Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

I ja to wiem, dlatego jestem zadowolony z tego, że są plany że jednak nie będzie obok mnie ...

No za tych teraz na pewno nie, bo oni już nic nie zrobili i nie zrobią, ale kiedyś będą rządzić tacy co wiedzą jak rządzić i budować drogi.

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Zaraz Jacuś cię pociśnie z aplikacją 🙋🙋

Dla mnie to lepiej. Nie jedna firma typu hurtownia poszła z torbami przez biedronke i promocje. Z jedną taką z Warszawy współpracowaliśmy, zaopatrywali wszelkie budy z kitajskim albo arabskim żarciem. Później żółtki sie schytrzyły  pozakładali setki kont w biedronce i wszystko tam brali po promocjach. Firma poszła z torbami a.dla.nas odpadł odbiorca.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Desperado napisał(a):

ale kiedyś będą rządzić tacy co wiedzą jak rządzić i budować drogi.

A to kto będzie rządzić, bo na pewno nie masz na myśli PiSu xD W powiecie rządzą przedstawiciele tej partii i będzie 5 rok jak 5km drogi powiatowej budują xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

No za tych teraz na pewno nie, bo oni już nic nie zrobili i nie zrobią, ale kiedyś będą rządzić tacy co wiedzą jak rządzić i budować drogi.

Wiedzą, wiedzą, inne rzeczy też potrafią🤭

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/szefowa-biura-morawieckiego-zatrzymana-przez-cba-do-sprawy-rars/2h56cql,79cfc278

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/akcja-sluzb-w-sprawie-afery-rars-trzy-osoby-zatrzymane/zkydp2v

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

A to kto będzie rządzić, bo na pewno nie masz na myśli PiSu xD 

Nie wiem kto, być może i PiS, ale na pewno nie ci co teraz. Oj nie popisali się wyborcy, a co to miało nie być.    xD

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, jacor73 napisał(a):

Gra polityczna nic więcej. Przed wyborami prezydenckimi będa kilku dziennie zatrzymywać. Do tego Owsiak będzi bibordy wykupywać. Jak zawsze przed wyborami. Teraz morda w kubeł -nic o pedałach, cenach energii, dwficycie itp tylko przekaz że pis kradł i aresztowaniach. Aby do 18 maja. 

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Gra polityczna nic więcej. Przed wyborami prezydenckimi będa kilku dziennie zatrzymywać. Do tego Owsiak będzi bibordy wykupywać. Jak zawsze przed wyborami.

Tak, tylko ci teraz złamali pewne zasady nieruszania przeciwników politycznych, do tego sami mają już tyle na sumieniu, że obojętnie kto by już nie rządził, to też będzie ich wsadzał.  xD I to szybciej niż myślą.

Opublikowano
20 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Teraz to jest tak, że i tak Ci zabiorą, wchodzą, budują a ty się bujaj z nimi po sądach, a wiemy jakie mamy szybkie i sprawne w Polsce sądownictwo ... Zabiorą Ci pod budowę a kasę zobaczysz za X lat, o ile uda się wywalczyć przed sądem więcej niż wycena ... Czy zgadasz się z wyceną czy nie to i tak wynocha ... Jak się zgadzasz to robią przelew, a jak nie to bujanka po sądach ...

Oni sobie wchodzą i tyle, takie mamy prawo w Polsce, dostajesz pismo, 3 miesiące i ma Cię nie być ...

Nie wiem jak Wy tam macie, ale w ubiegłym roku mi przestawiali słup energetyczny, to musiałem podpisać zgodę na wejście na grunt i projekt, że nie wnosze uwag. Dopiero se potem przyjechali. Jak gmina drogę robiła w tym roku, to wykup był robiony dwa lata wcześniej. 

A na marginesie, jak ktoś wlezie na mój grunt i wezwę go, żeby ten grunt opuścił i on tego nie zrobi, to popełnia wykroczenie z art. 157 kw.

Żeby dysponować gruntem to trzeba mieć prawo własności lub użytkowania. Właściciel najpierw musi to prawo albo zbyć, albo zostać go pozbawionym np poprzez wywłaszczenie. Nie sądzę, żeby jakąś ustawa wywłaszczania kogokolwiek z urzędu, może dawać taka możliwość poprzez postępowanie sądowe, a to trwa. Przerobiłem temat z masztem GSM. Też nikt nie wszedł na grunt nie mając prawa użytkowania.

Aczkolwiek tej specustawy nie znam, bo mi to nie było do niczego nigdy potrzebne. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Żeby dysponować gruntem to trzeba mieć prawo własności lub użytkowania. Właściciel najpierw musi to prawo albo zbyć, albo zostać go pozbawionym np poprzez wywłaszczenie. Nie sądzę, żeby jakąś ustawa wywłaszczania kogokolwiek z urzędu, może dawać taka możliwość poprzez postępowanie sądowe, a to trwa. Przerobiłem temat z masztem GSM. Też nikt nie wszedł na grunt nie mając prawa użytkowania.

Widzisz, tylko specustawa wszystko zmienia ... Oni Cię wywłaszczają, to jest ich grunt a nie twój ... Takie sobie prawo w naszym kraju uchwalili ... Papier, 3 miesiące, i wtedy już jest ich, i robią sobie co chcą ... Teraz trochę rozumiesz dlaczego jestem "zadowolony" że chcą gdzie indziej to budować ?? 

• Like 1
Opublikowano

Będą kotłować się jak w innych krajach. Polska nie będzie wyjątkiem. Zobaczcie co robi się w Korei PD- aresztowanie prezydenta itp, USA - Biden ułaskawia na zapas całą swoją rodzine (tam mozna i juz peowcy nie widzą problemu, problemem jest Duda w PL) czy Francji gdzie chcą wsadzic LE Pen żeby nie mogła wygrać wyborów prezydenckich.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Widzisz, tylko specustawa wszystko zmienia ... Oni Cię wywłaszczają, to jest ich grunt a nie twój ... Takie sobie prawo w naszym kraju uchwalili ... Papier, 3 miesiące, i wtedy już jest ich, i robią sobie co chcą ...

i bardzo dobre prawo , inwestycje jak budowy dróg dzięki temu jakoś wygladają , ostatnio bodowali linie wysokiego napiecia z ostrołeki do Stanisławowa i tez z tego prawa korzytali 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Może kiedyś zajrzę...więc wierzę na słowo...w takim razie to jest ch...nia

Nam ten "miły pan" z GDDKiA opisywał jak to wygląda w praktyce. 3 do 6 miesięcy przed wyprowadzką dostajesz papier urzędowy, masz się wyprowadzić przez ten czas/opuścić działkę/zebrać ewentualne plony/przesadzić drzewka itp a po tym czasie jesteś wywłaszczony, przechodzi to na ich własność a tobie należy się wyliczone przez nich odszkodowanie, a jak się nie zgadzasz z wyceną to droga sądowa ... Czyli jak zburzyli Ci dom to się bujaj po sądach, a kasy na nowy nie masz ... Super prawo ... Nielegalny najemca ma więcej praw niż ty na swojej własności ...

3 minuty temu, jarecki napisał(a):

i bardzo dobre prawo , inwestycje jak budowy dróg dzięki temu jakoś wygladają

Dla budujących dobre, dla właścicieli gruntów pod budowę nie bardzo ... To prawo podoba się wszystkim tym którzy nie mieli do czynienia po tej drugiej stronie ...

Opublikowano (edytowane)

i dla włascicieli  też dobre , na koncie sie zgadza wartość znam kilka osób  od  których wykupiono domy , zresztą odemnie też wykupili pod budowe sciezki pieszo- rowerowej i płacą dobrze , jak sie odwołałem to mi pokazali oferty działek w okolicy i były tańsze niz mi zapłacili 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jarecki napisał(a):

i dla włascicieli  też dobre , na koncie sie zgadza wartość znam kilka osób  od  których wykupiono domy

Widzisz, a mi wykupią pasek 150x100m przez środek działki, kasy za to nie nabiorę, a roz****dolą mi całe gospodarstwo ... Ale jest szansa że do tego nie dojdzie i pobudują sobie w innym miejscu ...

Szczerze, to ja mogę im nawet zapłacić, tylko niech nie budują tego bliżej niż 5km od mojego domu ...

Gdybym miał nic nie warte piachudry, a ziemię uprawiał tylko hobbystycznie z sentymentu to bym inaczej do tego podchodził ...

Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

i dla włascicieli  też dobre , na koncie sie zgadza wartość znam kilka osób  od  których wykupiono domy , zresztą odemnie też wykupili pod budowe sciezki pieszo- rowerowej i płacą dobrze , jak sie odwołałem to mi pokazali oferty działek w okolicy i były tańsze niz mi zapłacili 

Wszystko zależy od sytuacji, miejsca itp. Sąsiad ziemie dostał po wujku i tak ją dzierżawi, dostanie kase, mu to wyjebongo.

Innemu linie wysokiego napięcia puścili centralnie nad domem dostał tyle kasy że kupił dzieciom dwa mieszkania w Warszawie i jeszcze mu zostało. Ma na to i tak wywalone bo mieszka jak mieszkał a i tak nie ma następcy na gospodarstwie. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v