Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Wiesław81 napisał(a):

Byki HF 16,5 zł średnia waga 750kg, mieszaniec 17, jałówki HF 15,5 zł średnia waga 600kg. Mazowieckie, ceny netto.

A jakis namiar na kupującego 

Opublikowano
3 godziny temu, AdamRo napisał(a):

Sugerujesz że za krowę trzeba płacić jak za byka czy za byka można jak za krowę ?

Mam wrażenie że zapotrzebowanie sprawia że ma być to po prostu wołowina a jaka z czego to coraz mniej wszystkich interesuje...

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
56 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Mam wrażenie że zapotrzebowanie sprawia że ma być to po prostu wołowina a jaka z czego to coraz mniej wszystkich interesuje...

Widziałeś gdzieś w sklepie oznaczenia wołowiny?

Nie ma, byk, krowa, wol czy jałówka, ani klasy 

Jest po prostu wołowina. Gdybym sam nie musiał bić to różnicy w smaku bym nigdy nie poznał 

Opublikowano
20 godzin temu, HF86 napisał(a):

Widziałeś gdzieś w sklepie oznaczenia wołowiny?

Nie ma, byk, krowa, wol czy jałówka, ani klasy 

Jest po prostu wołowina. Gdybym sam nie musiał bić to różnicy w smaku bym nigdy nie poznał 

W zeszłym tygodniu byłem w Auchan i było rozdzielenie na wołowinę z ras mięsnych i mlecznych.

Kierownik skupu z Pomorskiego wywozi bydło coraz dalej najpierw Świecie, teraz Świedziebnia na końcu do Świebodzina na ołtarz przed pomnik Jezusa w darze będą wozić.

Cennik dzisiaj dostałem, a widzę że tu nikt się nie chwalił, że od niego dostał.

Byk 300+ O-27,50 R-28,00

jałówki  260+ O-26,00 R-26,50

krowy 320+ 26,00

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał(a):

Daniel się rozwija 🤭

Ja bym tego rozwojem nie nazwał w 3 województwach jest spalony. Jedyna szansa uciec tam gdzie o nim nie słyszeli i zacząć od nowa.

Opublikowano
3 minuty temu, wojak1986 napisał(a):

Co to za agent dla informacji?

kierownik skupu kiedyś  w lokalnej rzeźni, po jej zamknięciu z kontaktami do rolników i przewoźnikami znalazł miejsce pracy u ludzi (GRUPA AGRO SADOWSKI ŚWIECIE), którzy jak się teraz okazało wyh-jali rolnków z 3 województw. Nie wiem na ile kto tam o czym wiedział, ale po ludzku trochę mi żal tych przewoźników i jego trochę też, a tych sk-rwieli szefostwo to do kamieniołomów i niech odpracowują każdą złotówkę.

• Like 1
Opublikowano

Ani przewoźników ani jego samego nie można żałować 

Wiedzieli doskonale 

A tak na marginesie to właśnie oni najbardziej przyczynili się do zamknięcia ubojni w Czersku 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, AdamRo napisał(a):

Tak się kończy gdy przewoźnicy, handlarze płaco wincyj. Gdzieś, ktoś musi wyrównać rachunki 😄

Nie do końca się z tobą zgodzę. Mam blisko rzeźnię 8 km, zarówno w trzodzie i bydle handlarz obwoźny ma u nich lepsze ceny niż rolnik. Bo rolnik dostarczy pojedyńcze sztuki a handlarz codziennie całe auto. Druga rzeźnia 18 km ode mnie od rolnika bydła nie skupują, ale dadzą ci numer do handlarza który do nich dostarcza.

Opublikowano

Na jednym w filmików właściciel mówił że płacił im od kupionej sztuki. Złota robota, mógłbym dniami i nocami zwozić bydło bo nie patrzyłbym czy na tym coś zarobi. Efekt taki że rolnicy zadowoleni bo mieli wysokie ceny, skupujący wniebowzięci bo skupowali nie za swoje pieniądze po zawyżonych cenach bo i tak im od sztuki zapłacił. Chłop po ponad roku ogarną że nie zarabia na tym. Jeszcze wszystko w faktoringu gdzie bank zabiera część kasy. To musiało się udać.

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, emil9828 napisał(a):

Na jednym w filmików właściciel mówił że płacił im od kupionej sztuki. Złota robota, mógłbym dniami i nocami zwozić bydło bo nie patrzyłbym czy na tym coś zarobi. Efekt taki że rolnicy zadowoleni bo mieli wysokie ceny, skupujący wniebowzięci bo skupowali nie za swoje pieniądze po zawyżonych cenach bo i tak im od sztuki zapłacił. Chłop po ponad roku ogarną że nie zarabia na tym. Jeszcze wszystko w faktoringu gdzie bank zabiera część kasy. To musiało się udać.

Powiedz mi kiedy oszust mówi prawdę. Mnie babcia uczyła żeby nie wzywać pomocy dla żartów bo po kilku takich żartach nikt ci nie uwierzy że faktycznie potrzebujesz ratunku. Co do pośredników to u nas jeden powiedział swojemu szwagrowi że jak by nie miał 500 zł na byku to by w domu siedział i mówił to gdy byki były po 6 zł i rolnikowi po 2 czy 2,5 roku chowu nieraz tyle nie zostawało, a on to miał w godzinę obecności z tym bykiem zarobione. i potem są wille, nowe solówki, sale bankietowe itd.  A co do rolników to tak jak pisałem znali kierownika, znali przewoźników z czasów starej rzeźni gdy nie było problemów, więc oddawali jak kiedyś. Ja sam gdybym nie miał nieprzyjemnej sytuacji z przewoźnikiem, i nie postanowił sprzedać roczniaków to pewnie też bym w kolejce po pieniądze stał.

Opublikowano
12 minut temu, HISZPAN napisał(a):

Powiedz mi kiedy oszust mówi prawdę. Mnie babcia uczyła żeby nie wzywać pomocy dla żartów bo po kilku takich żartach nikt ci nie uwierzy że faktycznie potrzebujesz ratunku.

Mówisz oszust. Możliwe . Tylko wytłumacz mi proszę jaki to zabieg okoliczności że wszystko zaczęło się po przyjściu Daniela,Pawełka i reszty asów z Czerska.

Widziałeś domy tych co robili u Skiby?

Opublikowano
14 minut temu, soltys48 napisał(a):

Mówisz oszust. Możliwe . Tylko wytłumacz mi proszę jaki to zabieg okoliczności że wszystko zaczęło się po przyjściu Daniela,Pawełka i reszty asów z Czerska.

Widziałeś domy tych co robili u Skiby?

W normalnej firmie po miesiącu księgowa co do złotówki ci wyliczy ile ukradłeś a oni przez pół roku się nie doliczyli. Ich domów nie widziałem ale tych wkoło mnie widziałem i napisałem jak jest.