Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Ja się nie zgubiłem. Patrzę realnie. Jakbym przyjął Twój sposób myślenia, musiałbym wołać za cielaki po 2,5 tys. Dałbyś mi tyle🤔🤔🤔...

Qwazi, ale takie ceny...

Toż Sławek na siłę nikomu nie wpycha...

A te 2,5 to całkiem realne do wzięcia za Twoje...tym bardziej teraz....okres doplatowy i dobra cena na opasy...

...moje jednak dziś pojechały...

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Qwazi, ale takie ceny...

A te 2,5 to całkiem realne do wzięcia za Twoje...tym bardziej teraz....okres doplatowy i dobra cena na opasy...

Po ile Pan wypuścił?

7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Ja się nie zgubiłem. Patrzę realnie. Jakbym przyjął Twój sposób myślenia, musiałbym wołać za cielaki po 2,5 tys. Dałbyś mi tyle🤔🤔🤔...

...ja rozumiem chęć sprzedaży za jak najwyższą cenę, ale bez przesady, są jakieś realia. Podziwiam tych samobójców, co płacą po ponad tys zł za kilkudniowe futro, które za chwilę ma biegunkę i drugi tys zł trza w to wsadzić...dla mnie to idiotyzm🤷...

Ja mam 10 km do człowieka który cielaki sprzedaje. Muszę się w kolejkę zapisać... U mnie nie ma gdzie kupić a od handlarza nie chce

Opublikowano
14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Qwazi, ale takie ceny...

Wiem, że realne. Dlatego podziwiam tych klientów. Tak się właśnie uzależnia gospodarstwo od dopłat. Nie podoba mi się to i głośno o tym mówię. A 2,5 tys to krzyknę za swojego cielaka jak będzie ważył 100 kg, a nie 40...trzeba trochę przyzwoitości 

7 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Jedno i drugie 🤭

Zamawiam miotłę...

..nie jedną, trzy...

Dla żony, starszej córki i teściowej🤭

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, malaczarna napisał(a):

A tu kolega się chwalił że hf 16 zł. Chyba jakieś chude musiały byc

No toż gadam że u nas takich cen nie ma jak tu niektórzy podają.

16 to max za piękną sztukę...

Moje jeden w typie hf drugi lepszy mm.

@malaczarna, ale jak chcesz to mogę napisać że po 17 wziąłem...😉

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał(a):

Zamawiam miotłę...

..nie jedną, trzy...

Dam Ci przyczepę gałązek, zagonisz swoje panie do wiązania mioteł 🤭

Tu po maszynie do wyplatania

IMG_20250305_130309_706.jpg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Dam Ci przyczepę gałązek, zagonisz swoje panie do wiązania mioteł 🤭

Nie nie...ja potrzebuję gotowe miotły, żeby se dziewczyny mogły od razu...

...wsiąść i polatać 🤭

53 minuty temu, malaczarna napisał(a):

Ja mam 10 km do człowieka który cielaki sprzedaje. Muszę się w kolejkę zapisać... U mnie nie ma gdzie kupić a od handlarza nie chce

U mnie się jeden taki zapisał i teraz tylko SMS pisze z jednym sakramentalnym pytaniem "kiedy mogę to zabrać"...on ma parę kilometrów więcej...

24 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No toż gadam że u nas takich cen nie ma jak tu niektórzy podają.

16 to max za piękną sztukę...

Moje jeden w typie hf drugi lepszy mm.

@malaczarna, ale jak chcesz to mogę napisać że po 17 wziąłem...😉

Pisz, że po 19...zobaczysz jaka będzie dyskusja🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 2
Opublikowano
22 godziny temu, Strongman napisał(a):

Ciężki dzień pracy jak zwykle

Jutro post więc dzisiaj oststki

20250304_152455.jpg

Skasuj to zdjęcie bo jak bezbarwny to zobaczy jak da ci wykład to ci się odechce 

• Haha 4
Opublikowano
Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

...a jutro wrony wszystko wybiorą...🙆

U nas wrony wybredne byle owsa nie będą jeść tylko łubin kiełkujący kiełkująco kukurydzę to tak a nie jakiś owies 

Opublikowano

I ja mam plan posiać 1ha owsa, ale to chyba będzie ciężki temat i pujdzie kukurydza. 

Abo łubin na dopłaty 

I po łubinie pszenżyto na jesieni. 

Abo może kto podpowie jaki zasiać przedplon na wiosnę, żeby dał dobre stanowisko pod pszenżyto ozime? 

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Qwazi, ale takie ceny...

po ile?

tera idę w yato 👌 kurła ale kawał klamota, ciężka jest 

IMG_6397.jpeg

IMG_6399.jpeg

• Like 2
Opublikowano
28 minut temu, radekz200 napisał(a):

po ile?

tera idę w yato 👌 kurła ale kawał klamota, ciężka jest 

IMG_6397.jpeg

IMG_6399.jpeg

Radosław, czy ty aby w nałóg nie wpadłeś 🤔😉

38 minut temu, 6465 napisał(a):

I ja mam plan posiać 1ha owsa, ale to chyba będzie ciężki temat i pujdzie kukurydza. 

Abo łubin na dopłaty 

I po łubinie pszenżyto na jesieni. 

Abo może kto podpowie jaki zasiać przedplon na wiosnę, żeby dał dobre stanowisko pod pszenżyto ozime? 

Łubin to dobry pomysł....aby tylko nie daj się zachwascic

• Thanks 1
Opublikowano
malaczarna napisał:

Ile kosztuje głęboszowanie. To na godzinę czy od ha? @slawek74 mąż mi notorycznie faktury po 300 daje za zakupy takich cielaczkow

gleboszowanie 500÷700zl/ha

Buszmen11 napisał:

47 minut temu, wojtal24 napisał(a):

co to za talerzowka ?

Quivonge APXE 3,6m

dostępne są do tego talerze i czesci? mam też taka podobna JD to bywają problemy

12Pafnucy napisał:

Godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

dziś popiele to odpuści te zapiekanki

A czemu?

Toż to bułka, ser i pieczarki...plus ketchup i czosnkowy...

To postne jest.

a no chyba że tak

Opublikowano
Qwazi napisał:

14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Qwazi, ale takie ceny...

Wiem, że realne. Dlatego podziwiam tych klientów. Tak się właśnie uzależnia gospodarstwo od dopłat. Nie podoba mi się to i głośno o tym mówię. A 2,5 tys to krzyknę za swojego cielaka jak będzie ważył 100 kg, a nie 40...trzeba trochę przyzwoitości 

7 minut temu, Buszmen11 napisał(a):

Jedno i drugie 🤭

Zamawiam miotłę...

..nie jedną, trzy...

a propo dziś Dzień Teściowej

Opublikowano

To zatrzymane miał wcześniej, czy jak? jak mu zatrzymali przy kontroli to jak kierował bez uprawnień? wali kogoś do reszty?

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/rolnicza-kronika-policyjna/38115-kontrola-ciagnika-rolniczego-i-drakonska-kara-co-przeskrobal-kierowca

Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał(a):

...ja rozumiem chęć sprzedaży za jak najwyższą cenę, ale bez przesady, są jakieś realia. Podziwiam tych samobójców, co płacą po ponad tys zł za kilkudniowe futro, które za chwilę ma biegunkę i drugi tys zł trza w to wsadzić...dla mnie to idiotyzm🤷...

Na fb widzialem ogloszenie za czerwono biale byczki waga srednia 100kg po 2800.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v