Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, marcianjargit napisał(a):

Cielaki z OLX idą jak świerze bułeczki trzeba ogłaszać Panowie drożej bo tel się nie urywaja,5 min po wstawieniu i są telefony że chce przelew robić bez zobaczenia byczka

Potwierdzam ale czy widzieliscie ceny ? 

Opublikowano

Jest drogo i będzie jeszcze gorzej 

Nie ma krów,mamek, a dodatkowo mleczarze idą w opasy 

Ja od paru lat nie miałem problemu ze zbytem, i jerseyki szły bez problemu 

Raz mnie paru w uja zrobiło 

Rezerwacja a później brak kontaktu 

Teraz kto płaci kasę ten kupuje i uj mnie obchodzi że ktoś ma daleko, czy też już raz brał, albo to zostaw to ci 100 dołożę 

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
robert1226 napisał:

52 minuty temu, FarmerDyzio napisał(a):

kiedyś była tu użytkowniczka @krowiarka. Oddawała chyba do Sierpca. Jest jeszcze z nami ?

A co chcesz o Sierpc pytać ?

Niee. jestem po prostu ciekawy jak potoczyły się Jej losy. Pamiętam, że wybudowała nowa oborę a później jakby entuzjazm opadł.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, marcianjargit napisał(a):

Cielaki z OLX idą jak świerze bułeczki trzeba ogłaszać Panowie drożej bo tel się nie urywaja,5 min po wstawieniu i są telefony że chce przelew robić bez zobaczenia byczka

Dokładnie sam wystawiłem taka wydawało mi się cenę zaporowa na olx a tu w ciągu godziny 8-10 tel...także dobre czasy dla tych co sprzedają,ja akurat większość sprzedaje bo opasów nie trzymam więc przy taniejacym mleku to trochę grosza wpadnie...

Godzinę temu, oniak napisał(a):

Potwierdzam ale czy widzieliscie ceny ? 

U mnie już za 60kg byczki można 2500 wziąć.

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

Niektórzy się martwią skąd będą brać cielaki do opasu, nie ma gdzie kupić, za drogo itd. W takim razie trzeba pomyśleć na stadem podstawowym, a nie tylko narzekać.

• Like 2
Opublikowano
57 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Wystarczy kryzys na rynku wołowiny i zapał do opasu minie , ja poprzednie lata zakupiłem trochę cieliczek mm bo spokojniejsze od byczka , na dwa lata waga kiepska zyski nie ma ,

Opublikowano

Ale jak będzie kryzys to tylko zmniejszy on cenę, i odbije się to na handlarzach 

Nie będzie się im opłacać ciągnąć towaru za granicy

Towar warty jest tyle ile nabywcy chcą za niego zapłacić 

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Utrzymać stado kosztuje więcej niż kupno cielaka

Często cielaki kupują ludzie z małym areałem 

Nie mieli by jak utrzymać mamek

A co powiesz na mamke w rasie zachowawczej , dopłaty można 4 tys wyciągnąć na rok , tyle nie zarobią na opasie . 

Opublikowano
Godzinę temu, FarmerDyzio napisał(a):

Niee. jestem po prostu ciekawy jak potoczyły się Jej losy. Pamiętam, że wybudowała nowa oborę a później jakby entuzjazm opadł.

ale masz zainteresowania 😆😆

Opublikowano
13 minut temu, jarecki napisał(a):

A co powiesz na mamke w rasie zachowawczej , dopłaty można 4 tys wyciągnąć na rok , tyle nie zarobią na opasie . 

Nic nie powiem bo w tym nie siedzę 

Ale kupując odsada, a nie mając mamki, nie wiele trzeba by było do paszy dołożyć żeby kosztował w utrzymaniu tyle co mamka i w rok go sprzedać 

No i powiedziałem 

To dodam jeszcze że mamki są dobre jak się ma dużo użytków zielonych w kompleksach leśno jałowcowych 

Wtedy ich puszczasz i sobie produkują

Tylko to też trzeba pilnować, największe prymitywy nie przyniosą same pieniędzy

No i teraz jest coraz bardziej odczuwalny problem wilków 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pawlak2507 napisał(a):

Nie wiem kto tyle płaci za te cielaki. To czysty hf tygodniowy ile jest wart? Wiadomo jeden będzie ważyć 40 inny 50 ale tak mniej więcej

Z 1500. Możesz wystawić drożej i zobaczysz czy będą dzwonić. Zależy od okolicy.

Ogólnie cena bydła poszła przynajmniej X2 w ostatnich latach, to co się dziwić że cielaki też zrobiły X2?

Edytowane przez Nintendo
  • Like 3
Opublikowano
9 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Dobry tak ale czysty hf rzadko który będzie ładny nadający się do opasu . Nie raz widziałem jakie sztuki od tego człowieka z bazy jechały dalej to hf to tam nie było

jest ładny hf także , ładnie odpojony około 10 dni ma około 60 kg , jak kończyłem produkcje mleka to coraz wiecej byków HF z ofert firm nasiennych miała wygląd karakana , tył wyżęj uniesiony od przodu itd 

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Ja od paru lat nie miałem problemu ze zbytem, i jerseyki szły bez problemu 

Raz mnie paru w uja zrobiło 

Rezerwacja a później brak kontaktu 

Teraz kto płaci kasę ten kupuje i uj mnie obchodzi że ktoś ma daleko, czy też już raz brał, albo to zostaw to ci 100 dołożę 

To samo miałem,mówili że jutro przyjadą i wezma i nie przyjeżdżali,teraz 100 zł zadatku biorę

Opublikowano

Ja miałem tak że jak dzwonił to się umawiał że bierze, między czasie z dziesięć telefonów, mówisz że rezerwacja, a ten pierwszy później nagle nie odbiera telefonów, albo twierdzi że mu drogo, i wtedy dzwonisz po ludziach, i wtedy już chcą za pół ceny kupić 

Ale już nie ma takiej sprzedaży, a tych rezerwujących co nie odbierali to poblokowałem

Kiedyś byczka wystawiłem, jeden myślał że mnie wybawi bo to hf, po paru dniach zadzwonił i czy może przyjechać bo nie ma co kupić, i ździwiony że sprzedany

Pewnie czekał jak byczek do ceny dorośnie

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, pawlak2507 napisał(a):

Nie lubię robić wycieczek po oborze i cielaki idą na mięso zabiera ten sam człowiek zawsze, a tam aż takich cen nie ma jak piszecie. Widocznie kości słabo płatne

To ile płaci za takiego hf 50-60 kg?

Wątpię że teraz cielaki idą na rzeź . A ile płaci za kg?

Opublikowano
17 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ja miałem tak że jak dzwonił to się umawiał że bierze, między czasie z dziesięć telefonów, mówisz że rezerwacja, a ten pierwszy później nagle nie odbiera telefonów, albo twierdzi że mu drogo, i wtedy dzwonisz po ludziach, i wtedy już chcą za pół ceny kupić 

Ale już nie ma takiej sprzedaży, a tych rezerwujących co nie odbierali to poblokowałem

Kiedyś byczka wystawiłem, jeden myślał że mnie wybawi bo to hf, po paru dniach zadzwonił i czy może przyjechać bo nie ma co kupić, i ździwiony że sprzedany

Pewnie czekał jak byczek do ceny dorośnie

To wszędzie podobnie ja też takie akcje miałem że jak wystawiłem na olx to dzwonił pierwszy i mówi że pracuje ale wróci z roboty to na 100% przyjedzie a później przychodzi wieczór i ani chłopa nie ma ani tel nie odbiera,teraz jak ktoś tak mówi to odpowiadam że proszę dzwonić jak Pan skończy pracę to się zobaczy ale zazwyczaj to wcześniej komuś sprzedam bo ruch jest duży, tyle telefonów...

• Like 3
Opublikowano

Według mnie to handlarz powinien zarobić te 100-200 zł na sztuce , ale nie drugie tyle

@MariuszDe ja to ja wystawię na OLX to na początku dzwonią handlarze którzy jadą w trasie jeden kieruje , drugi przegląda OLX ale oni numeru przemieszczenia nie dają od razu ,tylko za kilka dni trzeba się samemu upominać. 

Ale masz rację tylko wstawić ogłoszenie o dzwonią jeden za drugim 

Ja to się z jednym pierwszym umówię i zazwyczaj pozostałych nie odbieram. Ale nieraz wychodzi tak że ten przyjedzie i jeszcze się targuje , bo mówi ,że myślał ,że jest większy 🙆

Najlepiej to chyba stałemu odbiorcy sprzedawać może być i handlarz tylko taki co płaci uczciwie i daje od razu nr gospodarstwa do przemieszczenia