Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Hmmm..

Po co zbiórki na śmiertelnie chorych?

...abo bardziej...po co bajki o ..niebiosach?

...gdzie granica szczerości?

...tam gdzie chcemy w to wierzyć?🤔

...święta idą...

Czy wszyscy już dzieciom wytłumaczyli że ...Mikołaj nie istnieje?🤭 

...s i jeszcze....

Nie zawsze powiedzenie komuś , co się o nim myśli to bycie szczerym.....

Czasami warto przemilczeć....bo powiedzenie prawdy, bywa po prostu zwykłym brakiem kultury...

Tak mi się skojarzyło z pewna osobą, która twierdzi że jest szczera...nie na af...

Jednak spotkałam sie też dwa razy że powiedziano mi najgorsza prawdę bez żadnych ogródek i dzięki temu człowiek był przygotowany na najgorsze jedno 4:32 nadranem  drugie 11:15 więc chcąc nie chcąc lepiej być przygotowanym niż mieć nadzieję. 

Jak dla mnie szczerość jest najważniejsza na niej buduje się fundament przyjaźni, znajomości czy co komu jeszcze przyjdzie na myśl. 

Fundacje jak kiedyś już powiedziałam to tylko pralnia w dużym procencie pieniędzy. Dajesz 100zl a osoba która tej pomocy potrzebuje dostaje 1 zł. Więc gdzie jest pomoc? 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano

No...to jeszcze nie koniec. Rozrzutnik spowrotem na banicję. Niech ładują🤷...ale cii🤫...Sławkowi nie trzeba mówić, bo mnie będzie nawalał, że krowy okopowumi karmię 😱

• Confused 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał(a):

A Ty jadasz witaminy z worka 🤔

Kura krowa musi mieć więcej witamin a nie tylko karoten

Nie ma co porównywać krów do ludzi

Krowa produkuje mleko i mus co dzień dawac

Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

białko kreatyna zdarza się🤭

Myślisz, że Michał...prowit żre🤔

5 minut temu, Michał18 napisał(a):

Kura krowa musi mieć więcej witamin a nie tylko karoten

Nie ma co porównywać krów do ludzi

Krowa produkuje mleko i mus co dzień dawac

Zgadza się, ma ok 7 razy większa masę od człowieka...ale czy to oznacza, że musi żreć wszystko z worka 🤔

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Myślisz, że Michał...prowit żre🤔

Zgadza się, ma ok 7 razy większa masę od człowieka...ale czy to oznacza, że musi żreć wszystko z worka 🤔

Białko biorę już kawałek czasu 💪 

No jak jest czas to można kroić zawsze mniej wyda się na worki

Edytowane przez Michał18
Tel wstawia 2x to samo
Opublikowano

Uwaga, będzie dowcip...związany z...marchewką🤷

Przychodzi pies do królika i mówi

-"królik, Ty się tak potrafisz rozmnażać, a ja dzieci nie mam, poradź coś"

-"marchewkę żresz?"

-"nie"

-"nooooooo..."

Więc pies przez pół roku żywił się marchwią, ale nadal nie miał dzieci. Poszedł znowu do królika:

-"królik już pół roku żywię się marchewką i dalej nic, poradź coś, Ty jesteś ekspert w rozmnażaniu"

-"marchew żresz, to dobrze, a tartą?"

-"nie"

-"nooooooo..."

Więc przez kolejne pół roku pies żarł tartą marchew, nadal bez skutku. Znowu poszedł do królika:

-"królik, kolejne pół roku żarłem marchew, tym razem tartą, i nic"

-"a z groszkiem?"

-"nie"

-"nooooo..."

Następne pół roku pies konsumował tylko tartą marchew z groszkiem. Też bezskutecznie. Wkurzył się już trochę i znowu poszedł do królika:

-"Ty królik, kolejne pół roku żyłem tylko na tartej marchwi z groszkiem, pomóż mi do cholery, ja Cię bronie przed lisem i kotem, mógłbyś się odwdzięczyć"

-"żarłeś tartą marchew z groszkiem- to dobrze, a dupcyłeś?"

-"nie"

-"noooo..."

🤷

• Haha 7
Opublikowano
W dniu 25.03.2011 o 11:06, GRGOJ napisał(a):

Witam, to mój pierwszy post.

Planujemy z ojcem na przyszły rok przebudowę obory z uwięziowej na wolnostanowiskową. Przebudowa ma polegać na wyburzeniu ściany pomiędzy dwoma istniejącymi silosami na kiszonkę i postawieniu tam 2 rzędów stanowisk, oraz wykuciu kilku przejsc dla krów między starą i nową częścią. Zmieni się także układ budynku- tam gdzie obecnie stoją krowy,byłyby kojce dla młodzie (nie chcemy wchodzić z inwestycją na plac), a z drugiej strony stołu paszowego byłby kanał gnojowy i 1 rząd legowisk dla krów. Mamy w związku z tym dylemat: czy przykryć nową więźbą i płytami (chyba z pianką 10cm) tylko dobudowaną część, czy od razu budować nowe na całość. Stary budynek ma strop, na górze trzymamy siano i słomę w balotach. Wiadomo, że dobudowanie dachu tylko na część, a nie wymiana całego to będzie duża oszczędność pieniędzy, ale wtedy moze pojawić się kilka problemów: gorszy dopływ powietrza do starej części obory, ze strony gdzie będą krowy, mniej światła, gorsza kontrola krów w nowej części. Budowa nowej więźby na starej oborze nie wiązałaby się ze zrzucaniem stamtąd od razu stropu, bo nie ma gdzie tych krów przegonić na czas przebudowy. Trzeba natomiast zmienić trochę układ budynku w starej oborze(trochę wylewek i wygrodzenia), ale to uda się zrobić bez wyganiania całego stada na zewnątrz.

Mam do Was najgłówniejsze pytanie:

czy da się tak zrobić (i czy to się opłaci) postawić dach nad tą dobudowaną częścią, zrobić tam stanowiska i całą resztę (okna, pół kalenicy, albo coś podobnego), a dodatkowo wykuwać przejścia w ścianie, w ten sposób, żeby nie trzeba było ruszać dachu nad starą częścią?

Może macie jakieś pomysły co do innego rozplanowania budynku? Będę bardzo wdzięczny, jeśli doradzicie co zrobić i w jakiej kolejności najlepiej.

Na dole rysunku jest profil, stare ściany są na czarno, planowane nowe na czerwono :)

1zog5xe.jpg

Co myślicie o takiej przebudowie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v