Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, jajonasz napisał(a):

Na termometrze 0 i sypie dalej 

IMG_20251122_071637.jpg

to są widoki Norwegia nesbru

20190118_084803.jpg

Opublikowano
13 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

No brudna, choćbym jej 5 razy dziennie gnój wyrzucał to nie będzie czysta na takim stanowisku 🤷

Krowa przez całą ewolucję do kilku tysięcy lat  była zwierzęciem dzikim ,i ma zakodowane że tam gdzie nasra jest ciepło ,i w ciepło się kładzie .  Co niektóre działają wbrew naturze i możesz praktycznie nie słać ,a ona czysta . Tego nie zmienisz i trza to zaakceptować jak jest  [jak męża ,czy żonę] ,i olać  krowi temat .,,Houg'' .;)

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A gdzie takie coś robią? Chyba w górach tylko...

Nie tylko.  Okolicach Warszawy są organizowane kuligi jak tylko spadnie więcej śniegu 

W samej Warszawie były kiedyś organizowane. 

https://mazowieckie.naszemiasto.pl/z-kopyta-kulig-rwie-polecamy-gdzie-zorganizowac-zimowa/ar/c8-1709631

https://www.facebook.com/share/v/14QmWa1b2ck/

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jak dla kogo.,

Jak dla mnie...chłopaki przyjadą, 20 minut i mam 2 t śruty w bagach...nie skakam po stropach, nie ściągam zboża, nie sypie do śrutownika, nie stoję przy nim i się nie kurzę...za 2 stówki tego nie będę robił 🤷

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty myślisz, że ja będę pół Polski za czymkolwiek jeździł? Mi się 20km od chałupy nie chce jechać a co dopiero gdzieś dalej.

Po prostu od razu powiedz że żadnego ty traktora nie chcesz. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bezduszna napisał(a):

Po prostu od razu powiedz że żadnego ty traktora nie chcesz. 

Ty mieszkasz rzekomo w mieście to co ty możesz o tym wiedzieć? Wokół traktorów jest w brud, podzwonić, poszukać i znajdziesz coś pewnego max 10km od chałupy... 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Chyba Qwazi wyjaśnił ostatecznie...Czyż nie,?

Ale, że co wyjaśnił? Patrycji i spółki nie było? O tym chyba nie wspominał?

Tego, że to eksperyment społeczny z taką osobą, też nie wyjaśnił w jakim celu.

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Wpaw

Jest dostępna Obecność 4 na HBO 

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ty mieszkasz rzekomo w mieście to co ty możesz o tym wiedzieć? Wokół traktorów jest w brud, podzwonić, poszukać i znajdziesz coś pewnego max 10km od chałupy... 

Nie wiem to fakt. 

Jednak wiem że jak ktoś chce kupić to pojedzie dalej niż 10km od swojej chałupy. 

Nawet jeśli jest taki jak ty. 

Po prostu mam przeczucie że to tylko ściema dla publiczności. Moje przeczucia zazwyczaj się sprawdzają.

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał(a):

Jak dla mnie...chłopaki przyjadą, 20 minut i mam 2 t śruty w bagach...nie skakam po stropach, nie ściągam zboża, nie sypie do śrutownika, nie stoję przy nim i się nie kurzę...za 2 stówki tego nie będę robił 🤷

znajomy też , jeszcze pare lat temu mieszalnik co tydzień  i 20 pare worków śruty a teraz młyn wpadnie 10 ton zmiele w silos i spokój na ponad miesiąc

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

@Rolnik1973...

Po niedzieli nowa dostawa....🙋

1763799457394868084661189243318.jpg

pokaż mu jakie 🔨⚒️ macie

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

@Rolnik1973...

Po niedzieli nowa dostawa....🙋

1763799457394868084661189243318.jpg

Te czarne to raczej do zboża tylko ,za delikatne, na ciężkim śniegu nie wytrzymują,  nawet do podgarniania kiszonki złe.

Te pomarańczowe lepsze, wytrzymalsze.

Za poradę 200zl się należy 

Edytowane przez marulekk
  • Haha 2
Opublikowano
22 minuty temu, Chłoporobotnik napisał(a):

webp_thumb.3d2d08bdcfbb62aa38048d8a42a2381f.thumb.webp_72dc45bcc8f75935bef35d30899b2f9e.webp

musisz nowego mema zrobic że dziękujesz pani a nie panu

1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Te czarne to raczej do zboża tylko ,za delikatne, na ciężkim śniegu nie wytrzymują .

znajomi mają podobne do tych czarnych niebieskie i czerwone z napisem profil 

@12Pafnucy na tych czarnych tez taki jest?

Opublikowano
5 minut temu, konteno napisał(a):

znajomy też , jeszcze pare lat temu mieszalnik co tydzień  i 20 pare worków śruty a teraz młyn wpadnie 10 ton zmiele w silos i spokój na ponad miesiąc

pokaż mu jakie 🔨⚒️ macie

Ni ma...

• Sad 1
Opublikowano
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Ty zakochany w fersunach , bierz tego nawet Sławek takiego nie będzie miał 😛

https://www.farmer.pl/technika-rolnicza/maszyny-rolnicze/jedyny-na-swiecie-prototyp-masseya-fergusona-na-sprzedaz-w-polsce-ile-kosztuje,169003.html

on wygląda jakby przy stabilizacji robił 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v