Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak źle zbilansowane to raz mało mleka dwa gorzej się zacielają i szybciej tracą mleko a może się okazać że nie 25 a 28 albo i więcej idzie udoić i zdrowe żywienie to i weterynarz mniej zarobi....🙋‍♂️ czyli więcej $$$ w portfelu 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, pawelmf napisał(a):

POLMLEK za styczeń 16 tys T 4,56 B 3,45 2,00 zł 

Radek ma chyba ze 30-40 gr więcej przy tej samej ilości 

Opublikowano
6 minut temu, Marcin133 napisał(a):

Podstawa balot legancki lub towar z pryzmy. Te inne specyfiki od żywieniowców podbija mleko ale czy zostanie w kieszeni więcej....

Zostanie jak da się to czego brakuje same objętościowe ta za malo...

Opublikowano

Trzeba się upominać z jakiej racji niektórzy mają mieć więcej w tej samej mleczarni 🙆🤷

Opublikowano
W dniu 8.02.2025 o 12:13, greg1985 napisał(a):

Ja bym sobie darował za daleko 😲😲😲.

Policzyć sobie tylko dojazdy ale twój wybór 

jakby tylko pod zboża i tam na miejscu najął usługe i patelnią przywózł do siebie gotowe ziarko i słomę to ok 

W dniu 9.02.2025 o 08:29, Ursusc385 napisał(a):

Połowa gospodarstw i tak wyleci w niedługim czasie, szczególnie u tych oporowcow internetowych jak rodzice przestaną doić krowy

ale za to młode hajs będą mieć po likwidacji na mieszkania w mieście za gotówke i podróże 

Opublikowano
39 minut temu, dantur96 napisał(a):

Najlepiej było by Paszowoz kupić ale u mnie ciężka sprawa z przerobieniem nie ma bardzo jak 

Mi pani żywieniowiec mówi żeby dążyć  do paszowozu,owszem jest w planach ale za jakieś +-2 lata. Ja daje dziennie 1kg śruty rzepakowej, 0.5 kg śruty sojowej,1kg śruty z pszenżyta ,1.5kg ccmu a tym wydajniejszym 3kg i 2 kg docelowo ma być dobromilka 20,teraz daję 1,5kg i stopniowo zwiększam .Dzisiaj średnia na zbiornik 18,3l też chciałbym dobić do 25 ale na początek aby te 21 było to już będzie dobrze.Mocznik miałem 104 ,białko 3.16 i tłuszcz 4,7 na początku współpracy,teraz trochę pozmieniałem i mocznik dzisiaj 174 przy białku 3.2 i tłuszczu 4.7

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dantur96 napisał(a):

U mnie też wychodzi 18/19 l od Sztuki na dzień średnio. Da się bez paszowozu karmiąc z ręki wyciągnąć trochę więcej?dodam że krowy chyba potencjał mają bo jak na wiosnę skosilem westerwoldzka wcześnie z braku paszy i zaczelem ja dawać to krowy skoczyły po dwóch dniach o 6 litrów na dobę 

Da się bez paszowozu. Też nie mam. Większość roku koło 28l. W najgorszym okresie 26. Aktualnie 32l. Ale trochę wycieleń jałówek mi się nałożyło w krótkim czasie. Paszowoz sam wydajności chyba nie zrobi.

Edytowane przez kat
Opublikowano
14 minut temu, Kamil20151 napisał(a):

Mi pani żywieniowiec mówi żeby dążyć  do paszowozu,owszem jest w planach ale za jakieś +-2 lata. Ja daje dziennie 1kg śruty rzepakowej, 0.5 kg śruty sojowej,1kg śruty z pszenżyta ,1.5kg ccmu a tym wydajniejszym 3kg i 2 kg docelowo ma być dobromilka 20,teraz daję 1,5kg i stopniowo zwiększam .Dzisiaj średnia na zbiornik 18,3l też chciałbym dobić do 25 ale na początek aby te 21 było to już będzie dobrze.Mocznik miałem 104 ,białko 3.16 i tłuszcz 4,7 na początku współpracy,teraz trochę pozmieniałem i mocznik dzisiaj 174 przy białku 3.2 i tłuszczu 4.7

Tak na szybko licząc to co wymieniłeś  + jakieś sianko ,  słoma prad , woda to zostanie gówno i robota gratis 

• Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Tak na szybko licząc to co wymieniłeś  + jakieś sianko ,  słoma prad , woda to zostanie gówno i robota gratis 

to chyba coś z matematyka u ciebie nie gra 

Opublikowano
7 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Tylko jeszcze piszcie czy ta średnia ze zbiornika to średnia od sztuk które się doją czy od wszystkich sztuk łącznie z zasuszonymi. Bo wtedy to zupełnie inaczej wygląda 

U mnie od dojonych 

Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał(a):

Z łap do hajnowki poszli? Hahha nieźle 

Dokładnie, elita z czołówką bauerów z poświętnego daje mleko do hajnówki 🤣🤣🤣

Opublikowano

Jak w większości takich spółdzielni wygląda to w ten sposób że mały się nie pochwali ile ma bo pewnie nawet 2 zł nie przekracza a duży ma swoją cenę na podobę molochów. Więc też się mie pochwala  bo mali by mogli się trochę zdenerwować jakby było czarno na białym było widać jaka jest różnica . 

• Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, grzesiu napisał(a):

Hajnowka to taki rejon że tam to może internetu nie być 😉😉 mała spółdzielnia trochę ponad 100tys litrów dziennego skupu. 

Grzegorz obejrzyj film na netflixie o branży 😂

Opublikowano
4 godziny temu, dantur96 napisał(a):

Najlepiej było by Paszowoz kupić ale u mnie ciężka sprawa z przerobieniem nie ma bardzo jak 

U mnie też nie ma jak przerobić ale wóz zamówiłem, będę rozwoził taczką a później,co czas przyniesie... Jak przejąłem tak poważnie krowy to była średnia 18l max, w poprzednim roku najwięcej miałem 33l. Trawy te co wrzucasz w galerii, to masz eleganckie. Na swoim przykładzie  to powiem żebyś się przyłożył do przygotowania krów do laktacji od 3 tyg przed porodem. I nie żałuj na nasienie,to przyszłość stada.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, michal_19 napisał(a):

U mnie też nie ma jak przerobić ale wóz zamówiłem, będę rozwoził taczką a później,co czas przyniesie... Jak przejąłem tak poważnie krowy to była średnia 18l max, w poprzednim roku najwięcej miałem 33l. Trawy te co wrzucasz w galerii, to masz eleganckie. Na swoim przykładzie  to powiem żebyś się przyłożył do przygotowania krów do laktacji od 3 tyg przed porodem. I nie żałuj na nasienie,to przyszłość stada.

Tylko u mnie w tym problem ze trawy są konkretne tylko w pierwszym pokosie później to już na moich glebach jest loteria. Chociaż jak tak dalej będzie to i pierwszy może być słaby. Mróz tak wysuszył glebę że normalnie się kurzy na polach 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v