Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
25 minut temu, slawek74 napisał(a):

E panie muszę u szwagra zrobić jak mu ,,kowal,, wykonał 😁

Jest na czym czopke nosić 🤭

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):
47 minut temu, Michał18 napisał(a):

cza zaraz do jechać 

A nie na panienki ?? xD

Idzie baca, w czwartek, z gór do miasta. W jednym ręku niesie prezerwatywę, w drugim książeczkę do nabożeństwa. Spotyka juhasa i ten pyta: baco gdzie idziecie?...do burdelu...a po co wam ta książeczka do nabożeństwa?...aaaa bo jak bedzie piknie to do niedzieli zostane🤷

38 minut temu, malaczarna napisał(a):

U mnie 18 w sobotę zalicza się za niedziele

O 18 w niedzielę, to podoficer na kompanii darł mordę, że ogłasza poniedziałek 🤷

Dzień dobry Szanownemu Gronu....tym autentycznym i temu, co się podszywa...niedziela jest, niech ma😊

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Wpaw napisał(a):

Tego poidła nie urwie z tą blachą co jest na zdjęciu wcześniej dwa razy było urwane po założeniu blachy długi czas jest nie urwany i do tego jeszcze ona jest spawane to wiadomo że jest słabsza. Po co mi spawać jakieś szyny kolejowe c*** wie rury jak to jest bardzo dobre rozwiązanie. Sam myślałem że to jest za delikatnie zrobione że nie wytrzyma A jednak się myliłem. 

Widać byki dobrze ,,ułożone'', że jak  zobaczyły Twój trud ,to odpuściły ,podziękuj im za wyrozumiałość. Byk to taka urwa że jak wyczuje że jest minimalny luzik to bierze za punkt honoru ,by to razdupcyć ,i oby nie zapomnieć ,nie odkłada tego na potem .;). Chociaż i ta wygłaskana jałówka stanie na trzech nogach ,w tym z nogą w poidle ,i milutko ci w oczy się patrzy . Dobrze jak spływ z obory jest na pole ,a jak nie  ? Paleta u mnie pływała jak okręt flagowy ,w swoim dziewiczym rejsie .

• Like 3
Opublikowano
Teraz, kizak napisał(a):

Widać byki dobrze ,,ułożone'', że jak  zobaczyły Twój trud ,to odpuściły ,podziękuj im za wyrozumiałość. Byk to taka urwa że jak wyczuje że jest minimalny luzik to bierze za punkt honoru ,by to razdupcyć ,i oby nie zapomnieć ,nie odkłada tego na potem .;)

Wieprze miały dokładnie tam samo ... 

Opublikowano
2 minuty temu, kizak napisał(a):

Widać byki dobrze ,,ułożone'',

Albo coś na kształt tego, co mój teściu opowiadał, jak chłop na wsi miał knura takiego zabiedzonego, że się wspiąć na maciorę nie miał siły...a gospodarz wtedy wolał do żony "Hanka przynieś mi pokrzywy, trza go pokrzywą po jajcach to zaraz chęci nabierze"

• Sad 1
Opublikowano
21 minut temu, Baks00 napisał(a):

Te Zbyszku, a będąc w skórze sw Mikołaja - ,,jak cały świat opierdol.ć na strzała "?🤔

Bez wspomagaczy będzie miał ciężko... Swoją drogą to najszczęśliwszy gość na świecie. Wie gdzie mieszkają wszystkie niegrzeczne dziewczynki 🤭

• Haha 2
Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Grzeczne te byki musisz mieć 🤔...taka opaska to nie jest dla byka jakaś mega przeszkoda, a wleźć nogą w poidło i tak może

Ja mam teraz rodzynka,poidła nie tyka....ale język w poidle rogiem podrywa 🤬.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, kizak napisał(a):

Widać byki dobrze ,,ułożone'', że jak  zobaczyły Twój trud ,to odpuściły ,podziękuj im za wyrozumiałość. Byk to taka urwa że jak wyczuje że jest minimalny luzik to bierze za punkt honoru ,by to razdupcyć ,i oby nie zapomnieć ,nie odkłada tego na potem .;). Chociaż i ta wygłaskana jałówka stanie na trzech nogach ,w tym z nogą w poidle ,i milutko ci w oczy się patrzy . Dobrze jak spływ z obory jest na pole ,a jak nie  ? Paleta u mnie pływała jak okręt flagowy ,w swoim dziewiczym rejsie .

Mówię że nie urywają już tyle czasu A wy dalej swoje ja nie rozumiem. Jak by urywały to bym powiedział że urwały k**wa a nie tu się chwalił. Druga sprawa nie widać tego na zdjęciu A nad tym poidłem jest rurka także wejść  bardzo nie wejdą w to poidło tylko im się łeb mieści.

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
Godzinę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Uzasadnij? Po co? Bujać się z ziarkiem do handlu?

Nie wieje, zachmurzone.

To zrób odwrotnie niż wczoraj mówiłem. Na tych dzierżawach zasiej co masz siać obok domu a przy chałupie pożytek dla pszczół.

51 minut temu, Michał18 napisał(a):

Dzień dobry 🤝 🙋 ☀️ cza zaraz do jechać 

Dzisiaj podobno liczą.

49 minut temu, wojtal24 napisał(a):

zasadzisz czy zasiejesz więcej czegoś na co masz zbyt i będziesz miał więcej kasy. drugi argument będziesz mógł chować czegoś więcej co Ci się bardziej opłaca bo będziesz miał więcej paszy. trzeci argument skoro masz sprzęt nawet i kombajn to zawsze możesz nawet i tego zboża zasiać na skup czy tam na worki (nie wiem jak się u Ciebie sprzedaje) masz o tym pojęcia lubisz to robić więc zawsze parę groszy wpadnie nawet z tego zboża. po czwarte żeby powiedzieli na wsi ale ten Piotrek się rozwija pracowity człowiek i kolejni będą Ci oddawać w dzierżawę bo będą widzieli że dbasz o ziemię

Nie jesteś w temacie. @Chłoporobotnik ma swoją teorię na to i tego się trzyma.

42 minuty temu, malaczarna napisał(a):

U mnie 18 w sobotę zalicza się za niedziele

Ciekawe czy jest się z czego spowiadac

@Karol6130 i nie muszę doić 

IMG_20251018_164713.jpg

Będzie ryk.

5 stopni ciepła. Dużo mniejszy wiatr jak wczoraj i coś pokrapuje z góry.

Opublikowano
7 minut temu, Qwazi napisał(a):

Grzeczne te byki musisz mieć 🤔...taka opaska to nie jest dla byka jakaś mega przeszkoda, a wleźć nogą w poidło i tak może

I ty niewierny Tomaszu przeciwko mnie 😔🤭

Opublikowano
38 minut temu, Belaruss820 napisał(a):

Wczoraj o 15 zasypane to już sucha,stygnie,o 10 jadę zabierać i zasypuje kolejną partię. Skupy blisko,najbliższy 700m od domu ale tam nie po drodze mi,mam miejsce gdzie dobrze płaci i kasa w terminie.

Ile za suszenie cię kroją? Bo słyszałem że 2 zł od kilograma 

Sam się zastanawiam nad to dynio I czy nie robić już pomału suszarni sobie od razu 

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Siać 20a to lepiej wcale nie siać.

Nie chce mi się szukać tej Twojej rozpiski ale dużo więcej to Ty nie siejesz. Poza tym facelią czy gryką pole zmianujesz i odpocznie od "normalnych" upraw i trochę ziemi Ci doprawi a pszczoły będą miały korzyść od wiosny do późnej jesieni.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, dsbh napisał(a):

Nie chce mi się szukać tej Twojej rozpiski ale dużo więcej to Ty nie siejesz. Poza tym facelią czy gryką pole zmianujesz i odpocznie od "normalnych" upraw i trochę ziemi Ci doprawi a pszczoły będą miały korzyść od wiosny do późnej jesieni.

Mam 20a przy chałupie. Reszta kilometr, 2 a i ponad 2km oddalone.

Opublikowano
1 minutę temu, marulekk napisał(a):

Ile za suszenie cię kroją? Bo słyszałem że 2 zł od kilograma 

Sam się zastanawiam nad to dynio I czy nie robić już pomało ? suszarni sobie od razu 

Kumpel suszy kukurydzę,na takiej by poszlo?

1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nie hańbij króliczego rodu 🙆🤭

Nawet na pełnych obrotach....🏳️🤷

• Haha 1