Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, RusiL napisał(a):

Dzisiaj zostawiasz dla przykładu tysiąca w udziałach ile będzie warty ten tysiak jak już odejdziesz i doczekasz się wypłaty?

Rozumiem zasadę udziału ale takie kombinacje z premią 50 gr z tego połowa na udział to zwykle złodziejstwo.

Tak wiem wiem nie opłaca się😉

Nie 50 a 70gr 🙋‍♂️ i normalnie jest 5gr potracane a tylko w grudniu 20gr spółdzielnia tak wlasnie działa że są udziały 🤷‍♂️ jak ktoś tego nie rozumie to trudno 🤷‍♂️🤦

Złodziejstwo to jak nic nie dadzą...

Edytowane przez slawek74
Opublikowano (edytowane)

@slawek74

Te 50 gr to przykład.

Tak rozumiem zasady spółdzielczości i nic nie mówię na odciąganie mi co miesiąc 2 gr od każdego litra bo taka jest umowa ze spółdzielnia mówię tylko o premii i takich potrąceniach z nią związanych bo jak podatek to od pełnej sumy a do łapy -tyle ile prezes zechce.

Sam udział też powinien być oddawany w ciągu 30 dni max 6 miesięcy a nie 5 lat a niektóre spółdzielnie dziś podpisują umowę z zapisem 10lat na wypłatę udziału. Może powiesz że to też jest normalne?

@slawek74

Edytowane przez RusiL
Opublikowano

Te dodatkowe 15gr co wzieli to pieniądz który potrzebny jest na zakładzie i legalny sposób by nie płacić z tego podatku . Moja mleczarnia wypłaca udzialy po walnym czyli nie cały rok jak ktiś w grudniu zakończy 

Często to bywało 6/7 miesięcy najdłużej 9

Opublikowano
Godzinę temu, RusiL napisał(a):

Dzisiaj zostawiasz dla przykładu tysiąca w udziałach ile będzie warty ten tysiak jak już odejdziesz i doczekasz się wypłaty?

Rozumiem zasadę udziału ale takie kombinacje z premią 50 gr z tego połowa na udział to zwykle złodziejstwo.

Premia powinna być wypłacana względem ilości posiadanych udziałów i tyle w temacie jeśli wszyscy dostawcy są udziałowcami i udziały np z każdej wypłaty są im potrącane

Opublikowano
59 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Premia powinna być wypłacana względem ilości posiadanych udziałów i tyle w temacie jeśli wszyscy dostawcy są udziałowcami i udziały np z każdej wypłaty są im potrącane

Prosta droga do prywatyzacji.

3 godziny temu, Huberto89 napisał(a):

Kozienice 50gr premii za mleko z grudnia, 

A Ci co piszą cenę z ryk to już przed odjęciem udziałów? Co z tego że dali 70gr jak 20gr zabrali na udziały.

Garwolin za listopad i grudzień 2.5-2.6zl zależy od parametrów, średnia cena z ubiegłego roku 2.1zl

To wraz wychodzi 3zł brutto. W garwolinie ile teraz udział?

2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Wierzysz w to żeby jednym dali drugim zabrali tymbardziej w styczniu 🤔🤦

Muszą dać bo jest duża konkurencja, ci co chcieli przejąć podmiot spółdzielczy z województwa lubelskiego potrzebują dostawców. Ciekawe jak tłumaczą swoim dostawcą różnice w cenach regionalnych, w swoich oddziałach.

2 godziny temu, RusiL napisał(a):

Ale przecież jest wyjście z tej sytuacji, można się przenieść do podmiotu prywatnego. Po co ryzykować utratą udziałów i pokrywaniem strat.

Opublikowano

Co do ryzyka utraty to trzeba pilnować zarządu.

A co do przenosin do prywaciarza to spółdzielca nie może nic powiedzieć bo jak się nie podoba to won???

Opublikowano

Jak nie może, oczywiście że może.

Ale to my mamy wybór,  jeśli się niedostosujemy do większości, to albo to akceptujemy, albo odchodzimy. Po co tkwić w układzie który nam nie odpowiada.

Opublikowano

Wiesz ja mówię ogólnie trzeba próbować coś zmieniać na lepsze a nie tylko wiać. W mojej spółdzielni z pobieraniem udziału od 2 czy 3 lat jest porządek, 2 gr od każdego litra nie ważne jaka premia nie mogą zwiększyć i to jest uczciwe. Z udziałami niestety gorzej bo długo im schodzą te wypłaty. Nie można mieć wszystkiego.

No i chociaż 1 w roku cena lepsza niż w Piątnicy 🤣

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, MaloSypiam napisał(a):

Za grudzień 2.26 brutto ilość 4k tł. 4.9 bo 3.8

No to widzę że już cenę wyrównali bo przez ostatni ponad rok  była wyższa niż np u mnie (Inter Milk) a teraz mi wyszło 2.36 brutto i niby jakaś premia noworoczna za styczeń ma być ale czy będzie to się okaże...

Opublikowano
31 minut temu, MariuszDe napisał(a):

No to widzę że już cenę wyrównali bo przez ostatni ponad rok  była wyższa niż np u mnie (Inter Milk) a teraz mi wyszło 2.36 brutto i niby jakaś premia noworoczna za styczeń ma być ale czy będzie to się okaże...

Czar Polmleku prysł😂😂🙈

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, slawek74 napisał(a):

A to że te 20gr są na koncie udziałowym i kiedy syn przejmia to ja dostanę moje udziały 🙋‍♂️ boli Cię coś 🤔dodam jeszcze że jest dopłada zależna od ilości udziałów może nie znaczna ale jest... 

🤔🤦

Mnie interesuje konto bankowe a nie stan udziałów. Nie jeden przypadek znam że zmienili mleczarnie żeby wyciągnąć udziały przed emeryturą jeszcze. I w mojej okolicy dość dużo gospodarstw zmieniło mleczarnie bo i Ryki jeżdżą gdzie nigdy nie widziałem ich kiedyś, ale najwięcej poszło do Kozienic. I to dwa co znam ponad milion rocznie oddają.

2 godziny temu, Elon napisał(a):

To wraz wychodzi 3zł brutto. W garwolinie ile teraz udział?

3gr potrącają na udziały 

• Thanks 1
Opublikowano

Było 2, później 5 ostatnio 20.

Bez sms powinno być 2, gdy coś zmienią przyślą sms.

Mnie interesuje cena, udziały zawsze mogę wycofać. Nie jest to jakiś problem. 

Tu od paru lat na Ryki była zawsze nagonka, przeważnie największych spółdzielni. Nie radzili sobie z faktem że mały podmiot może lepiej funkcjonować. Podczas kryzysu był tu wielki triumf, że w końcu duże podmioty płacą lepiej. To już nawet się nie dotyczy Ryk, Sierpc też był grzebany w gruzach. Jak widać narazie działają. Smutne jest tylko to że mania wielkości prezesa wielkiej firmy udzieliła się dostawcą.

Opublikowano

Lepsze udziały niż podatek do urzędu np. jak w przypadku dywidendy bo spółdzielnia zapłaci 19% CIT i jeszcze każdy udziałowiec podatek Belki od dywidendy też 19%. Państwo by się wtedy uśmiechało od ucha do ucha. 

Z drugiej strony te pieniądze są przeznaczone na inwestycje które mogą polepszyć zdolności produkcyjne/efektywność. Robione z głową mogą pomnożyć wartość majątku. Pewnie na przykladzie Piątnicy ich udziały juz kilkukrotnie zarobily a cały zaklad z oddziałem i infrastrukturą jest warty teraz 460 mln tyle co fundusz udziałowy? Myślę że znalazł by się prywatny klient który dałby za wszystko znacznie więcej.

Pytanie: Czy pieniądze/inwestycje przeznaczane przez lata warte są tylko 150% wartości udziału?

• Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, RusiL napisał(a):

To byłaby dywidenda a nie premia

Niech będzie dywidenda. Mam w Łapach udziały i raczej ich nie odzyskam nigdy, jak odchodziłem to chciałem do mlekpolu ale jak zawołali 10tys na start na udziały to podziękowałem i poszedłem do lydera.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Rrolniik napisał(a):

Niech będzie dywidenda. Mam w Łapach udziały i raczej ich nie odzyskam nigdy, jak odchodziłem to chciałem do mlekpolu ale jak zawołali 10tys na start na udziały to podziękowałem i poszedłem do lydera.

Kto wie czy te 10tys już by się mie zwtóciły z nawiązką...

Nie chce dywidendy wolę udziały jak będę odchodził na emeryturę... może  nawet wcześniej synowi oddam stery może jaką strukturalną znowu dadzą 🤔🤭

A ile tych udziałów zostało ?

Edytowane przez slawek74
  • Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Rrolniik napisał(a):

Dużo rocznie oddajesz ? 

Opublikowano
12 minut temu, ubogiwladek napisał(a):

Premia ilosciowa jak jest naliczana ? Tak jak było wcześniej w końskich  ? 

Dokładnie tak

Cennik jest taki sam jak z Końskich a nawet gorszy bo zjechali z limitu białka i tłuszczu o jednostke