Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, wojtal24 napisał(a):

dlatego ja unikam jak ognia żeby zacząć

no to jest k**estwo że te leki są takie drogie na niektóre choroby to powinni się wziąść za te koncerny farmaceutyczne mam znajomych w polfie to mowia że wyprodukowanie jednego gripexu czy coś w tym stylu jednej tabletki kosztuje 3 gr ja wiem ze to są specjalistyczne leki specjalistyczne technologie ale tak nie powinno być

Na ludzkim zdrowiu i życiu trzepie się dobry pieniądz. Przemysł farmaceutyczny to mafia . Ludzie muszą Chorować, umierać. 

Opublikowano

A bo to juz natura ludzka ze ludzie zawsze będą chorować i umierać, czyli zawody przyszłościowe medycyna i zakłady pogrzebowe 

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co pan się śmiejesz?

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, jacus napisał(a):

moze wstaw swoje. 

mam do ciebie zadzwonic i pogadamy ? cyba nie zmieniles numeru od czasu gdy go pojeb wstawil ??

namawiasz mnie ciagle zebym zobaczyl na biale brzegi wieprza.... myslisz ze ciebie sie nie znajdzie ??

juz zapomniales lekcje asa ze smieciami i krzakami w ogrodzie ?? toz chyba wczoraj to bylo..

ja kilka razy randapem pryskam .

tez tak u nas bylo- gdy ci co mieli nieuzytki sie rzucili na odszkdowania to nic nie dostali.

dziwne- prosty formularz - wystawiasz na korytarz i sami ludzie wypelniaja ..chco gdy ja bylem to zywego duch jeden telefon przy mnie,

dane adresowe,numer dzialek i czy budynki mieszkalne czy gospodarze, do tego przewidywnany termin wymiany -31 rok i tyle

przez u-pue zloz .

rosnei cos na takim piachu ?? ie gnoja dzajesz ??

pospiesz sie bo cie rocznik nie pusci 😂

Typowego piachu mam z 10 ha a reszta to taka 5 klasa gdzie przy normalnym roku idzie 4t rzepaku robić 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio nawet rozmawialiśmy że zakład pogrzebowy bierze 4,5 tyś za, No wiadomo ubranie ale ubranie twoje, tam chłodnia i zawiezienie do kościoła i na cmentarz,bez trumny cena trumny oddzielna 

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Nom..

Jak to moja ciotka mówiła....

Śmierć i sranie, to zawsze zastanie..

Jednak widzisz Strongman...

Jeść ludzie też muszą, a już rolnik coraz mniej potrzebny...

1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Któren to ma problem?

No ten od rąk i piwa . 🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, XTRO napisał(a):

Typowego piachu mam z 10 ha a reszta to taka 5 klasa gdzie przy normalnym roku idzie 4t rzepaku robić 

Michał ty się nie tłumacz Jacusiowi bo on na takich ziemiach gospodarzy że  nawet Ukraińcy mu zazdroszczą 😁😜🙋

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No ten od rąk i piwa . 🤭

O kutwa, zapomniałem  o nim 🙀powiem że to nie moja ręka 🙋😜

Edytowane przez marulekk
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Szczerze jakby zawiózł sam to 4,5 tyś zarobione tylko teraz że już tak nie robią a kiedyś pamiętam tarpanami wozili,może i nie wolno bo na wszystko są wymagania.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano
27 minut temu, wojtal24 napisał(a):

nie każdy się do tego nadaje

Kolega pracował w firmie pogrzebowej. Właściciel z tego wszystkiego nadużywał %, on to przejął i teraz milioner. Swego czasu kupe kasy zarabiał, teraz juz mniej bo duża konkurencja się zrobiła ale biznes jest niesamowity. Koszty niewielkie, zyski duże, tyle że no wiadomo- specyfika pracy.

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Robota w oborze skończona , trza teraz POrobićw domu

17382565826592367991906470543924.jpg

Widzę że nie tylko ja w starym się babram. Dzisiaj zalalim posadzki w dwóch łazienkach i korytarz z wiatrołapem. Pół dnia wiaderkowania betonu. Jutro zacieranie i brać się za  schody.

Mimo to dzień świąteczny w połowie, inwestorka powitana kwiatkiem i rafaello 😉 

Godzinę temu, mf362 napisał(a):

Na ludzkim zdrowiu i życiu trzepie się dobry pieniądz. Przemysł farmaceutyczny to mafia . Ludzie muszą Chorować, umierać. 

Święta prawda. 

Opublikowano
Buszmen11 napisał:

Godzinę temu, marulekk napisał(a):

Robota w oborze skończona , trza teraz POrobićw domu

Widzę że nie tylko ja w starym się babram. Dzisiaj zalalim posadzki w dwóch łazienkach i korytarz z wiatrołapem. Pół dnia wiaderkowania betonu. Jutro zacieranie i brać się za  schody.

Godzinę temu, mf362 napisał(a):

Święta prawda. 

czy Ty tylko remonty ? bo tak już któryś raz piszesz o tej o inwestorce

Opublikowano
2 minuty temu, Buszmen11 napisał(a):

Za +-100m Chudziak na połowie a na połowie styrobeton, folia plus te piankowe taśmy na obrzeża i styropian do styrobetonu oni dali. Wczoraj wylalali posadzkę, za wszystko zapłaciłem 4 tys. 

Posadzka z agregatu, odrazu zatarta na gotowo. 

Przede mną lali w bloku 15m2 więc jeżdżą nawet na małe roboty

Myślę że rynek nieruchomości troche u nas siada. Największa betoniarnia w okolicy chce się zamykac 

Opublikowano
5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Za +-100m Chudziak na połowie a na połowie styrobeton, folia plus te piankowe taśmy na obrzeża i styropian do styrobetonu oni dali. Wczoraj wylalali posadzkę, za wszystko zapłaciłem 4 tys. 

Posadzka z agregatu, odrazu zatarta na gotowo. 

Przede mną lali w bloku 15m2 więc jeżdżą nawet na małe roboty

Myślę że rynek nieruchomości troche u nas siada. Największa betoniarnia w okolicy chce się zamykac 

Tu też jeżdżą do małych robót, tylko nie każdy chce robić 20 metrów w trzech pomieszczeniach, na dwóch kondygnacjach.

Dwa lata temu 120 metrów z folią i  dylatacją na strychu u mnie maszynowo zrobili też za 4k. 

Roboty na pewno mniej jest na wylewki i tynki maszynowe.

13 minut temu, wojtal24 napisał(a):

czy Ty tylko remonty ? bo tak już któryś raz piszesz o tej o inwestorce

Praca połączona z hobby.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v