 

W samochodach co 10tys km albo co roku, w motocyklu co 5tys km albo co roku. Zależy co wystąpi wcześniej.

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak, tak....🤭

No ta

Zobaczysz że nowym nie będę jeździł

Za parę lat zamienię na Volvo xc90 z ostatniego rocznika szwedzkiego

Chyba 2014 ten model zakończyli

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jacor73 napisał(a):

Trochę to inaczej działa, w manualu jak wciśniesz pedał sprzęgła i hamulca, w automacie jak wciśniesz pedał hamulca

A i jest jeszcze kilka innych warunków żeby start stop zadziałał 

Ale to szczegóły już, dla Ryszarda wystarczy to co opisałem żeby wiedział co to za ustrojstwo ;)

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

No ta

Zobaczysz że nowym nie będę jeździł

Za parę lat zamienię na Volvo xc90 z ostatniego rocznika szwedzkiego

Chyba 2014 ten model zakończyli

Od 2010 w Volvo rządził chinczyk. A nowe silniki 2.0 VEA też bardzo dobre i bezawaryjne, lata 2017-2020.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Ja tam nie ma widzę sobie lepszego niż xc90 2.4d5 z automatem

Dla mnie te SUVy są wstrętne,.nie ważne jakiej marki, nie widzę siebie w jakimkolwiek SUVie.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

W samochodach co 10tys km albo co roku, w motocyklu co 5tys km albo co roku. Zależy co wystąpi wcześniej

No widzisz, u mnie w prywatnym samochodzie 2-3 razy w roku, wymiana tak do 20 tyś km, a firmowe to dobrze że przepisy nie pozwalają na więcej bo pewnie niejeden by tą 30-stkę przekroczył. Samochód z największym przebiegiem jaki sprzedałem to prawie 500 tyś km, oleju do końca nie spożywał, chyba że tyle wtryski lały. W sumie nieliczne problemy z poborem oleju, nigdy z wałem, raczej jakieś problemy z pierścieniami, ostatnio często głowice no i oczywiście ekologia. Bajki opowiadać to każdy może ale nie każdy che słuchać.

Opublikowano
1 godzinę temu, akmaly napisał(a):

Wyprowadź się do USA, będziesz miał zdrowszy silnik i skrzynię automatyczną. 

Mają lepsze oleje,  paliwa? Jakość części inna może? Dawniej c330 ludzie też  po 5lat oleju nie zmieniali i jeździli, w zimie przy -30⁰ odpalali a teraz te nowe maszynk ładne,  oleje nowoczesne grzałki w filtrach ale czy niezawodne 🤔

55 minut temu, suffeks napisał(a):

to jest prawda, dzisiaj jak kupisz np nowe bmw diesel pierwsza wymiana za 30k hahaha, na dodatek silnik zalany wodą czyli 0-20

dzisiaj samochody są robione pod ekologię i żeby były jednorazowo 

kolejna rzecz start stop. to gówno trzeba dezaktywować od razu. jest nowy film na yt Niemcy zrobili test silnika z start stop vs bez i pokazali jak to zniszczyło silnik.

ale ci którzy wierzą w bajki niech zmieniają jak pisze producent, nie wiem może mają lease albo kupią sobie nowy samochód co 3 lata.

osobiście robię pierwszą wymianą po 1k, kolejne po 8-10k w tdi

teraz jestem w trakcie serwisu dsg/ haldex w prywatnej firmie bo ASO nawet filtrów tych nie zmienia mówią nie potrzeba 🤣

Jaka to ekologia jak wszystko szlak trafia dużo wcześniej niż stare dobre konstrukcje. 

28 minut temu, jacor73 napisał(a):

Chłopie, setki tysięcy samochodów flotowych jeździ i nikt tam nie wymienia oleju po pierwszym tysiącu km, a te samochody nie są szczególnie pieszczone, ale jednocześnie przejeżdżają setki tysięcy kilometrów.

Jakby tych opiłków tyle było, to producent by zalecał wymianę oleju po 1000 a tak nie jest.

Pierwsza wymiana po tych 5 tys, ale nie po 1000, nie dajmy się zwariować.

W nowych motocyklach zalecają wymianę pierwsza nawet po kilku godzinach pracy silnika , ciekawe dlaczego 🤔

45 minut temu, Uziu92 napisał(a):

B0 ma w normie a norma jak dobrze pamiętam to 460 jednostek, przykładowo będzie mieć 430 i w normie się mieści, okej, ale np będzie drugie paliwo B7 i one będzie miało 180. Więc logicznym jest że aparatura pracująca na tym co ma 180 wytrzyma dłużej, pomijając już inne czynniki. 

W każdym razie puki co jest wybór i niech każdy sobie kupuje co tam uważa za lepsze. 

Gdzieś jakiś czas temu wpadł mi niezależny test dodatków do paliw różnych producentów zrobiony niestety w Rosji, więc można mieć wątpliwości co do poprawności wykonywania prób i wychodziło na to że każdy dodatek pogarszał smarność paliwa, jeden mniej drugi więcej, za to każdy w jakimś stopniu zwiększał liczbę cetanowa. 

Także te dodatki to powstają w głównej mierze żeby czyścić portfele a nie wtryski czy pompy. 

Jak znajdę ten test to wrzucę tutaj. 

Znalazłem. Rosyjski większość zna to można sobie poczytać i porównać. 

IMG_2867.png

Jest też film. Widać w stodole tego nie robili takze myślę że jest to jakoś miarodajne. 

Ruski ma dobre paliwa,  pamiętam jak ON na zimę aż błękitne było a zarazem czyste. Kilka lat temu Białorusin przywiózł do teścia to też takie miał. Potrzebny był konkretny mróz aby zamrazło, teraz przy lekkich zimach maszyny z grzałkami w filtrach bo jechać nie chcą. Warsztaty nom stop zawalone i naprawy, egr, dpf wtrysków, niby udoskonalają tylko gdzie ta bezawaryjności jak była w starych autach. 

40 minut temu, jacor73 napisał(a):

Chłopie, setki tysięcy samochodów flotowych jeździ i nikt tam nie wymienia oleju po pierwszym tysiącu km, a te samochody nie są szczególnie pieszczone, ale jednocześnie przejeżdżają setki tysięcy kilometrów.

Jakby tych opiłków tyle było, to producent by zalecał wymianę oleju po 1000 a tak nie jest.

Pierwsza wymiana po tych 5 tys, ale nie po 1000, nie dajmy się zwariować.

A powiedz flotowe samochody to w firmach dożywocie mają czy po gwarancji lecą na handel? 

Opublikowano
45 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dla mnie te SUVy są wstrętne,.nie ważne jakiej marki, nie widzę siebie w jakimkolwiek SUVie.

A ja bym swojego Ursusa zamienił na Urusa 

Opublikowano
44 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

W nowych motocyklach zalecają wymianę pierwsza nawet po kilku godzinach pracy silnika , ciekawe dlaczego 🤔

W motocyklach pierwsza wymiana 1000-2000 kilometrów, ale tam jeden i ten sam olej jest do silnika, sprzęgła i skrzyni.

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

🤔

Ruski ma dobre paliwa,  pamiętam jak ON na zimę aż błękitne było a zarazem czyste. Kilka lat temu Białorusin przywiózł do teścia to też takie miał. Potrzebny był konkretny mróz aby zamrazło, 

Dawno temu to było pewnie z 18-20 lat . Miałem paliwo w bankach ruskie takie niebieskawe i nasze z tuskowej stacji. W zimie nad ranem było -30 parę stopni. Tuskowe było jak kasza i gęste a ruskie było takie same jak latem. Dobrze że wtedy samochód był w benzynie bo by napewno nie odpalił na tuskowym. 

• Like 1
Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał(a):

A jak się automatu bałeś 🙆‍♂️🤦🤣🤣🤣

On się wszystkiego boi, a najbardziej germańskich ciągników, i dlatego kupił Fergusona z logo Ursus na masce xD

Opublikowano
18 godzin temu, suffeks napisał(a):

ja testowałem w laboratorium b0 rolnicze vs BP ultimate VS shell vpower i rolnicze miało najwięcej cetanów. jeszcze kupię cetan r z allegro dolewam robi się 70 i Passat 2.0 tdi jedzie 260kmh, ale także na niemieckim aral też tyle pojechał jak wracałem z Niemiec 😂

20211101_163452.jpg

Ohydne te virtual zegary 

3 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widocznie jeszcze dosyć zdrowy kręgosłup