Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Desperado napisał(a):

Jest w nich coś o celibacie księży?

Dałam ci przykład że jeśli są przykazania warto by było je przestrzegać. 

Jednak jak każdy robi co mu się podoba. 

Jeśli ludzie mają wrócić lub utrzymać się w kościele to księdz powinien świecić przykładem że trzeba przestrzegać coś co było ustalone wcześniej nie ważne z jakich przyczyn. 

7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

Mateusz nie ma sensu tłumaczyć 🤷

Ponieważ prawda w oczy kole. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Jeśli ludzie mają wrócić lub utrzymać się w kościele to księdz powinien świecić przykładem że trzeba przestrzegać coś co było ustalone wcześniej nie ważne z jakich przyczyn. 

A kto cię zmusza na siłę żebyś wróciła do Kościoła? do Kościoła nie należy się na ładne oczy księdza, czy jak on postępuje, bo to tylko przewodnik duchowy, a nie żaden święty.

Opublikowano
Bezduszna napisał:

16 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ja jestem niewierzącym, praktykującym jedynie niektóre zasady panujące w tym kościele, bo w takiej kulturze mnie wychowano ..

Czyli wypowiadasz się tylko na podstawie tych wartości które ci wcześniej przekazano i tych wartości które sam wierzysz 

Kosciol jak dla mnie to tylko instytucja jak każda inna która tylko ma głosić słowo Boże tylko te słowo jest w różnych kościołach inaczej interpretowane. Jeśli zajrzysz trochę do książek na temat kościoła dopiero zaczniesz zdawać sobie sprawę że od samego początku istnienia tej instytucji był tylko jeden cel aby wzbogacić się na ludziach którzy wierzą w Boga nie dla żadnej idei wiary czy czymś podobnym. 

Bezduszna napisał:

10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Idiotyczna teoria 

Jeśli weźmiemy pod uwagę to co w tej chwili się dzieje to nie jest to wcale idiotyczne. 

Ludzie od zarania dziejów w coś wierzą. 

Jeśli co niektórym byśmy zabrali kościoły czy wiarę gwarantuję ci że ludzie bez tego nie poradziliby sobie. 

Wiara dla nich jest ważna i dzięki niej żyją. 

A Ty w co wierzysz?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Desperado napisał(a):

A kto cię zmusza na siłę żebyś wróciła do Kościoła? do Kościoła nie należy się na ładne oczy księdza, czy jak on postępuje, bo to tylko przewodnik duchowy, a nie żaden święty.

Nic nikogo nie zmusi. 

Tylko jeśli ksiądz chce aby przestrzegano dane zasady lub podążać za słowem bożym to sam powinien najpierw do nich się stosować a później wymagać. 

Nawet jeśli w Bibli nie ma nigdzie napisane wprost o celibacie ale jednak go ustawiono więc coś to do czegoś zobowiązuje. 

6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

A Ty w co wierzysz?

Na pytanie osobiste nie odpowiadam. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Nic nikogo nie zmusi. 

Tylko jeśli ksiądz chce aby przestrzegano dane zasady lub podążać za słowem bożym to sam powinien najpierw do nich się stosować a później wymagać. 

Ty czegoś jednak nie rozumiesz, zresztą nie tylko ty, sama dla siebie masz przestrzegać jak już, a nie robić coś co ksiądz chce czy nie chce.

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nie wierzę w jakieś życie po śmierci, jedyne życie po śmierci jakie mogę mieć to w pamięci bliskich.

nie wiem czy wierze w w życie pozagrobowe czy nie , nie zastanawiałem sie nad tym ale wiem  i miałem niestety kilka razy dziwne sytuacje które sporo zmieniły lub wniosły w moje życie np . rozrzaskała mi się żarówka i musiałem zmienić plany bo gdyby nie to to bym był  innym człowiekiem , są osoby zmarłe ktore jak mi sie przysnią to wiem że coś sie stanie . wierzę żę nasi bliscy po smierci nieraz chcą nam cos powiedzieć , przekazać 

Opublikowano
21 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A po co więcej? Na lato jedne, na zimę drugie, grube, trzecia para jako zapas. Ewentualnie na wyjście, typu do roboty czwarta para.

Próbuję.

Serio czy jaja sobie robisz ?

18 godzin temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Prędzej na moje 4-5 rozrzutników to stacjonarka... Zobaczymy jak to się wszystko ułoży.

Jeżeli chcesz w jednego działać to szybciej widłami wrzucisz niż stacjonarnym.

Ja jestem niewierzącym, praktykującym jedynie niektóre zasady panujące w tym kościele, bo w takiej kulturze mnie wychowano ...

Nie wierzę w jakieś życie po śmierci, jedyne życie po śmierci jakie mogę mieć to w pamięci bliskich.

Jakiś Bóg nie ma wpływu na moje życie, jedynie decyzje które podejmuje. 

To coś nie tak z tą niewiarą skoro jednak coś praktykujesz. Było od razu z grubej rury, walnąć apostazją bo tak to słaby ateista z Ciebie.

Godzinę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Cesarstwo rzymskie 1000 lat istniało a gdzie teraz jest ??

Patrz, kościół miał w swojej historii gorsze epizody niż Dąbrowa i dalej trwa. Myślisz że wyskok jednego czy dwóch księży doprowadzi do upadku tej instytucji ? 

Godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

No niezupełnie...

Śluby czystości...itp...

I ślubuje Ci, miłość, wierność...... i ile osób to przestrzega ? I ile rozwodów jest po tym ?

26 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To dlaczego w takim razie powstało 10 przykazań bożych? 

Mojżesza zapytaj :ph34r:.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
jarecki napisał:

nie wiem czy wierze w w życie pozagrobowe czy nie , nie zastanawiałem sie nad tym ale wiem  i miałem niestety kilka razy dziwne sytuacje które sporo zmieniły lub wniosły w moje życie np . rozrzaskała mi się żarówka i musiałem zmienić plany bo gdyby nie to to bym był  innym człowiekiem , są osoby zmarłe ktore jak mi sie przysnią to wiem że coś sie stanie . wierzę żę nasi bliscy po smierci nieraz chcą nam cos powiedzieć , przekazać 

niektórzy tak mają

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Desperado napisał(a):

Ale uważa się za Świętego, poucza innych jak mają żyć a po godzinach krzywdzi małe dzieci ...

@wojtal24 Ty chyba jesteś gdzieś z okolic Sannik ??

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

Ty czegoś jednak nie rozumiesz, zresztą nie tylko ty

Nie rozumiem to w taki razie  dlaczego jeśli ktoś sam nie przestrzega to wymaga od innych. 

Ksiądz jest człowiekiem jednak to on wybrał taka a nie inną ściezkę wiedział do czego będzie musiał przywyknąć więc powinien to przestrzegać jeśli już wybrał taka drogę.

4 minuty temu, Desperado napisał(a):

sama dla siebie masz przestrzegać jak już, a nie robić coś co ksiądz chce czy nie chce.

Tylko że ludzie w kościele i tym zapominają o później skarżą się że ksiądz ma kobietę i dziecko i muszą na nich łożyć. 

To tak samo powinna być dowolna ilość razy branie ślubu kościelnego nie zależnie od tego czy małżonek umrze czy będzie unieważnienie ślubu. Przecież zasad i praw ustawiony nie powinniśmy przestrzegać. 

I według ciebie to człowiek powinien decydować. To w takim razie to człowiek powinien decydować czy będzie brał drugi ślub kościelny czy nie jeśli nie unieważnienia czy dalej żyje ich poprzedni partner z którym wcześniej wziął tylko zwykły rozwód. 

Opublikowano
6 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Nie rozumiem to w taki razie  dlaczego jeśli ktoś sam nie przestrzega to wymaga od innych. 

No właśnie dobre pytanie, zazwyczaj ci co najbardziej krytykują księży, sami mają niejedno za uszami.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

No i?

Tu i tu złamanie przysięgi...🤷

Tylko widzisz małżeństwo to większa świętość niż ksiądz w kościele. Napisze brutalnie. Mąż czy żona pier**li się poza domem, potem wraca do domu i udaje szczęśliwą rodzinę przy wspólnym stole a rykoszetem za to obrywają dzieci.

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

...robi się...

17639935473244541941550516959350.jpg

Na myjni jesteś  🤫?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał(a):

No właśnie dobre pytanie, zazwyczaj ci co najbardziej krytykują księży, sami mają niejedno za uszami.

Ci co krytykują książy widzą więcej nic ludzie którzy chodzą do kościoła. 

• Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To tak samo powinna być dowolna ilość razy branie ślubu kościelnego nie zależnie od tego czy małżonek umrze czy będzie unieważnienie ślubu. Przecież zasad i praw ustawiony nie powinniśmy przestrzegać. 

I według ciebie to człowiek powinien decydować. To w takim razie to człowiek powinien decydować czy będzie brał drugi ślub kościelny czy nie jeśli nie unieważnienia czy dalej żyje ich poprzedni partner z którym wcześniej wziął tylko zwykły rozwód. 

Skoro chcesz skakać z kwiatka na kwiatek to po co Ci ślub ?

Opublikowano
21 minut temu, dsbh napisał(a):

Patrz, kościół miał w swojej historii gorsze epizody niż Dąbrowa i dalej trwa. Myślisz że wyskok jednego czy dwóch księży doprowadzi do upadku tej instytucji ? 

W historii do tej pory kościół skutecznie tuszował takie przyadki, miały one zasięg tylko lokalnej plotki

dziś, w dobie powszechnego dostępu do informacji - kropla drąży skałę, a ateizm czy odejście z kościoła nie grozi już stos całopalny

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Ci co krytykują książy widzą więcej nic ludzie którzy chodzą do kościoła. 

Daj mu spokój, dla niego ksiądz jest święty xD Może bawić się małymi dziećmi, rozbijać małżeństwa, a potem w niedzielę jak gdyby nigdy nic pouczać innych jak mają żyć xD 

O ile do 2020 miałem jeszcze jakieś wątpliwości, tak w tym roku ksiądz Mirosław Nowosielski mi je skutecznie rozwiał, ganiał po parafii, pouczał ludzi jak mają żyć, a potem się okazało, że bawił się z małymi chłopcami ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Daj mu spokój, dla niego ksiądz jest święty xD Może bawić się małymi dziećmi, rozbijać małżeństwa, a potem w niedzielę jak gdyby nigdy nic pouczać innych jak mają żyć xD 

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Są i z powołania napewno 

Opublikowano
Teraz, Michał18 napisał(a):

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Są i z powołania napewno 

Jeżeli tym z powołania by zależało na instytucji koscioła to by sami oczyszczali swoje środowisko z takich śmieci, bo pedofil to obok mordercy i gwałciciela najgorszy śmieć ...

• Like 1
Opublikowano

Ludzie od zarania dziejów w coś wierzyli...

Zawsze byli przekonani że mają rację...

Teraz jest nie inaczej...

...no może teraz niektórym to do niczego niepotrzebne...bardziej realnie do niektórych zagadnień ludzie podchodzą...

...problem się zaczyna jak dyskusja zmierza w kierunku kto jest od kogo bardziej Święty i która religia ...ma rację...

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał(a):

W historii do tej pory kościół skutecznie tuszował takie przyadki, miały one zasięg tylko lokalnej plotki

dziś, w dobie powszechnego dostępu do informacji - kropla drąży skałę, a ateizm czy odejście z kościoła nie grozi już stos całopalny

Tylko najwięcej do powiedzenia na temat kościoła mają ochrzczeni ateiści, którzy nie chodzą do kościoła.

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

.

...problem się zaczyna jak dyskusja zmierza w kierunku kto jest od kogo bardziej Święty i która religia ...ma rację...

Taka w której nie ma obowiązków czyli hulaj dusza piekła nie ma.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

O ile do 2020 miałem jeszcze jakieś wątpliwości, tak w tym roku ksiądz Mirosław Nowosielski mi je skutecznie rozwiał, ganiał po parafii, pouczał ludzi jak mają żyć, a potem się okazało, że bawił się z małymi chłopcami ... 

Tylko prawda jest taka że jeśli zarzuci się osobie wierzącej że choć prawo kościelne ustawione przez nich powinno się przestrzegać będą za wszelką cenę udowadniać że nigdzie nic nie jest dokładnie napisane. 

Tylko zapomnieli że Kościół sam to ustanowił nie ważne z jakich pobudek ale jednak to jest więc jest to związane z prawem Kościelnym

Więc wypadało by to przestrzegać nawet dlatego że wybrało się taka a nie inną ściezkę. 

To tak jak pracujemy na etacie i nie przestrzegamy regulaminu. A wiadomo że za nie przestrzeganie regulaminu to jest nagana lub zwolnienie z pracy. 

A niestety tak jak powiedziałeś Kościół przenosi do innej parafii lub zaczynają gdzie indziej pracować ale dalej głoszą słowo Boże a tak naprawdę powinni być odsunięci od Kościoła w 100% z powodu tego że łamią to co zostało im powiedziane i czego w seminarium zostali nauczeni. 

Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Tylko najwięcej do powiedzenia na temat kościoła mają ochrzczeni ateiści, którzy nie chodzą do kościoła.

Taka w której nie ma obowiązków czyli hulaj dusza piekła nie ma.

pomyliłeś wierzących z ateistami - ateiści to ludzie nie wierzący w nic, nie deklarujący żadnej religii, nawet wobec wierzącego nazwanie go niepraktykującym musi mieć pewnie podstawy - musi być to osoba , która zerwała całkowicie związek z religią, którą kiedykolwiek wyznawała, a teraz nie spełnia żadnych jej kryteriów, ale się z kościoła nie wypisała

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v