Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Coś mi się wydaje, że Ty w tym swoim żelaźniaku to i alkohol sprzedajesz xD 

Cicho 🤫 bo KAS jutro wpadnie😁

Opublikowano
5 godzin temu, wojtal24 napisał(a):

fajnie ładnie tylko ja właśnie te słupy chce wywalić na środku

Gdzie mi przeszkadzały słupy to dałem sochy, a gdzie do zboża są słupy do przegrody bo i tak bym musiał je zalewać 

Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

czerwone

I ty mówiłeś kiedyś że ja cwaniak🤦

Opublikowano
36 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Ja tylko okazyjnie. Nieraz okazję sobie znajdę. 

Ostatnio w sobotę z kolegą czekając aż jałówka zacznie się cielic 🤣 

Czekam. Dopłaty miały iść na nawóz. Wydalem je szybciej niż przyszły. 

Trza czekać, premia na koniec roku będzie to na tą reklamówkę npka i wiadro rsmu na moje ogródki starczy 

A mówią że u prywaciaży to źle 

A tu premi na nawozy starczy 

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Pokaż zagrody jakie masz?

Nie mam

Zboże w tym roku w oborze na korytarzu 

Prawdopodobnie będą krokwie 8x18 przykręcone do słupów z dwuteownika. Skręcone razem w dwóch miejscach pomiędzy słupami albo krokwią pionowo albo dwuteownikiem. 

Tak powstaną 2 komory 6x10m i ok 2,5m wysoko. Powinno się zmieścić te 300t

Do żniw daleko.

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, pedro2 napisał(a):

Elegancko by było na samych jętkach bez podparcia, ale bałem się przy słupach z cegły i każdy majster odradzał. 

A lać nowe kilkanaście słupów w środku do samego wieńca to już gra nie warta świeczki. 

mam plan żeby wstawić kratownice od ściany do ściany i skręcić ja do wieńca i na niej te drewniane słupki 

38 minut temu, Wpaw napisał(a):

I ty mówiłeś kiedyś że ja cwaniak🤦

nigdy tak nie mówiłem pomyliłem mnie z kimś 

ale ktoś ma głowę do rymów 

Opublikowano
11 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Jak go w CEIDG nie ma, to go żaden KAS nie znajdzie xD 

Chociaż wredny😁🤭 to szkoda chłopa 😉

Opublikowano

Miałem i ja taki plan, przyjechał fachowiec od kratownic na pomiary i kratownica minimum 50cm wysoka z wieńca na wysokości 3.2m zrobiła by mi w stodole 2.7m bo musi być solidnie przytwierdzona w 4 punktach do muru.

Takiej wypuszczonej od wieńca w górę nie chciał się podjąć bo to nie ustoi, stwierdził, że słupki ją skręcą pod dużym ciężarem. 

Jaka szerokość budynku?

8 minut temu, wojtal24 napisał(a):

mam plan żeby wstawić kratownice od ściany do ściany i skręcić ja do wieńca i na niej te drewniane słupki 

Opublikowano
29 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Teraz siedzi żyrandola pilnuje 

Można zwiększyć sprzedaż bo święta, sylwester, późnej nowy rok, 6 króli...

Gwoździe liczy🤦😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v