Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, ChiquitaB napisał(a):

Chodzi o samą zniżkę na cenie auta której normalnie nie ma szans dostać, i wtedy wychodzi to korzystnie. Dlatego też auta nie odbieram u najbliższego dilera tylko we Wrocławiu gdzie mają znajomości i mogli dostać taką cenę. Ale mniejsza o to, ważne że mi odpowiada finansowanie takie

W 19r z Wrocławia 3008 braliśmy -żona na firmę dość korzystnie to wyszło. Teraz patrzyłem to Lexus RX 450 mi się podoba...może na zakończenie kariery z krowami...😉 Kto ma w miarę stado i swoją pasze to takie auto to pikuś 

Opublikowano
11 minut temu, pedro2 napisał(a):

O czym my mówimy... Nie w tym kraju.

Z niemcowni kwalifikat sadzeniaka porażony przyjechał, podstemplowane przez naszych inspektorków, a miesiąc po wysadzeniu wzeszło 50%, z tego duża część potem również padła. 

Zacząłem kręcić aferę, dystrybutor oddał kasę z nawiązką, gdybym poszedł do piorinu to przy wykryciu bakteriozy miałbym kwarantanne na kilka lat na tym polu. A im i tak by zapewne nic nie zrobili. 

To jest patologia wykrywają cokolwiek w niemcowni to w cywilizowanym działajacym państwie odrazu zakaz wjazdu czegokolwiek a nie ch*j wie na co weterynaria czeka  teraz to już za późno 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał(a):

Importujemy młode bydło a eksportujemy do Niemiec mleko z tych sztuk a na koniec mięso z tych że krów , więc całkowity zakaz nikomu nie będzie służył 

A jak dzięki temu przywieziona zostanie ta choroba i rozniesie się po kraju to zyskamy czy stracimy jako Polska???

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, alfa napisał(a):

Broń boże żeby to przyszło i krowy zaczęło brać to byłby kataklizm, fale bankructw samobójstw i tak dalej. Krowy wybija odkupić nie będzie gdzie a i dopóki z terenu nie wyjdzie to i za wielkiego sensu odkupu nie ma. Podobno że roznosi się niesamowicie szybko 

jak narazie to wykryto u 3 sztuk bawołów wodnych nie u krów

Edytowane przez czareczek85
Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Nie wiem kto był, z bratem rozmawiał

Łukowski 

Stw tańsze, ale to tylko na papierze przy procencie białka, realnie nie liczone bo nie znam składu 

Więc nie wiem 

Na obsługę nie narzekam, w listopadzie był problem z badaniem bo było bardzo dużo prób 

Teraz zobaczymy, po niedzieli pewnie będzie pobranie kukurydzy, ale najpierw wyniki muszą być z oceny

Może dla GUS pracuje

Bo realnie tego białka nie ma plus duża zawartość mykotoksyn 

Opublikowano
38 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Stosujesz?

Jak Ci się sprawdza?

W sumie od nich dwie pasze, główna 21% i rozdojeniówka.

Lepiej, bez żadnych zmian taka sama pasza z ilością białka a mleka więcej. Mi się podoba.

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, ChiquitaB napisał(a):

Mam ugadane 3 jalowice po 8.7 brutto, już mam kilka od nich i zadowolony, każda 9+ wydajnosc jako pierwiastka wiec ladnie jak u mnie

Tanio albo nieświadomi co się dzieje... w konradzie stre zasuszone krowy sprzedają...

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał(a):

W cywilizowanym kraju była by granica zamknięta w momencie wzmianki o chorobie w sąsiednim państwie. Dodatkowo przebadane przewozy zwierząt z tydzień czy dwa przed wykryciem tej choroby . Ale to jest Polska i u nas zaczną coś robić jak choroba rozleje się na cały kraj. Wtedy każdy nowy albo były minister będzie miał złoty środek jak trzeba by było się zachować w przypadku tej choroby. ,,asf” nam się szykuje u krów a polskie państwo udaje że nic się nie dzieje. UŚMIECHNIĘTA POLSKA 

Wedlug mnie to powinna byc zamknieta granica i koniec kropka jak u nich cos wykryli. Co dadza badania? Czy nie mozna zrobic tak ze krowy sa zdrowe? Bedziesz przy tych badaniach? Papier wszystko przyjmie.

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, Kubson190 napisał(a):

W sumie od nich dwie pasze, główna 21% i rozdojeniówka.

Lepiej, bez żadnych zmian taka sama pasza z ilością białka a mleka więcej. Mi się podoba.

Trzeba zapytać ile za młyn liczy dystrybutor jak się pasze bierze 

Opublikowano
12 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tanio albo nieświadomi co się dzieje... w konradzie stre zasuszone krowy sprzedają...

Według mnie konrad jest przereklamowany.

W tamtym roku jak cena mleka skoczyla to znajomy płacił po 13500 za jalowki i musial czekac ponad miesiac i nigdzie sie nie oglaszali jak cena mleka spadla to wszedzie byly ich ogloszenia i po 8500 takie same sprzedawali.

Opublikowano
22 godziny temu, Dream1990 napisał(a):

Z przyjemnością będę czytał sprawozdania te realne z krs. Zdecydowanie nie te wypociny prezesów w sponsorowanych artykułach w prasie branżowej. Biznes lubi ciszę, każdy.

Ceny masła w hurcie koło 33 zł/kg, mleko chude między 70-75gr, śmietana koło 0,36 jednostka tluszczu. Sery trochę zjechały. 

Apropo dyskusji o wydajności, areale i paszach z zakupu - Jaki macie aktualnie okres miedzywycieleniowy przy jakiej średniej wydajności dziennej? 

U nas 378 dni, średnia dzienna między 30-36L przy 10500L za 305 dni. Z 21ha areału sprzedane niecałe 400 tys.L mleka. Da się żyć i coś inwestować. Oczywiście każdy by chciał cenę Piątnicy ale narzekać nie mam zamiaru.

Czyli wszystkie własne pasze tylko kupne np soja rzepak i witaminy?

Opublikowano
45 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Trzeba zapytać ile za młyn liczy dystrybutor jak się pasze bierze 

Chyba ten młynu nie ma, ja nie używam.  Na razie jest dobrze i zostaje jak jest.

Opublikowano
3 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

Trzeba by badać 

Ciekawe jak ruchome są wypełniacze 

Sprawdzane było i zamiast 19 było 17.6 tą samą metodą badane co oni  a aromatem maskują zapach syfu który stosują do robienia paszy 

• Thanks 1
Opublikowano
10 godzin temu, czareczek85 napisał(a):

Cena jałówek cielnych od 13do15tyś i będzie drożej współczuć tym co teraz musza zasiedlać nowe obory

No to u nas za wiele nie ma tych ogłoszeń ale jak coś się trafi na ,,wolnym rynku,,od gospodarza  tą cene co napisałeś to za 2 sztuki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez DanielFarmer
      Jakie są u was ceny mleka? Jak płacą poszczególne mleczarnie? Podawajcie ceny i parametry w swoich regionach. Uważacie, że nadchodzący rok 2024 będzie dla nas lepszy czy gorszy?

Czas zacząć narzekania w nowym temacie 🙂
  • Dodaj nową pozycję...
v