Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
36 minut temu, radekz200 napisał(a):

tylko już taka sztywna cen do oddania 😛 u nas pytałem u 3 i wszędzie identyczna 😂 zmowa cenowa dilerów  jak nic 

To samo z kuhnem. Na Pronara mam dobre oferty i chyba pójdę w to bo nie wiem czy muszę na moje hektary aż w taką jakość iść 🤷

8 minut temu, marulekk napisał(a):

To tak kurzy?

Sucho jest z wierzchu 

Opublikowano
42 minuty temu, jacus napisał(a):

mialem cie odwiedzic???

kurna przeoczylem twoj wpis ze jestes tam na kuracji. ten upadek z drabiny jednak mial skutki uboczne..

Spadłem na nogi nie na głowę, zasiałeś?

Opublikowano

jasiu dawno nie ruchales ??? kup motor ..

25 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jacuś ile płacisz raty podatku rolnego?

..no ma...chiba...

a ty ile ??

22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ale jaja....a smrodu pod oknem nie czujesz...🤭😆

Ja tylko moje zdanie.

Nie mówię że mądrzej...

Tak powiem...póki co, Ty większe zaufanie masz.

I całkiem możliwe że mądrzej myślisz ..niż...ech....ja...

twojego smrodu u mnie nie czuc - do mnie dalej niz do warszawy ..

13 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Za nic nie napisze Jacus prawdy...

Zbyt łatwo by się utopił w fosie zamkowej...😆

Będzie udawał że nie widzi pytania ..

znowu zmory piatkowej nocy  ?? a dopiero wtorek 😂

Opublikowano
3 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

To samo z kuhnem. Na Pronara mam dobre oferty i chyba pójdę w to bo nie wiem czy muszę na moje hektary aż w taką jakość iść 🤷

Sucho jest z wierzchu 

przetrzasarka pronar? no wygląda solidnie

Opublikowano
5 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Mam ale mus przerabiać bo za mała i murki boczne przeszkadzają 😣 póki jeszcze coś wychodzi z tego mus ciągnąć 😣

4 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Gmina typowo rolnicza. Działalności sporadyczne i powiązane z rolnictwem. Zapytany o wszystko. Albo raczej wyjaśnimy, że ta stawka jest wzięta z sufitu.

Mogą se naciągać, jak mnie tam nie będzie, dopóki będę to będą oficjalnie słychać, że naciągają 🤷

Może to z zeszłego roku...

Ale Pan dokładny...to tylko kilka złotych...

O co tu walczyć...jak to dla...Was ..

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał(a):

jasiu dawno nie ruchales ??? kup motor

A co kupisz jak ty nie tego ni tego...🤭😆

Od dawna bebzon ci nie pozwala?...z ciekawości ..

3 minuty temu, jahooo napisał(a):

jest jakaś opcja w ustawieniach "blokuj na wieki wieków amen wszystkie kolejne wcielenia Kowalskiego" ??

Coś źle to działa ostatnio...

6 minut temu, jacus napisał(a):

a dopiero wtorek

Ile masz podatku rolnego?

Masz odwagę napisać?

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano
Godzinę temu, radekz200 napisał(a):

Szymek jeździsz teraz po dilerach to zapytaj ile u was kosztuje zgrabiarka samasz z2 780 😛

Radek znowu mi dzierżawy doszło 🙋‍♂️ zmieniać zgrabiarkę na większą 🤔🤭😁 jaką kupujesz 😁🤔

25 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Też ..

Ale ja więcej mam...🤷

Mi już sporo lat ma dwóch druczkach ślą....

Tyle masz że na jednym się nie mieści 🤔🤭🙆‍♂️😁

Opublikowano
17 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Sucho jest z wierzchu 

Tylko nie pronar 🤦

15 minut temu, Wpaw napisał(a):

Spadłem na nogi nie na głowę, zasiałeś?

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

No piszą mi na dwóch przekazach...dla mnie...już sporo lat ..

Co ja na to poradzę....

Płacę i juuu...🤷

Ja za 3 osoby i też już jakiś czas...

Opublikowano
34 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Za nic nie napisze Jacus prawdy...

Zbyt łatwo by się utopił w fosie zamkowej...😆

Będzie udawał że nie widzi pytania ..

Ja już mu raz powiedziałam co o nim myślę więcej razy nie powtórzę 🤣

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał(a):

Tylko nie pronar 🤦

Ja za 3 osoby i też już jakiś czas...

Niech same za siebie...🤷

2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

więcej razy nie powtórzę 🤣

Śmiało....ale i za setnym nie trafi ...

Zaburzyło by to jego wiarę w swe bajki...

Łatwo go rozgryźć ..

Wystarczy powiedzieć ..sprawdzam....i zamki z piasku się mu sypią...

• Haha 1
Opublikowano
23 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Sucho jest z wierzchu 

Nie mam twojego numeru ,bo wszystkie mi przepadły ,zadzwoń jak masz 

Opublikowano
21 minut temu, slawek74 napisał(a):

Radek znowu mi dzierżawy doszło 🙋‍♂️ zmieniać zgrabiarkę na większą 🤔🤭😁 jaką kupujesz 😁🤔

Tyle masz że na jednym się nie mieści 🤔🤭🙆‍♂️😁

kup nowy ciągnik lepiej 😂 po ile u was dzierżawa?

Opublikowano
4 godziny temu, Qwazi napisał(a):

Radnym i podatnikiem. Chociaż akurat mi, jakim podatnikowi, to generalnie lotto, bo mam głównie ziemię bo i VI klasy...ale to nie znaczy, że mam akceptować takie buble

A głównym źródłem wpływów do budżetu gminy nie jest podatek rolny. On stanowi, w w przypadku mojej gminy. On stanowi niecałe 20% tuch wpływów 🤷

Słaba argumentacja, bo jest dokładnie odwrotnie 🤷...dla dobra nas samych, czyli podatnika, to takie sztuczne ustalenie ceny skupu żyta powoduje, że ten podatnik płaci podatek wyższy, niż powinien płacić na podstawie ustawy o podatku rolnym. I tutaj pomijam tą niezgodność z przepisami o torek wspomniałem wcześniej 

A i jeszcze jedno...gmina nie musi się rozwijać...jedyne co ona musi, to realizować zadania własne i zlecone przez organy wyższego rzędu. A te zadania są precyzyjnie określone w ustawie...

To teraz Cię rozumiem. Zastanawiałem się kiedyś nad kandydowaniem tak dla żartu ale szybko sobie ten pomysł wybiłem z głowy bo jeszcze by mnie wybrali i co wtedy 😁 ?

Macie tam u siebie fundusz sołecki ? Jakie to są kwoty na wieś ? U nas sobie to wójt zlikwidował ale muszę go trochę przycisnąć w pewnej zaległej sprawie.

13 minut temu, 6465 napisał(a):

Nie pamiętam ile podatku. Mogę wam powiedzieć że KRUS od 1 osoby to 789zł. 

No akurat przyszło 

Dopiero dzisiaj ? U mnie już dwa tygodnie leży na stole. Trzeba będzie zapłacić bo samo się nie chce.

30 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

A co kupisz jak ty nie tego ni tego...🤭😆

Od dawna bebzon ci nie pozwala?...z ciekawości ..

Coś źle to działa ostatnio...

Ile masz podatku rolnego?

Masz odwagę napisać?

O jakiej odwadze mówisz ? On się nawet wstydził powiedzieć na kogo głosował w ostatnich wyborach. Nie wspominając o opryskach na jego bezorkę :P.

Opublikowano
3 minuty temu, radekz200 napisał(a):

kup nowy ciągnik lepiej 😂 po ile u was dzierżawa?

Ja biorę z dopłatami, co roku ze 2ha dobrej ziemi dochodzi, bez dopłat nikt nie chce a ile ugorów leży starych łąk itp. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v