Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

powiedziałaś że ZAWSZE jest jakieś wyjście. musisz mieć doświadczenie z hodowlą skoro tak łatwo sobie rzucasz propozycjami. to jak byś tanim kosztem oborę uwięziona przerobiła na wolnostanowiskowa słucham. dobudowanie i głęboka ściółka? na słomę nie zarobisz. kopanie szamba pod ruszta pod obecnymi stanowiskami? 500tys i rok z życia wyjęty własnej roboty. ale wtedy może jeszcze robota do dojenia do tego? to 700tys. no dawaj propozycje jak tanio dostosować

Widzisz jednak wychodzi taniej.

Ja nie powiem jak to zrobić bo nawet nie zamierzam bajek sprzedawać jak to zrobić bo poprostu nie wiem 

Swoje myśli przelewam na ekran. 

I poprostu myślę że lepiej jest coś dostosować niż od nowa budować

Musisz się że mną zgodzić że lepiej mieć wyjęte rok z życia i wydać tak jak mówisz 700 tys niż budować nowe za 4 mln. 

Tym bardziej jeśli mamy się czy na jedno czy na drugie zadłużać to lepiej mieć mniejszą ratę niż większą.  

7 minut temu, Desperado napisał(a):

Zależy ile masz posagu, jak wszystkiego z reklamówka, dwie, to nie wiem czy intercyza to dobry pomysł.

Powiem tak zawsze lepiej mieć swoje zabezpieczone niż później obudzić się z ręką w nocniku. Nawet jeśli jest to porównywalnie mniej niż ma drugą połówka 

Co moje to moje nie ruszaj. 

Zabezpieczenie w razie problemów należy mieć a nie w razie czego wyjść jak mówisz tylko z reklamówką. 

Opublikowano
4 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Widzisz jednak wychodzi taniej.

Ja nie powiem jak to zrobić bo nawet nie zamierzam bajek sprzedawać jak to zrobić bo poprostu nie wiem 

Swoje myśli przelewam na ekran. 

I poprostu myślę że lepiej jest coś dostosować niż od nowa budować

Musisz się że mną zgodzić że lepiej mieć wyjęte rok z życia i wydać tak jak mówisz 700 tys niż budować nowe za 4 mln. 

Tym bardziej jeśli mamy się czy na jedno czy na drugie zadłużać to lepiej mieć mniejszą ratę niż większą.  

Żeby to było takie proste....

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Szerzej drzwi 🤔

Etam...byś chłopakowi co podpowiedział...masz doświadczenie hodowlane...przecież na Łorawioka to nie ma co liczyć...on ma półtorej krowy i mu się kolczyki w pochwach gibocą🤷

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Etam...byś chłopakowi co podpowiedział...masz doświadczenie hodowlane...przecież na Łorawioka to nie ma co liczyć...on ma półtorej krowy i mu się kolczyki w pochwach gibocą🤷

Na siłę nic nie zrobi...

Opublikowano
6 minut temu, slawek74 napisał(a):

Żeby to było takie proste....

To nigdy nie jest proste  

Jednak jest to jakieś wyjście z sytuacji. 

Zgodzisz się ze mną że lepiej wydać mniej niż więcej 

Wiadomo papierologi więcej i nie wiadomo co wyjdzie po drodze ale to nie wyda się 4 mln może do tej sumy 700 tyś. będzie trzeba dodać około 30% ale to i tak mi wychodzi taniej jak by nie patrzeć 

A nam chodzi o to aby zwierzęta miały leprzą oborę mniejszym kosztem  

Opublikowano
16 minut temu, Desperado napisał(a):

A co twoje to jest nasze?

Nie co twoje to twoje co moje to moje 

W razie rozwodu i tak lepiej wyjść z tym co się miało niż nie mieć nic.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bezduszna napisał(a):

Ja nie mówię aby wziąć stworzyć nową oborę.

Mówię tutaj o tym abym starą dopasować do tego aby nadawała się do użytku. 

Wiadomo że nowe i wygodne dla krów jest lepsze. 

Jeśli jednak nie ma się pieniędzy aż takich na nową to przecież można dobudować do istniejącej chociaż po długości dostosować wnętrze  i w taki sposób uniknąć brania kredytu 4 mln. 

A dobudówka kosztuje mniej niż nowa nie oszukujemy się że jest inaczej. 

Zawsze znajdzie się wyjście z sytuacji tylko trzeba chcieć. 

I wtedy wilk syty i owca całam. 

Przerobienie obecnej nie wchodzi w grę, pochłonie bardzo dużo środków, nie da mi nic w zamian po za zwiększeniem pracochłonności 

W sumie nawet nie miał bym pomysłu jak to zrobić żeby była funkcjomalna

Musiał bym bardzo dużo dobudować, dodatkowo wylać mnóstwo betonu

Druga sprawa to pchanie się w koszta w nadchodzącym kryzysie, z problemami to tylko przyspieszenie bankructwa 

Wybudowanie 1 rzędu obory to jest 3/4 kosztów całej nowej obory

Bo budujemy jedną ścianę, dwa szczyty, dwa korytarze, jeden rząd legowisk

Jeszcze nie spotkałem nikogo kto by nie żałował dobudówki do obory

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał(a):

Podobny nawet

17629669593377585525691727192078.jpg

Ten mój Kocik to jest kot gospodarski zawsze rano jak wychodzę do obrządków idzie za mną i sprawdza , wieczorem tak samo

Moje tak samo, ale chyba dlatego że dostają zawsze coś dobrego a później mleczko 😉

Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Przerobienie obecnej nie wchodzi w grę, pochłonie bardzo dużo środków, nie da mi nic w zamian po za zwiększeniem pracochłonności 

W sumie nawet nie miał bym pomysłu jak to zrobić żeby była funkcjomalna

Musiał bym bardzo dużo dobudować, dodatkowo wylać mnóstwo betonu

Druga sprawa to pchanie się w koszta w nadchodzącym kryzysie, z problemami to tylko przyspieszenie bankructwa 

Wybudowanie 1 rzędu obory to jest 3/4 kosztów całej nowej obory

Bo budujemy jedną ścianę, dwa szczyty, dwa korytarze, jeden rząd legowisk

Jeszcze nie spotkałem nikogo kto by nie żałował dobudówki do obory

Czyli lepiej zostać przy tym co jest. 

I wydawać na weterynarza na leki. 

Tak jak to teraz widzę. 

Jeszcze jest wyjście większość ilość  pozostawienie tyle ile w tej oborze się zmieści aby miały zapewnione dobre warunki  i pójść na etat. 

Jednocześnie wtedy unika się bankructwa ale utrzymujesz krowy w i jeszcze masz pieniądze z jednego i drugiego ale więcej przy tym obowiązku. 

• Confused 1
Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

no pewnie wszystko takie łatwe. pochwal się jaką firmę ty stworzyłaś i jak innowacyjna jest 

Bardzo łatwe jeśli nie trzeba za to zapłacić 

Mamy takiego fachowca w okolicy, wszystko wie, wszystko potrafi, tylko to w teorii, i u kogoś 

Porady jak wydać 100 zł podczas gdy ty chcesz zaoszczędzić choć złotówkę 

I na końcu to zdziwienie że z tego co masz dałeś radę i zostało nawet zloty plus vat

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, Bezduszna napisał(a):

Tak jak to teraz widzę. 

Jeszcze jest wyjście większość ilość  pozostawienie tyle ile w tej oborze się zmieści aby miały zapewnione dobre warunki  i pójść na etat. 

Jednocześnie wtedy unika się bankructwa ale utrzymujesz krowy w i jeszcze masz pieniądze z jednego i drugiego ale więcej przy tym obowiązku. 

Już widzę np. samego kawalera z krowami na etacie. No może Łorawiok, ale on ma babkę i półtorej krowy ino.

Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał(a):

Chciałaś rozmawiać, więc pytam. Chyba nie jest skomplikowane pytanie?

Ja ci odpowiadam tylko nie do końca tak jak byś chciał aby odpowiadała w tym temacie. 

Opublikowano
Godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

może jeszcze robota do dojenia do tego? to 700tys. no dawaj propozycje jak tanio dostosować

Drugi tańszy, sprężarka jest dosyć kosztowna 

Nie da się tanio

Za 100 tys praktycznie teraz nic nie zrobisz

• Confused 1
Opublikowano
20 minut temu, Bezduszna napisał(a):

To nigdy nie jest proste  

Jednak jest to jakieś wyjście z sytuacji. 

Zgodzisz się ze mną że lepiej wydać mniej niż więcej 

Wiadomo papierologi więcej i nie wiadomo co wyjdzie po drodze ale to nie wyda się 4 mln może do tej sumy 700 tyś. będzie trzeba dodać około 30% ale to i tak mi wychodzi taniej jak by nie patrzeć 

A nam chodzi o to aby zwierzęta miały leprzą oborę mniejszym kosztem  

Chciał bym mieć taki przychód, żeby było choć 700

Już nie mówię o dochodzie

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał(a):

Chciał bym mieć taki przychód, żeby było choć 700

Już nie mówię o dochodzie

Karol stawiaj taką hale namiotową jako obora, ktoś tu wstawiał w tamtym tygodniu 

Opublikowano
12 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tak jak to teraz widzę. 

A kiedy ten etat

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v