Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, PAN88 napisał(a):

Nie pamiętam żeby tata używał otrąb w hodowli. Fakt że dużo się kręcił to zawsze jakiegoś tańszego zboża przywiózł. 

U nas kupowało się dobrej jakości ziarko, na całe ciężarówki w żniwa. A otrąb się dodawało głownie dla macior, żeby zapchać czymś zołądek ...

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale chwila, to podobno Karol jest najważniejszy, pan prezydent, dlaczego go nie było na tym spotkaniu ?? Nie zaprosili snusa, narkomana ??

ale szacun że nie pozwolił zapalić w pałacu prezydenckim tych świec żydowskich 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

Bo PiSowi zależy na głosach które uciekły do debila z przepaską na oku ... Gdyby nie gaśnica to Karol by odpalał świeczki jak ten Kaczyński co leży na Wawelu ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

ale z drugiej strony. narazie nie masz rodziny, gospodarstwo dostałeś od rodziców że nie musisz spłacać kredytów, sprzęt masz , rodzice pewnie emeryturkę więc po co się zabijać Marcinie lepiej sobie żyć spokojnie. co innego jak bys miał żonę dzieci to miał byś dla kogo tyrać a tak to na laicie

Dokladnie. Nie ma co się spalać. Może niech zmontuje ekipe co dachy robi albo jakaś inna forma dorobienia paru zł, np koparko-ładowarka. 

Opublikowano
10 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurla nie szkoda tych gratow tak trzymać pod chmurką?

też myśle że powinien na zgłoszenie jakichś tanich wiatek na to polepić jak ci w Bronowie , wstawi maszyne albo cycepe z płodami na szybko , albo palete z nawozem lub paszą 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

U nas kupowało się dobrej jakości ziarko, na całe ciężarówki w żniwa. A otrąb się dodawało głownie dla macior, żeby zapchać czymś zołądek ...

U mnie słabe pola to maciory zawsze jadły co najtańsze czyli przeważnie żyto zmielone ojca receptura dla maciory: 3 wiadra żyta wiadro owsa 😁. Specjalnie zrobiona żebym robił najpierw z dziadkiem a później sam 

Opublikowano
12 minut temu, PAN88 napisał(a):

Też mnie to kiedyś dziwiło tzn że rolnik nie da pszenicy czy tam jęczmienia tylko otręby kupuje. Chyba że mliczarz to stan umysłu?

Bo pszenica się nie nadaję w żywieniu 🐄 jedynie kilka % domieszać jak już tak samo pszenżyto .Bo zaraz posypią się zapalenia .Owsu można więcej jedynie.

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał(a):

Na etacie zarobisz za to na polu nie dopilnujesz...

A to krowa zachoruje, a to byk ucieknie, a to szkodniki się na polu pojawią, a czas pryskać dopiero w sobotę czy niedzielę będzie ...

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał(a):

ale z drugiej strony. narazie nie masz rodziny, gospodarstwo dostałeś od rodziców że nie musisz spłacać kredytów, sprzęt masz , rodzice pewnie emeryturkę więc po co się zabijać Marcinie lepiej sobie żyć spokojnie. co innego jak bys miał żonę dzieci to miał byś dla kogo tyrać a tak to na laicie

wielu z tego założenia wychodzi 

on , ja i ten drugi Pioter , ten Michał i tamten z tartaku i wielu by sie tu takich znalazło 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PAN88 napisał(a):

U mnie słabe pola to maciory zawsze jadły co najtańsze czyli przeważnie żyto zmielone ojca receptura dla maciory: 3 wiadra żyta wiadro owsa 😁

Jak się udało owsa w cenie otrąb kupić, to się owsa używało, ale nawet czystego owsa mało u nas było, a żyta praktycznie wcale. Najczęściej z pod Plońska z PGRów się załatwiało całe samochody pszenżyta albo jęczmienia. Do tego po trochę pszenicy i kukurydzy i to była dieta wieprzaków.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał(a):

też myśle że powinien na zgłoszenie jakichś tanich wiatek na to polepić jak ci w Bronowie , wstawi maszyne albo cycepe z płodami na szybko , albo palete z nawozem lub paszą 

Sam tak zrób na ten złom ci ściągasz 🤦

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Bo pszenica się nie nadaję w żywieniu 🐄 jedynie kilka % domieszać jak już tak samo pszenżyto .Bo zaraz posypią się zapalenia .Owsu można więcej jedynie.

Łuski owsianej kup niech 🐄🐄 leją ci to mleko 🤭

Opublikowano
4 minuty temu, konteno napisał(a):

Jak to dobrze jak ktoś wie , co kto inny powinien zrobić....☺️

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, konteno napisał(a):

a przed pracą czy po 

O 7 rano jeszcze rosa, wrócisz po 16, zanim coś zjesz to 18, zrobisz z 4ha i już znowu rosa ... Jeden rok tak próbowałem, do końca kwietnia jeszcze pracowałem, od majówki już miałem koniec umowy, z truskawek w tamtym sezonie za wiele nie zostało ...

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, radekz200 napisał(a):

kurla nie szkoda tych gratow tak trzymać pod chmurką?

Pod dachem nowe stoją 

19 minut temu, PAN88 napisał(a):

Im większe błoto tym bogatszy 😁 tak mi kiedyś na lulkach gadali. Ja tu błota nie widzę

Bodaj jeden mi wierzy że ja biedny jestem

49 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Najpierw licytują się kto biedniejszy, teraz kto ma większe błoto, co nastepne? Kto ma bardziej sracz uj***ny?

Ty z Radkiem chcesz się mierzyć? 

3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

U La La...znowu sympozjum żywieniowe 😱

Pora na kociołek

Ile otrąb bym mógł dosypać żeby było Oki?

20251214_160148.jpg

Opublikowano
5 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Forumowym lewakom wisi czy zapali czy nie zapali. Ich najbardziej boli to, że powiedział w kampanii prezydenckiej jak go ktoś zapytał, że nie zapali i to robi. Stara się w jakis sposób wypełniać swoje obietnice i nie robić z twarzy mordy. Przynajmniej się stara.

Zobacz jak Trzaskowski mowił, że pójdzie na marsz niepodległosci albo Tusk że zlikwiduje limity na NFZ a czopek z Mam Talent, że lekarz będzie dzwonił do ciebie i będzie pytał się o twoje zdrowie. A i nastepna, że znikną problemy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Widzą jaka jest sytuacja w służbie zdrowia to niech przynajmniej cos próbują robić ale oni maja na to perfidnie wyjebane.

I wszystkiemu jak zwykle winny prezydent. Czemu nie ma ustaw? - bo prezydent nie podpisze. A próbowaliści cos robić? - a po co, prezydent nie podpisze. Wszystkiemu winny prezydent.

Nawet Sikorski dał z naszej kieszeni 100 milionów dolarów banderowcom a oni go do rozmów nie zaprosili.🤣🤣🤣  Niech da jeszcze ze 200 to może cos się ruszy. A faktycznie, nie ma kasy. To niech samoloty oddadzą chociaż. Było by czy strącać "ruskie" drony ale ch... tam.

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Bo PiSowi zależy na głosach które uciekły do debila z przepaską na oku ... Gdyby nie gaśnica to Karol by odpalał świeczki jak ten Kaczyński co leży na Wawelu ...

Raczej nie 

Za 5 lat musi mieć kogoś kto na niego zagłosuje 

Pis pewnie za 5 lat juz nie będzie 

To zrobione jest pod konfe i centrum

1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

czopek z Mam Talent, że lekarz będzie dzwonił do ciebie

No i dzwonią odwołać wizytę 

DOTRZYMAŁ obiecał że będą dzwonić i to robią 

Spełnił na 50%🤣

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v