Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

Nie śpię od godz 3

Znowu jakoś okes sen słabych snów

Nie wiem jak tusek może spać mając na głowie problemy wszystkich polaków

Przyjmij się do pracy w piekarni to problem ze snem zniknie.... bo nie będziesz spał.... A i żona będzie zadowolona... co rano świeże bułeczki drożdżówki...

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

Przyjmij się do pracy w piekarni to problem ze snem zniknie.... bo nie będziesz spał.... A i żona będzie zadowolona... co rano świeże bułeczki drożdżówki...

Nie opłaca się

Dożyje tak jak jest

• Haha 2
Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

Zależy ile się Chińczykowi zapłaci, jak dobry produkt to i w Chinach ma swoją cenę ...

Nie zawsze tak jest że to co tanie jest od razu na przegranej pozycji jednak masz w tym dużo racji że tanie szybciej się zepsuje od tego droższego. Jednak i tak wszystko zależy od tego na jaki produkt trafisz danej firmy. 

Jednocześnie chce zaznaczyć też że faktem jest to że od serii danych produktów też dużo zależy.

Opublikowano

zimno,zamglone,nie pada..trzeba troche pszenicy sprzedac.

kukurydza juz ponizej 400 ..a jeszcze na dobre nie zaczete koszenie.

Godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Jeden z wiekszych krajów w europie a praktycznie nic nie mamy swojego.

Jesteśmy białymi murzynami europy, nic poza tym.

Pewnie siedzi i  liczy ile osob było w niedziele na mszy, ile na cmentarzu i ile ksiądz zebrał na tace.

nie-po-suwalsczyzna to nie cala polska..

43 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dlaczego ?? Bo samochody, AGD itp teraz projektują księgowi a nie inżynierowie ... Towar się projektuje pod cenę i pod to, że w krótkim okresie po gwarancji ma się popsuć aby klient kupił nowy, bo oczywiście serwis jest na tyle drogi, że nie opłaca się naprawiać...

facet wykupil przedluzona gwarancje na ekspres do kawy krupsa- juz 5 miesiecy pije kawe po turecku 😂

1,2 tys zl zaplacil .

33 minuty temu, marulekk napisał(a):

ktos powie prawde i juz gownoburza..

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Wiesio80 napisał(a):

A gdzie tam u Was tak szeroko 🤔🤔🤔

Ja mam kawałek no 4ha- 300m długo 

Kilometr w bok i jestem Twój powiat

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A no jest 

Urodziny Karoliny 

Haha serio? U mnie w pracy też urodziny Karoliny xD A imienin Karola nie ma?

9 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a nie imieniny Karola? wszystkiego najlepszego

Tak mi się właśnie wydaje.

Opublikowano
52 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To powiedz mi w takim razie. 

Dlaczego sprzęty AGD czy inne elektryczne na podzespołach zazwyczaj mają mniejszy okres działalności 

Druga sprawa dlaczego firmy które sprzedają właśnie te marki proponują ludzią przedłużenie gwarancji. 

Przedłużenie gwarancji przez jakikolwiek sklep to sposób na zarobek na konsumencie bo zazwyczaj w umowie wyklucza tak czy siak elementy które najczęściej się psują XD I to nie jest kompletnie zależne od kraju producenta 
W tych czasach tak jak wcześniej kolega się wypowiedział wszystko jest zrobione tak żeby kupować nowe co X lat, z reszt ą z czasem starszy sprzęt tak czy siak zwiększa pobór prądu co się równoważy tak jak w przypadku np telewizorów 
Po prostu tak samo nie rozumiem nagonki na to że coś z Chin to już nie dobre, bo wszędzie są produkowane rzeczy dobrej jakości tylko kwestia że duże konglomeraty z nas zdzierają 🤷‍♀️

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Kallina86 napisał(a):

Haha serio? U mnie w pracy też urodziny Karoliny xD A imienin Karola nie ma?

Tak mi się właśnie wydaje.

Serio 

Kończy dziś 38 lat

4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Nożyce...🤷

...no życe Ci wszystkiego najlepszego....😆🤭

Przydadzą się 

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Bezduszna napisał(a):

Tomasz ja chciałam to usłyszeć nie od ciebie tylko od koleżanki która uważa że produkty na częściach chińskich są nie gorsze od tych co na produkowane są na innych podzespołach nie z naklejka Made in China. 

Dla mnie jest to logiczne co powiedziałeś i w 100% się z tobą zgadzam tylko widzisz są ludzie którzy Made in China mają za pempek świata. 

Chińczycy zrobili to co zrobili tak że lepiej się nie dało. Najpierw montownie, kopiowanie technologii aż do opracowania swoich, lepszych i co najważniejsze w 100% ich bez potrzeby kupowania kolejnych. Daj pijakowi rybę to on te rybę zje, a daj mu wódkę znaczy wędkę to on sobie złowi rybę, czy jakoś tak to było 

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, s_z_k napisał(a):

Przedłużenie gwarancji przez jakikolwiek sklep to sposób na zarobek na konsumencie bo zazwyczaj w umowie wyklucza tak czy siak elementy które najczęściej się psują XD I to nie jest kompletnie zależne od kraju producenta 
W tych czasach tak jak wcześniej kolega się wypowiedział wszystko jest zrobione tak żeby kupować nowe co X lat, z reszt ą z czasem starszy sprzęt tak czy siak zwiększa pobór prądu co się równoważy tak jak w przypadku np telewizorów 
Po prostu tak samo nie rozumiem nagonki na to że coś z Chin to już nie dobre, bo wszędzie są produkowane rzeczy dobrej jakości tylko kwestia że duże konglomeraty z nas zdzierają 🤷‍♀️

Do tego sklep ma wyjebane na to co sprzedaje. Jak coś się popsuje to do producenta.

Kilka lat temu byla afera we Francji, jak wykryto że producent jakiegoś AGD montował elementy, które po określonym czasie użytkowania miały zaprogramowane samozniszczenie.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Kilka lat temu byla afera we Francji, jak wykryto że producent jakiegoś AGD montował elementy, które po określonym czasie użytkowania miały zaprogramowane samozniszczenie.

A telefony z jabłuszkiem miały zaprogramowane zmniejszanie pojemności baterii ;)

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

,albo  że dyski twarde i rózne nośniki pamięci mają oszukaną pojemność.

Tutaj to akurat inna sprawa ;) kto w elektronice siedzi to wie, zawsze tak było ;) chodzi o konwersję z systemu dziesiętnego na dwójkowy.

Dla Ciebie 1TB to 1000GB a komputer potrzebuje 1024 GB na 1TB.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v