Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Bogdan_ja napisał(a):

jeden likwiduje drugi zwiększa 

ale ja nie napisałem że bydła ubedzie tylko żę jest za dużo hodowców , przez co handlarze mają raj . To żę bydła ubywa to inna kwestia .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ab23 napisał(a):

Moje pojechały 17.12brutto  PLN odbiorca 

Miłosz Rz. bo ktoś pytał 

Jaka waga.Pierwszy handel z tym Miłoszem?odsadki Ci nie wciskał przypadkiem z Litwy Łotwy 

Edytowane przez Miłypan
Opublikowano

Jakby zachecic cielaka do jedzenia siana bo jakisn sie udał nie chetny ma 7 tygodni mleko pije ładnie a startera i siana jakoś sie nie bierze pobierać po niedzieli bedzie miał kompanów w kojcu to moze coś zacznie chrupac tak to tylko słomy cos tam podgryzie i tyle jakies pomysły?

Opublikowano
2 godziny temu, Miłypan napisał(a):

Jaka waga.Pierwszy handel z tym Miłoszem?odsadki Ci nie wciskał przypadkiem z Litwy Łotwy 

Jadę z ciekawości  obejrzę   co tam maja

Sr waga 598 😛ale za to kasa na kole 

Opublikowano
livebird napisał:

Jakby zachecic cielaka do jedzenia siana bo jakisn sie udał nie chetny ma 7 tygodni mleko pije ładnie a startera i siana jakoś sie nie bierze pobierać po niedzieli bedzie miał kompanów w kojcu to moze coś zacznie chrupac tak to tylko słomy cos tam podgryzie i tyle jakies pomysły?

dać mniej mleka a wodę ma ?

Opublikowano

przyszło rozliczenie za poobijanego 400kg  hfa i pierwszy raz jakies mniej wiecej normalne pieniądze bo mi policzyli 200kgx19zł netto... kontrole z weterynarii w sprawie dobrostanu ktoś miał ostatnio bo ja juz dawno temu ?? co musi być czego sie czepiają ?

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał(a):

ale ja nie napisałem że bydła ubedzie tylko żę jest za dużo hodowców , przez co handlarze mają raj . To żę bydła ubywa to inna kwestia .

Mój ojciec handlując rąbanką już w latach 90 słyszał że jeszcze rok dwa i wybiją wszystko. Ojciec skończył a bydło nadal jest 🤣.

Jeszcze wariują z cielakami 🤔

Opublikowano

Ja miałem ale sam złożyłem donos na siebie to nie wiem czy to ta sama kontrola 

8 minut temu, Sokol2 napisał(a):

przyszło rozliczenie za poobijanego 400kg  hfa i pierwszy raz jakies mniej wiecej normalne pieniądze bo mi policzyli 200kgx19zł netto... kontrole z weterynarii w sprawie dobrostanu ktoś miał ostatnio bo ja juz dawno temu ?? co musi być czego sie czepiają ?

Opublikowano
16 minut temu, PAN88 napisał(a):

Mój ojciec handlując rąbanką już w latach 90 słyszał że jeszcze rok dwa i wybiją wszystko. Ojciec skończył a bydło nadal jest 🤣.

Mój tak samo + świnie + cielaki i bydło , bardzo dużo zaopatrywał się w gminie Korytnica nie daleko Ciebie , teraz praktycznie zostało bydło można kupić w okolicy bo świń nie ma , cielaka na ubój też brak od rolnika chyba że 5 dyniowy hf 🙃

Opublikowano
livebird napisał:

52 minuty temu, slawek74 napisał(a):

dać mniej mleka a wodę ma ?

Wode ma cały czas mleka dostaje tak 4 litry milsanu  mniej mu dam to bedzie chudł 

4 na raz czy dwa? Może trzeba ,,chudziej,, 🤔 jak jest syte nie będzie jeść treściwych...

PAN88 napisał:

tsk kupili by wszystko 🤭😁

Opublikowano
23 minuty temu, ab23 napisał(a):

Ja miałem ale sam złożyłem donos na siebie to nie wiem czy to ta sama kontrola 

ja też sam na siebie złozyłem... to podpowiedz co ma być zeby mi  drugi raz nie przyjezdzali bo cos bedzie nie po ich mysli... ogólnie czysto i wymiary dobre, poidła, karty od wet, kolczyki, deratyzacja, co tam jeszcze?  

Opublikowano

Książka leczenia

Wymiary kojców i ile sztuk najlepiej jak byś miał wyrysowane 

Dostęp do wody 

Środki do dezynfekcji  zapytała 

Jasność w pomieszczeniu

Podobno nosiła jakiś miernik ale ja nie zauwazyłem 

IRZ nie sprawdzała 

Nie ma stresu  ja miałem  chyba w październiku 

A i z skąd cielaki  biorę że od  handlarz to więcej nie pytała 

Tak w poznańskim🙂