Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ta wspawana ćwiartka to był VW Golf z Deutschland, r. prod. 2019 ... CarVerticale itp czyściutko ...

Dziwne, musiała być szkoda nigdzie nie zgłoszona, bez żadnego oświadczenia, na gębę. 

Tak jak znajomi zmieniają samochody na nowsze to poniżej 2012 roku produkcji nie ma sensu wykupywania żadnego raportu. 

Jakiś miernik lakieru, wprawne oko w trzeźwej głowie bez żadnego napalania się i szukać do skutku.

Opublikowano
6465 napisał:

27 minut temu, wojtal24 napisał(a):

jaka czarnula jeździ u Ciebie w firmie ? dziś siw z nią mijałem na obwodnicy sochaczewa ale nie jeździsz z nią w podwójnej obsadzie 🤭😆😆😆

No 2 jeżdżą kobietki. W stronę Giżyc jechała?

z bazy w stronę sochaczewa

6465 napisał:

1 godzinę temu, Michal2399 napisał(a):

Jaki 🤔

Może bym i wziął 

Tego warto wogóle oglądać https://www.olx.pl/d/oferta/opel-astra-h-2005r-benzyna-CID5-ID14ddFl.html

Czy lepiej coś za 15 K kupić 

Nie mam przekonania do tych droższych bo te przebiegi tak samo pokombinowane

Skoda roomster. Nie zrobię zdjęcia bo brudny jest. A w mróz to ja nie myje auta. 

myślałem że mu vectre chcesz sprzedać

Opublikowano
30 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

@12Pafnucy

P0fnucy

Nie udana naprawa piły

Ciężko zapalić

Jak zapali ładnie chodzi

Na wolnych równo w każdej P0zycji. 

A zapalić no hvja

Tylko odrazu P0 zgaszeniu pali

P0 stoi 5 min i nie ma mowy. 

Regulacja gaźnika obroty o włos tedy i tamtędy nic nie dają

Nie gaźnik bo na drugim tak samo

Nie cewka bo na drugiej tak samo

Nie świece bo na 5 różnych to samo

Nowy filtr i przewód paliwa

P0dmieniane koło magnesów nic nie daje. 

Cały dzień spiertolony a efektu brak. 

Zostaje tłok z cylindrem ale kompresja 9 ma

Żadnych rys

Uszczelniacze wału szczelne. 

Fajka 🤔 przewód zapłonowy🤔przełącznik 0-1, albo przewody, które do niego dochodzą 🤔...takie moje luźne strzaly

Opublikowano
Buszmen11 napisał:

@wojtal24 spotkałem znajomego w sklepie. Spawa konstrukcje i inne takowe. Pytałem o tego bindera, co wrzucałeś. Mówił że sobie by takiego nie wstawił, bo wąski profil i ponoć bardzo na boki się to wygina. Zamiast kozłów bezpośrednio pod blachę to tak, pod słupy nie bardzo. Komuś do stodoły robili binder 40 cm wysoki z profila 60x80x3, 12 m długi. Niby projektant taki zalecił.

dzięki kolego za zainteresowanie sie tematem ten co wrzucałem ma wysokość 60cm z profila 60x40×3 i 9.5m i tak jak pytałem jednego fachowca popatrzył i powiedział żeby zakładać śmiało i skręcić z wieńcem na ścianie prętami gwintowanymi drugi mówi że za liche. narazie na tym dachu jest eternit więc jest ciężar jak by to zmienił na blachę będzie on

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, wojtal24 napisał(a):

z bazy w stronę sochaczewa

myślałem że mu vectre chcesz sprzedać

Viki ma u mnie dożywocie.  Jednej dziewczynie od nas się skrzynia rozsypała w volvie na Portugalce we Francji. Kolega jechał i zamieniał z nią naczepy  bo miała jabłka na giełdę do Madrytu by nie dojechały na czas. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Dziwne, musiała być szkoda nigdzie nie zgłoszona, bez żadnego oświadczenia, na gębę. 

Tak jak znajomi zmieniają samochody na nowsze to poniżej 2012 roku produkcji nie ma sensu wykupywania żadnego raportu. 

Jakiś miernik lakieru, wprawne oko w trzeźwej głowie bez żadnego napalania się i szukać do skutku.

Dlatego nie ufam w te cuda, obejrzeć porządnie, pomierzyć ( chociaż akurat na to mają sposoby) i liczyć na to że się nie udało nabrać na "perełke" xD nie boje się jakiś przemalowanych drzwi czy innych "delikatnych" uszkodzeń, ale szpachlowane słupki to ja podziękuję ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
52 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ja mistrzowi to nie poradzę.

Jak by paliwo wracało...musi być nieszczelność.

Tu nie to, ale tak na zaś ci powiem, że moim zdaniem świeca irydowa lepsza jest od zwyklej.

Czasami warto spróbować.

Skuter tera mi pali na dotyk, wcześniej jak zimny, tu giełdac trza było...

Zobaczę jak z tydzień będzie nieodpalany.

No tyż myślałem że paliwo niedochodzi..

Ciekawe ciekawe, trza spróbować 

Zwykła świeca powinna być wymieniona po przebyciu około 30 000 km, natomiast świece irydowe wytrzymają trzykrotnie dłuższy dystans! Kolejnym z argumentów stojących za świecami irydowymi jest to, że dają one zdecydowanie mocniejszą iskrę, co sprzyja przyrostowi mocy silnika i wypłaszczeniu krzywej momentu obrotowego.

52 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ja mistrzowi to nie poradzę.

Jak by paliwo wracało...musi być nieszczelność.

Tu nie to, ale tak na zaś ci powiem, że moim zdaniem świeca irydowa lepsza jest od zwyklej.

Czasami warto spróbować.

Skuter tera mi pali na dotyk, wcześniej jak zimny, tu giełdac trza było...

Zobaczę jak z tydzień będzie nieodpalany.

No tyż myślałem że paliwo niedochodzi..

Zwykła świeca powinna być wymieniona po przebyciu około 30 000 km, natomiast świece irydowe wytrzymają trzykrotnie dłuższy dystans! Kolejnym z argumentów stojących za świecami irydowymi jest to, że dają one zdecydowanie mocniejszą iskrę, co sprzyja przyrostowi mocy silnika i wypłaszczeniu krzywej momentu obrotowego.

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał(a):

No za krótko mam, ale jakoś lżej odpala.

Też ....z ciekawości kupiłem.

Przypadkiem wyczytałem w internetach że to może być lepsze.

Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

dzięki kolego za zainteresowanie sie tematem ten co wrzucałem ma wysokość 60cm z profila 60x40×3 i 9.5m i tak jak pytałem jednego fachowca popatrzył i powiedział żeby zakładać śmiało i skręcić z wieńcem na ścianie prętami gwintowanymi drugi mówi że za liche. narazie na tym dachu jest eternit więc jest ciężar jak by to zmienił na blachę będzie on

Wieniec masz dookoła budynku? Takto dodatkowo zajętkować kozły i będzie git. 

Opublikowano
Buszmen11 napisał:

1 godzinę temu, wojtal24 napisał(a):

Wieniec masz dookoła budynku? Takto dodatkowo zajętkować kozły i będzie git. 

ja to kupiłem od sąsiada wieniec jest do okola mam nadzieję że jest w nim belka zbrojeniowa zatopiona i jedrki są na każdej parze krokwi

Opublikowano
13 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

No i minęło 3 lata 

20250210_175316.jpg

Zrobił ze 100 mth?

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

ja to kupiłem od sąsiada wieniec jest do okola mam nadzieję że jest w nim belka zbrojeniowa zatopiona i jedrki są na każdej parze krokwi

Spokojnie pod blachę da radę. Jętki też zmniejszą obciążenie słupów.

U mnie bindry poszły tęższe bo cały ciężar ze słupów muszą przenieść. Wieńca nie ma, a murłaty leżą tylko na blokach. 

Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał(a):

jak cielaki?

Oki.

Ten co dostał leki całkiem jak zdrowy.

Miał lekko powyżej rano.

Wieczorem nie mierzyłem, ale i apetyt miał i całkiem nie widać choroby.

Na środę ma jeszcze dawkę leku.

Innym póki co nic nie dawałem...się zobaczy...

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Oki.

Ten co dostał leki całkiem jak zdrowy.

Miał lekko powyżej rano.

Wieczorem nie mierzyłem, ale i apetyt miał i całkiem nie widać choroby.

Na środę ma jeszcze dawkę leku.

Innym póki co nic nie dawałem...się zobaczy...

Przeciw zapalny, przeciw gorączkowy możesz dać 

Nieraz, nie dwa wyciągnął bez antybiotyku

3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Wlewy nadal robisz rozumiem🤔

Same drożdże 

Opublikowano

Kurna...mróz się bierze...

Ech miałem nie jeździć po drzewo, ale znajomy mnie poinformował że spory olszak se leży u mnie w olszynie...

Cza będzie pojechać zabrać....jak się da podjechać, bo podmokłe....tylko na co mię to...

3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Przeciw zapalny, przeciw gorączkowy możesz dać 

Nieraz, nie dwa wyciągnął bez antybiotyku

No daje to co wet przypisał..

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał(a):

No i minęło 3 lata 

20250210_175316.jpg

Mój jd jakoß 5 będzie..🙆‍♂️ czas szybko płynie...

28 minut temu, konteno napisał(a):

nie wiem skąd brane , to w kołchozie u vatowca 

A co się pytasz? W chałupie chciałbyś se posypać? Działa dość dobrze...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v