Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Wpaw napisał(a):

1Tone miał?

Teraz alternatywa tańsza to HF

970 kg . Chuda szkapa , zebra byś policzył trzymałem żeby przytył bo wstyd mi było go sprzedać.   A jak wszedł na wagę to ledwo na skali starczyło.  Tak właśnie wyglądał tańszy hf

1 minutę temu, kanalia2 napisał(a):

970 kg . Chuda szkapa , zebra byś policzył trzymałem żeby przytył bo wstyd mi było go sprzedać.   A jak wszedł na wagę to ledwo na skali starczyło.  Tak właśnie wyglądał tańszy hf

A teraz odstrasza mnie cena cielaki, cena slomy, i oczywiście pryszczyca. Jeden przypadek w kraju, granice zamknięte i byki po cenie wody mineralnej. Sołtys nawet za darmo wtedy nie wexmie

Opublikowano
1 minutę temu, kanalia2 napisał(a):

Mam hf wiem czym to pachnie, i to wieczne wkurwienie że wielkie i suche🤭 ale wagę robią. 

5 minut temu, kanalia2 napisał(a):

A teraz odstrasza mnie cena cielaki, cena slomy, i oczywiście pryszczyca. Jeden przypadek w kraju, granice zamknięte i byki po cenie wody mineralnej. Sołtys nawet za darmo wtedy nie wexmie

Jest ryzyko jest zabawa, ja biorę przeważnie od jednego hf czasem jakieś simentale. Cenę mam bardzo dobrą. Nie napiszę bo tu mnie wyśmieją.

Opublikowano

Inna też sprawa że u mnie nawet cielaki nie do kupienia, mlecarze zaczęli sami tu żyć to co mają. Ludziska kupowały cielaki ze Słowacji ale jak weszła tam pryszczyca to pozostały cielaki od  handlarzy  i ceny kosmos

Teraz zajolem się blondynami tylko i polityka. Najpierw w ramach AU protestowałem z Kołodziejczakiem a ostatnio przeciw niemu,hehe. 

• Haha 1
Opublikowano

No masz racje, gdyby nie kuzyn to raczej bym nie kupił w tak wysokiej cenie cieląt. Bo można dwa lata darmo chodzić... A od handlarza to różnie z tym bydłem bywa.

Opublikowano

Trzeba obserwować jak to będzie...

A to co świnie masz teraz? Lepi $?🤭

Opublikowano
32 minuty temu, kanalia2 napisał(a):

Inna też sprawa że u mnie nawet cielaki nie do kupienia, mlecarze zaczęli sami tu żyć to co mają. Ludziska kupowały cielaki ze Słowacji ale jak weszła tam pryszczyca to pozostały cielaki od  handlarzy  i ceny kosmos

Teraz zajolem się blondynami tylko i polityka. Najpierw w ramach AU protestowałem z Kołodziejczakiem a ostatnio przeciw niemu,hehe. 

Kurtek AU nie paliłeś jak na zjazdowej 🤔🤣

A dwa lata wcześniej słowa nie dali przeciw sprzedawczykowi powiedzieć 

Opublikowano
20 minut temu, Wpaw napisał(a):

Trzeba obserwować jak to będzie...

A to co świnie masz teraz? Lepi $?🤭

Swinie mam od 25 lat. Swinki kocham jak sołtys bydło. A cena mnie wk***ia

11 minut temu, PAN88 napisał(a):

Kurtek AU nie paliłeś jak na zjazdowej 🤔🤣

A dwa lata wcześniej słowa nie dali przeciw sprzedawczykowi powiedzieć 

Nie ja zawsze byłem rozumny , i w nikogo nigdy bezgranicznie nie wierzę. Zresztą z Michałem miałem starcia od lat. 

Teraz gram na siebie. Działam w wielkopolskiej izbie rolniczej i wkurwiam wszystkich  od wójta po ministra 

Opublikowano
4 godziny temu, Taurus83 napisał(a):

No to ładnie się wybił. Czym karmisz ?

Sianokiszonka, kiszonka z kukurydzy, trochę siana jak jest. A po odsadzeniu dochodzi swoja śruta ok.17% białka(głównie zboże, trochę rzepakowej, sojowej, witamin, kredy drożdży)

Opublikowano
24 minuty temu, kanalia2 napisał(a):

Swinie mam od 25 lat. Swinki kocham jak sołtys bydło. A cena mnie wk***ia

Ee to chyba obszarowiec 🤭

A z tymi świniami to ciężka sprawa, u mnie w okolicy wszystko pokasowane został tylko jeden ale potężny dosyć. A smród na dwie wsie😁

Opublikowano

Gospodarstwa mleczne ,które produkują na nasz rynek cielaki mieszańce powinny być adekwatnie  nagradzane stabilną dobrą ceną a nie tylko w górce moim zdaniem . 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Cybulek17 napisał(a):

Gospodarstwa mleczne ,które produkują na nasz rynek cielaki mieszańce powinny być adekwatnie  nagradzane stabilną dobrą ceną a nie tylko w górce moim zdaniem . 

Teraz jak towaru nie ma to dobre małe gospodarstwa a wcześniej handlarz załatwił i wszyscy mieli w pompce. Te fermy to sobie jakiegoś odbiorcę znajdą na swój materiał. Moim zdaniem bez planktonu prędzej czy później wieloryby też pozdychaja...

• Thanks 1
Opublikowano
10 minut temu, michalcium napisał(a):

@Cybulek17 nie opłaca się w tej chwili produkować mieszańca. Krycie sex i jałówkę za 12 tyś tanim kosztem utrzymania poganiasz😉

Właśnie dlatego musi być jakaś zachęta . 

10 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Teraz jak towaru nie ma to dobre małe gospodarstwa a wcześniej handlarz załatwił i wszyscy mieli w pompce. Te fermy to sobie jakiegoś odbiorcę znajdą na swój materiał. Moim zdaniem bez planktonu prędzej czy później wieloryby też pozdychaja...

Mówię o tym już od dwóch lat. Na ten moment dalej muszę się posiłkować handlarzem , ale coraz więcej gospodarstw chce współpracować pomijając pośrednika

Opublikowano
W dniu 22.05.2025 o 23:38, Miłypan napisał(a):

Chodzi o agro s.....ki

Szambo wybiło konkretne. Podobno po 100-200 tys mają co niektórym w okolicy do zapłaty. O mniejszych kwotach nawet nie wspominam a jest ich sporo z tego co się słyszy. Już na okolicznym spotted ludzie się zwołują 

Opublikowano

100-200 to teraz hobbyści (co robia naetacie i gospodarstwo jako zamiłowanie) biorą za jedną sprzedaż to mniejsze kwoty to chyba że gospodarstwo na końcu egzystencji i funkcjonalnowania to mniejsze kwoty ma za sprzedaż bydła ... a co tu mówić o tych co z tego żyją jak 2-5 kanionów na raz ładują....

• Haha 1
Opublikowano

firma rage jak tam u nich z płatnością? od dawna nie sprzedawałem nieznajomym na kredyt a ci koniecznie na 14 dni ... 

a najlepsza oferta od nich

Opublikowano (edytowane)

Wolińscy z Dobrego, ktoś tutaj im sprzedawał? Jakieś opinie? Ewentualnie Sitnicki?

Edytowane przez maxi12
Opublikowano

Sitnickiemu z okolic dobrego sprzedałem kilka razy , zrezygnowałem jak nie zgodził się na skitke 5 % mam swoja wagę więc zastrzeżen nie ma , zresztą  nie wiem czy to ja zrezygnowałem lub on , z rozmowy telefonicznej wynikło żę raczej nie chce przyjechać powiedział że 5 % to za mało ale to raczej brzmiało jak nie chcę kupic . 

Opublikowano
2 godziny temu, Cybulek17 napisał(a):

Gdzieś z tydzień temu czytałem o nich kilka niepochlebnych opinii w kwestii wypłacalności . Nie wiem czy były wiarygodne . 

gdzie czytałeś? ale maja opóznienia czy wcale nie zapłacili? jak nie bedzie kasy przed załadunkiem to odpuszczam