Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, komizmo napisał(a):

Badyla to z tego monstera jest, ale kolba właśnie słaba. To dobra kukurydza żeby wk***iać sąsiada ale w finale rozczarowanie.

To ona w 2022 roku ja miałem. Pamiętam że żółto było w pryzmie jak ja wozili 

IMG_20250719_204525.jpg

3 minuty temu, Marcin133 napisał(a):

Nieraz nie musi być taka wysoka tylko grubość i kolba może zrobić robotę i masy jest i jakość. Ja mam pola ok 300m to jak tniemy to jak rozrzutnik jest w jedną stronę ok 20m3 to już lux plon

Na ten rok to niech mają tylko po 2.5 m i będzie dobrze na takie zimno co było to będzie lux 

• Like 2
Opublikowano

trafiają się co nie mają nawet 2m moja niestety została zbyt głęboko posiana i w tym roku nie będzie rekordu... już lepiej rosła rok temu gdy było ciepło i sucho niż teraz ...

Opublikowano
W dniu 19.07.2025 o 12:02, dantur96 napisał(a):

Rgt exposition też typowy dent i miała rosnąć wysoka a tu nwm czy 2.5 złapie. Ale chociaż gruba jest i liściasta to może Kolbe zrobi jeszcze dobra i coś masy będzie 

W tym roku mam wszystko z top nasion i AS170 u mnie ma 13 liści dopiero i z 2.5m wzrostu więc myśle ze do 4 m dobije ale ma strasznie gruba łodygę. Po gorzowskiej mam xeraco i kenore ,to xeraco 2.3m-2.5m i widać wiechę w liściach ,kenora 1.8m i ma 12 liści wiechy nie widać wiec denty później dochodzą ale ciekawe czy przegoni,w tamtym roku anzac typowy dent najgorzej wygladał a na koniec wszystkie przerósł,monsera bardzo fajna odmiana ale w tym roku nie była dostepna.

Opublikowano
25 minut temu, Kamil20151 napisał(a):

W tym roku mam wszystko z top nasion i AS170 u mnie ma 13 liści dopiero i z 2.5m wzrostu więc myśle ze do 4 m dobije ale ma strasznie gruba łodygę. Po gorzowskiej mam xeraco i kenore ,to xeraco 2.3m-2.5m i widać wiechę w liściach ,kenora 1.8m i ma 12 liści wiechy nie widać wiec denty później dochodzą ale ciekawe czy przegoni,w tamtym roku anzac typowy dent najgorzej wygladał a na koniec wszystkie przerósł,monsera bardzo fajna odmiana ale w tym roku nie była dostepna.

No zobaczymy Teraz trochę ten dent widzę wziol się i rośnie ale pewnie niedługo już zaczną kwitnąć 

Opublikowano
W dniu 18.07.2025 o 22:14, Rrolniik napisał(a):

To nie takie proste. Układ nie przeszedł w głosowaniu i pewnie będzie kolejny zrobiony na lepszych warunkach dla wierzycieli niż ten pierwszy.

Gdyby radzyń mleka nie przywoził do przerobu to już od lutego wisiała by kłudka na zakładzie

Screenshot_2025-07-21-13-47-58-067_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

OSM Skierniewice ilość za czerwiec powyżej 75000 tł. 4.03 bi 3.51 cena 2.43 netto. Chyba wyrasta nam lider na województwo łódzkie. Bardzo potrzebna zmiana gdyż w łódzkim wg GUS od lat jedna z najniższych cen w Polsce. BRAWO!

Opublikowano

Taaa mleczarnia gdzie średni dzienny skup to 55tys litrów mleka czyli Twoje dostawy co drugi dzień to 4.5% skupu. Pewnie jesteś jednym z większych jak nie największym dostawca więc Twoja cena nie jest reprezentatywna. 

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, grzesiu napisał(a):

Taaa mleczarnia gdzie średni dzienny skup to 55tys litrów mleka czyli Twoje dostawy co drugi dzień to 4.5% skupu. Pewnie jesteś jednym z większych jak nie największym dostawca więc Twoja cena nie jest reprezentatywna. 

Z tego co kojarzę dzienny skup coś koło 100 tys a przerób 400 tys - Grzesiu pewnie podasz dokładne wartości po analizie sprawozdania. To prawda jestem jednym z największych lub nawet największym dostawcą, ale cenę mam cennikową. Na pewno ze względu na progi większą od mniejszych dostawców. 

Opublikowano

Dużo nam powie cena takiego dostawcy 10-20tyś l, nie wiemy jakie macie progi.

17 minut temu, HackerHC napisał(a):

Z tego co kojarzę dzienny skup coś koło 100 tys a przerób 400 tys - Grzesiu pewnie podasz dokładne wartości po analizie sprawozdania. To prawda jestem jednym z największych lub nawet największym dostawcą, ale cenę mam cennikową. Na pewno ze względu na progi większą od mniejszych dostawców. 

Opublikowano

To strzelam że rozstrzał cennikowy ze względu na progi jest pewnie 30-40 groszy. Według mnie wyzysk małych. 
Zresztą nie daleko mnie też jest spółdzielnia w której jest taki rozstrzał na progach . Duży wtedy ma cenę w miarę a mały dwóch złotych nie ma nawet. A progi co 3-4 tyś litrow. 

Opublikowano

Taki dostawca 20 tysięcy litrów miałby dokładnie 25 groszy netto mniej. Ale za to taki powyżej 100 tys. miałby 6 groszy więcej :) Muszę dobić ;) 

premia uznaniowa uzależniona od sytuacji finansowej Spółdzielni i motywująca dostawców
do zwiększania dostaw mleka do Spółdzielni (wielkość ustalana przed rozpoczęciem każdego miesiąca).

Od m-ca lutego  2025r. podwyższono cenę poprzez zwiększenie  na litrze premii uznaniowej i wynosić będzie: 
- 81 groszy/ litra  w  przypadku  dostaw  do  10.000 litrów miesięcznie, 
- 84 groszy/ litra  w  przypadku  dostaw  od  10.001     20.000 litrów miesięcznie, 

- 89 groszy/ litra  w  przypadku  dostaw  od  20.001     30.000 litrów miesięcznie, 
- 90 groszy/ litra  w  przypadku  dostaw  od  30.001     40.000 litrów miesięcznie,
( 01.01.2022r.)
- 94 groszy/ litra  w  przypadku  dostaw  od  40.001     50.000 litrów miesięcznie,
- 1,04 groszy/ litra  w  przypadku  dostaw  od  50.001    75.000 litrów miesięcznie,
- 1,09 groszy/ litra  w  przypadku  dostaw  od  75.001  – 100.000 litrów miesięcznie,
- 1,15 złoty/ litra  w  przypadku  dostaw  powyżej 100.001 litrów miesięcznie.

Opublikowano

Czy ja wiem czy takie gnębienie jak małemu wyjdzie 2.18 netto. Ciekawe ilu dużych dostawców z łódzkiego chciałobybyć tak gnębionych już nie mówiąc o małych.

Opublikowano
14 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Czyli tak jak myśleliśmy gnębią małych żeby duzi chcieli zostać. Gorzej jak tych małych zabraknie 

Krótka riposta lepiej robić duże pole czy małe?

• Haha 3
Opublikowano
czareczek85 napisał:

14 godzin temu, krzychu121 napisał(a):

Czyli tak jak myśleliśmy gnębią małych żeby duzi chcieli zostać. Gorzej jak tych małych zabraknie 

a na czym polega spółdzielczość 🤔 gdyby nie było małych to I dużych by nie było 🙋‍♂️ szanujmy się.. .

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, czareczek85 napisał(a):

To do twojej riposty dam druga ripostę ,a jak się coś kupujesz to za większe ilości masz większą cenę czy mniejszą? 

To samo powinna mleczarnie większe ilości mleka taniej kupuje.

• Like 2
Opublikowano
42 minuty temu, slawek74 napisał(a):

a na czym polega spółdzielczość 🤔 gdyby nie było małych to I dużych by nie było 🙋‍♂️ szanujmy się.. .

sławek wymieniasz te zbiorniki co pół roku i nadal jeszcze jesteś mały? 😱

• Haha 1
Opublikowano
robert1226 napisał:

nie koniecznie...🙋‍♂️

radekz200 napisał:

42 minuty temu, slawek74 napisał(a):

sławek wymieniasz te zbiorniki co pół roku i nadal jeszcze jesteś mały? 😱

pierdzielisz bez sensu i wcinasz się jak koszula w d...🤦

Opublikowano
Godzinę temu, robert1226 napisał(a):

To do twojej riposty dam druga ripostę ,a jak się coś kupujesz to za większe ilości masz większą cenę czy mniejszą? 

Kupujesz całe auto nawozy możesz dostać to wtedy taniej bo transport tańszy kupujesz dwie tony płacisz frycowe. To samo tyczy się mleka dajesz załóżmy 200l na odbiór a chcesz cene taka jak ktoś ma za 10000l załóżmy. Pogadaj z kierowcami to Ci powiedzą ci o tym myślą.

Opublikowano

A co ma kierowca do tego? Jest zatrudniony u nas w firmie i uj to go interesuje czy jedzie odebrać od kogoś 1000, 3000 czy 10000 l . Jak się nie podoba praca to przyjdą następni. To nie jest prywatna firma że mogą sobie wybrzydzać. W spółdzielni każdy ma takie samo zdanie czy oddaje 10 tys czy 100 tys miesięcznie. Niedługo może ci co oddają np powyżej 3 mln rocznie powiedzą że chcą 20 albo 50 groszy więcej niż ci co oddają poniżej tej ilości. 
Czareczek widzę że się w głowie już trochę przewróciło. A jeszcze nie tak dawno pisałeś że zmniejszasz pogłowie więc i ilość bo nie dajesz rady ogarnąć. Więc sam wyjdź z inicjatywą że chcesz 20 groszy mniej za litr z tego powodu. Może inni pójdą twoim śladem 

• Like 6