Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 godzin temu, Kamil20151 napisał(a):

Co sądzicie o żywieniowcach z biofeed?

Wcześniej spoko babka była nie narzucała się żeby coś brać, no ale ją wywalili. Teraz jest chłop jakiś ale 0 zainteresowania stadem. Biorę od nich dobromilka 20 i już kilka lat spoko wychodzi...

Opublikowano
Godzinę temu, Kamil20151 napisał(a):

Okolice ciechanowa,ja pół stada hf pół mieszańcy i średnio na zbiornik doje 18 od sztuki i chcę to podnieść do 21 co najmniej a co dalej czas pokaże :P

U mnie też wychodzi 18/19 l od Sztuki na dzień średnio. Da się bez paszowozu karmiąc z ręki wyciągnąć trochę więcej?dodam że krowy chyba potencjał mają bo jak na wiosnę skosilem westerwoldzka wcześnie z braku paszy i zaczelem ja dawać to krowy skoczyły po dwóch dniach o 6 litrów na dobę 

Opublikowano
8 minut temu, ThePerkins napisał(a):

Wcześniej spoko babka była nie narzucała się żeby coś brać, no ale ją wywalili. Teraz jest chłop jakiś ale 0 zainteresowania stadem. Biorę od nich dobromilka 20 i już kilka lat spoko wychodzi...

Wojtek czy inny?

4 minuty temu, dantur96 napisał(a):

U mnie też wychodzi 18/19 l od Sztuki na dzień średnio. Da się bez paszowozu karmiąc z ręki wyciągnąć trochę więcej?dodam że krowy chyba potencjał mają bo jak na wiosnę skosilem westerwoldzka wcześnie z braku paszy i zaczelem ja dawać to krowy skoczyły po dwóch dniach o 6 litrów na dobę 

Może rzepakowej dosyp...

Opublikowano
1 minutę temu, slawek74 napisał(a):

Może rzepakowej dosyp...

No muszę zawołać jakiegoś żywieniowaca niech coś ustali. Bo po tej trawie właśnie trochę mnie te krowy zaskoczyły takim skokiem mleka. 6 litrów od samej kiszonki to nieźle poszły czyli na te 24/25 widać można by je spokojnie ustawić 

• Like 1
Opublikowano

Jak dobra trawa to pewnie białko było sypać po trochu rzepakowej stopniowo ...

1 minutę temu, pawelmf napisał(a):

Upominam się i tak miało być za styczeń 1,85

Do Lidera nie lepiej by było przejść? Niektórym polmlek płaci cenę mlekowity.... bo straszą ich wypowiedzeniami...

• Like 1
Opublikowano

Chłopaki ja cały czas mam wysoki mocznik ostatnia pewna pani z agroloku podsunęła mi taką myśl żeby zmienić trochę białka żwaczowego na jelitowe co wy o tym sądzicie.

Opublikowano
4 minuty temu, dantur96 napisał(a):

No muszę zawołać jakiegoś żywieniowaca niech coś ustali. Bo po tej trawie właśnie trochę mnie te krowy zaskoczyły takim skokiem mleka. 6 litrów od samej kiszonki to nieźle poszły czyli na te 24/25 widać można by je spokojnie ustawić 

Napisz co tam dajesz z treściwych w tej chwili, jeśli objętościówki w porządku a krowy to nie mieszanka angusa z lm to na pewno da się więcej.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, pawelmf napisał(a):

Chłopaki ja cały czas mam wysoki mocznik ostatnia pewna pani z agroloku podsunęła mi taką myśl żeby zmienić trochę białka żwaczowego na jelitowe co wy o tym sądzicie.

Dobrze mówi...👍

A jakie i ile dostają ?

Edytowane przez slawek74
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Napisz co tam dajesz z treściwych w tej chwili, jeśli objętościówki w porządku a krowy to nie mieszanka angusa z lm to na pewno da się więcej.

Dostają koncentrat 36% 1kg dzienie ccm 1kg 3kg śruty zbożowej . I tym po wycieleniu jeszcze paszę pelnoporcjowa tak do 2kg . Krowy to hf i mleczne simentale ale przewaga to hf . No witaminy jeszcze 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

4 kg osypoki 0,5 rzepak 0,5sija 2kg porc 18. Witaminy, bufor drożdże 

Podwoić te białko tylko stopniowo... mleka napewno przybędzie obserwować...

A mocznik ile?

Najlepiej to wziąść dobrego żywieniowca wprowadzi w program i wyliczy a co do pełnoporcjowych to czasem lepiej dać te droższe z wyższą zawartością białka ...

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

A mocznik ile?

Najlepiej to wziąść dobrego żywieniowca wprowadzi w program i wyliczy a co do pełnoporcjowych to czasem lepiej dać te droższe z wyższą zawartością białka ...

Mocznik 300. 

Kogo polecasz z żywieniowca i z jakiej firmy. 

Jadę na EKOPLONIE. 

Opublikowano
3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Dostają koncentrat 36% 1kg dzienie ccm 1kg 3kg śruty zbożowej . I tym po wycieleniu jeszcze paszę pelnoporcjowa tak do 2kg . Krowy to hf i mleczne simentale ale przewaga to hf . No witaminy jeszcze 

A mocznik ile?

@dantur96 Sławek za mnie napisał co miałem doradzić i pytać. Jak mocznik nie za wysoki to można dołożyć białkowych, tylko powoli. Pilnować żeby bufor był przy tym żeby się nie zakwasiły. Ja biorę soję i rzepak zamiast koncentratów.

• Like 3
Opublikowano
Teraz, pawelmf napisał(a):

Mocznik 300. 

Jadę na EKOPLONIE. 

Tam u was Wojtek z biofed chyba działa mój wet go chwali ... 

Opublikowano

Mocznik 300. 

Jadę na EKOPLONIE. 

Mocznik jakiś za duży. Ekoplon ma przyzwoite witaminy te Krowa 150 czy jakoś tak, reszta nie wiem. Te witaminy brałbym dalej ale sprzedawca mnie wk... i teraz komplet z Dolfosu idzie dodatków. 

Opublikowano

Tam u was Wojtek z biofed chyba działa mój wet go chwali ... 

W przyszłym sezonie na pewno da się lepiej zbilansować jak będzie trawa z pryzmy 

Opublikowano
2 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

@dantur96 Sławek za mnie napisał co miałem doradzić i pytać. Jak mocznik nie za wysoki to można dołożyć białkowych, tylko powoli. Pilnować żeby bufor był przy tym żeby się nie zakwasiły. Ja biorę soję i rzepak zamiast koncentratów.

Mocznik tak powyżej 200 się utrzymuje cały czas. Muszę zawołać jakiegoś magika to może trochę je podkręci 

Opublikowano

W przyszłym sezonie na pewno da się lepiej zbilansować jak będzie trawa z pryzmy 

Próbuj już coś zmieniać bo mleko ucieka i co za tym idzie $$$

2 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Mocznik tak powyżej 200 się utrzymuje cały czas. Muszę zawołać jakiegoś magika to może trochę je podkręci 

Tylko wszystko wprowadzać powoli bo można namieszać ... 

• Haha 1
Opublikowano

Też to podkręcanie warto zacząć od początku laktacji, jakąś soję z kuku na premię rzucić na pierwsze 100 dni po wycieleniu, bo jak już laktacja pod koniec to się dużo nie ugra 

3 minuty temu, dantur96 napisał(a):

Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Próbuj już coś zmieniać bo mleko ucieka i co za tym idzie $$$

Tylko wszystko wprowadzać powoli bo można namieszać ... 

Ja i tak mi mleko uciekło krowy już obdijone bo był problem z zacieleniem. A te Ca są po wycieleniu to 38-45 l. Ale średnia ze zbiornika 24 l. 

Pmr ok. 600 sianokiszonka. 1t  kukurydzy i 250-300 mokra wyslodka

Opublikowano

Może uda się podbić na te 25 l jak by się udało to już by więcej mi nie było potrzeba 😂

Teraz, pawelmf napisał(a):

Ja i tak mi mleko uciekło krowy już obdijone bo był problem z zacieleniem. A te Ca są po wycieleniu to 38-45 l. Ale średnia ze zbiornika 24 l. 

Pmr ok. 600 sianokiszonka. 1t  kukurydzy i 250-300 mokra wyslodka

Na ile sztuk