Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ile tych ludzi żyjących wyłącznie z rolnictwa masz ?? W rejonach typowo rolniczych jeszcze ich trochę jest ale reszta ... U mnie na wsi oprócz tych co mają sady u każdego w domu ktoś na etacie robi ...

U nas też robią i na etacie 

Tylko dodaj do rolników, pracowników fabryk maszyn, handlowców

W przypadku likwidacji rolnictwa odczują to też inni

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Warto jak dobre części są jak tylko chińskie P0 50 zł komplet to nie warto

Trzeba w gogle P0 szukać co dostėpne do nich

A ile b0 tera u beczkowozowców? 

5.6 za 500L ma jutro dojechać...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Tylko dodaj do rolników, pracowników fabryk maszyn, handlowców

W przypadku likwidacji rolnictwa odczują to też inni

Maszyny pójdą do Mercosuru, na Ukrainę, nawet się z tego ucieszą bo nie będą musieli się martwić dodawaniem tego całego ekogówna wymaganego przez UE ... Tam wzrośnie popyt na maszyny jak będą pchać swoje żarcie do nas ...

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Gold P0 5.98 dziś był

Po tyle to u nas zwykły ON na Moya, a ten ich Premium tak jak pisałem wcześniej ... Nie dość że taniej, to jeszcze nie trzeba bawić się z bańkami ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Maszyny pójdą do Mercosuru, na Ukrainę, nawet się z tego ucieszą bo nie będą musieli się martwić dodawaniem tego całego ekogówna wymaganego przez UE ... Tam wzrośnie popyt na maszyny jak będą pchać swoje żarcie do nas ...

Po tyle to u nas zwykły ON na Moya, a ten ich Premium tak jak pisałem wcześniej ...

To jak będą się drożyć to dalej w parczewie premium będziem brać  5.74 jak 200 l się weźmie

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Pamiętam czasy byka po 3 zł 

Inflacja...

..ale byki faktycznie trochę staniały... teraz...bo tak to fajne ceny były..

6 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Gold P0 5.98 dziś był

Kupiłeś?

8 minut temu, slawek74 napisał(a):

5.6 za 500L ma jutro dojechać...

B7?

Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Inflacja...

Kupiłeś?

B7?

Pamiętasz po 7.50

Później 9 a nawet trochę ponad

W końcu yeb na 4.50?

Też inflacja wtedy była 

Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał(a):

Już się nie tłumacz 😁

Po co mi to? Z etatu parę tysiączków, z tego co się ugospodarzy to też jakiś tysiączek i mając takich tysiączków z 6 to jaki sens się uganiać będąc samemu i nie mając kredytów?

1 godzinę temu, slawek74 napisał(a):

Oczywiście tyle, że u mnie nogami się jej z 50 lat nie depcze tylko ubija tłuczkiem...

2 godziny temu, Michał18 napisał(a):

Jednak szkoda że ja tam nie pracuje na tej produkcji. Ja to bym się nimi zajął 😘😍

O kobiety cza dbać 

Ty masz dźwiganie desek na tartaku...

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, Rolnik1973 napisał(a):

Tak 

Na bogato...

14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Pamiętasz po 7.50

Później 9 a nawet trochę ponad

W końcu yeb na 4.50?

Też inflacja wtedy była 

No różnie bywało...

Co jak co, ale mleko, mimo drobnych zawirowań, cały czas rolnikom zysk przynosi...

..ale od razu dodam, że nie zazdroszczę tego....fachu...roboty w ciul...dzień, w dzień...

No chyba że sporo ludzi w domu, to może trochę łatwiej...

Opublikowano
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Na bogato...

No różnie bywało...

Co jak co, ale mleko, mimo drobnych zawirowań, cały czas rolnikom zysk przynosi...

..ale od razu dodam, że nie zazdroszczę tego....fachu...roboty w ciul...dzień, w dzień...

No chyba że sporo ludzi w domu, to może trochę łatwiej...

zysk a zysk. za mleko za tą pracę musi być dużo kasy 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po co mi to

A tak....dla rozrywki...i senior byłby ..zadowolony...

8 minut temu, Mateusz1q napisał(a):

za mleko za tą pracę musi być dużo kasy

Jak najbardziej...

Tyle że w innych kierunkach... ciągła huśtawka...tego zysku...

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

A tak....dla rozrywki...i senior byłby ..zadowolony...

Jak najbardziej...

Tyle że w innych kierunkach... ciągła huśtawka...tego zysku...

lżejsza to oraz większą huśtawka proste

Opublikowano
53 minuty temu, 12Pafnucy napisał(a):

Inflacja...

Kupiłeś?

B7?

B0

38 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Po co mi to? Z etatu parę tysiączków, z tego co się ugospodarzy to też jakiś tysiączek i mając takich tysiączków z 6 to jaki sens się uganiać będąc samemu i nie mając kredytów?

Oczywiście tyle, że u mnie nogami się jej z 50 lat nie depcze tylko ubija tłuczkiem...

Ty masz dźwiganie desek na tartaku...

Na nogi pacz a nie na kapustę 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v