Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał(a):

Raczej kto jej pomógł 🤔Przez nią mam dług wdzięczności 😔

Wczoraj dzwonil za nią chetny.Jak mnie wku....jak ktoś się targuje przez telefon 🤬🤬🤬🤬🤬

Nie masz długu. Niech rośnie. Ale chodziło mi o to, jakie proste było wyjście z sytuacji

Opublikowano

Kwestia czasu jak bedą opodatkowane dzierżawy ziemi- to akurat było by logiczne - facet wydzierżawia ziemie, przestaje być rolnikiem czemu miałby nie płacić podatku? Jak ja wynajmuje mieszkanie to płace.

Chodzi też o to żeby wprowadzić obowiązkową księgowość w rolnictwie  i obrót bezgotówkowy.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał(a):

Nie masz długu. Niech rośnie. Ale chodziło mi o to, jakie proste było wyjście z sytuacji

Niby banał, ale za głupi byłem żeby to wziąć pod uwagę 

Opublikowano
55 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wiem. Ale czy rozsądnym jest opierać rozwój i poważne, długofalowe decyzje na chwiejnym fundamencie w postaci niepewnych i zależnych od fochów właścicieli, dzierżaw 🤔...każdy robi jak uważa🤷

Mariusz to wszystko zależy z kim dogadujesz umowę dzierżawy,  ja mam od 8 osób większość ponad 20 lat już i bez problemowo , ale ważniejsze jest żeby nie było uja rolnika w okolicy co podburza i mąci żeby wydzierżawić taką ziemię 😉

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

3 tys szkoda na opony bambrom ?? xD

Teraz takie bambry🤷‍♂️ Somsiad nie będzie widział że używki siedzą, z daleka, zobaczy tylko fure. Mało to takich?

Latem zaszedłem do weta po środek do odrobaczenia kota, a wet z pracownikiem "pocztówki" wysyła do ludzi z wezwaniem do zapłaty za faktury. Zerknąłem a tam same znajome bambry biznesmeny. Co to z tymi ludźmi jest nie tak? Czy oni specjalnie nie płacą? Ja tam zawsze na bieżącą, kilka dni po wystawieniu FV a tam tacy bogole.

Opublikowano
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

wet z pracownikiem "pocztówki" wysyła do ludzi z wezwaniem do zapłaty za faktury. Zerknąłem a tam same znajome bambry biznesmeny.

Ciekawe masz zainteresowania...

Ja bym nawet nie spojrzał, bo gówno mi do tego...

• Like 3
Opublikowano
10 minut temu, Baks00 napisał(a):

Niby banał, ale za głupi byłem żeby to wziąć pod uwagę 

Etam zaraz tam za głupi ...teraz już nie będziesz miał takiej sytuacji, bo będziesz wiedział jedna prostą rzecz😎

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

Ciekawe masz zainteresowania...

Ja bym nawet nie spojrzał, bo gówno mi do tego...

Uszy ciężko zamknąć. Jeszcze głośno mówił kto ile wisi. 

Ale i tak bym zerknął 😉

Opublikowano
49 minut temu, jacus napisał(a):

piekne slonce swieci..moze byc cos zrobil ?? ale ochoty brak. cos podlubac i wolne..

a ty ??

moze przedstaw cos co spowoduje ze zmienie  zdanie a ze mna naukowcy 🤣

wyjatkowo saletrzak jes tlepszy -ale to tylko wyjatki..

chyba ze jestes zdania ze jest lepszy bo tanszy...😂

jakie tam jest cisnienie ?? moze poxilina wystarczy ??

to izby rolnicze o to wnioskowaly..

gdzie ponad 620 tys rolnikow podchodzi pod to..to gdzie polowa skladajacych o doplaty 

oszczedzaja bogaci i nam sie oplaci..

z czasow gdy sie duzo udzielal w prasie rolniczje-praktycznie co miesiac w jakiejs gazecie pamietam ze jego wypowiedzi byly -delikatnie mowiac-niespojne ...

co chwile cos innego opowiadal..

To jest posów hydrauliczny to ciśnienie jak w układzie ciągnika 

49 minut temu, wojtal24 napisał(a):

jak kupisz do hydrauliki i dobrze skręcisz będzie ok ja też kiedyś takie coś robiłem a jak nie to popatrz w necie są takie długie przewody rurki gotowe do przyczep hl co idą na drugą przyczepę i kup taka i skręcisz

Też myślałem żeby kupić np rurkę od cyklopa 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Etam zaraz tam za głupi ...teraz już nie będziesz miał takiej sytuacji, bo będziesz wiedział jedna prostą rzecz😎

Oby nie bo w nałóg popadne 😉

• Haha 1
Opublikowano
10 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mariusz to wszystko zależy z kim dogadujesz umowę dzierżawy,  ja mam od 8 osób większość ponad 20 lat już i bez problemowo , ale ważniejsze jest żeby nie było uja rolnika w okolicy co podburza i mąci żeby wydzierżawić taką ziemię 😉

Nigdy nie wiesz, jakie będą ruchy tych ludzi jutro czy pojutrze. Nigdy nie wiesz czy się jakiś uj nie znajdzie. Własność to jest własność. Ja oczywiście rozumiem, że nie jest ani łatwe, ani proste, ani przyjemne, żeby tych własnych gruntów nazbierać. Staram się tylko pokazać różnice 

Opublikowano
9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Teraz takie bambry🤷‍♂️ Somsiad nie będzie widział że używki siedzą, z daleka, zobaczy tylko fure. Mało to takich?

Latem zaszedłem do weta po środek do odrobaczenia kota, a wet z pracownikiem "pocztówki" wysyła do ludzi z wezwaniem do zapłaty za faktury. Zerknąłem a tam same znajome bambry biznesmeny. Co to z tymi ludźmi jest nie tak? Czy oni specjalnie nie płacą? Ja tam zawsze na bieżącą, kilka dni po wystawieniu FV a tam tacy bogole.

Bogol nie wyzbyje się z kasy od razu bo mu na ratę nie wystarczył

Opublikowano

Niedługo będzie następny filmy n YT kręcił:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/interwencje-rolnicze/rolnik-kupil-nowy-kombajn-z-hederem-teraz-sadzi-sie-ze-sprzedawca-2525688?fbclid=IwY2xjawH4dDpleHRuA2FlbQIxMQABHQ5UvybTKEYRdjjlvH-QWlYb2tyz-u_Gn2MZDCksyChUSbGkzOEbXTtXnQ_aem_9PKLP0-Di0sIAsuJH9j7sg

Gwarancja do bramy i się nie znamy. Jak sprzedaje to klepie po plecach, zdjęcia, uścisk dłoni. Jak zacznie się yebać to wywalone. Co raz więcej takich kwiatków.

Opublikowano
14 minut temu, Qwazi napisał(a):

Nigdy nie wiesz, jakie będą ruchy tych ludzi jutro czy pojutrze. Nigdy nie wiesz czy się jakiś uj nie znajdzie. Własność to jest własność. Ja oczywiście rozumiem, że nie jest ani łatwe, ani proste, ani przyjemne, żeby tych własnych gruntów nazbierać. Staram się tylko pokazać różnice 

To wiadomo że własność to własność 

14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co żeś zepsuł?

Co chcesz naprawić?

Nie zepsułem tylko tak kupiłem, część rurki od posówu w rozrzutniku ma dziurę, teraz jest wąż a chce przywrócić do oryginału i chciałem zakuć taką rurkę 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Niedługo będzie następny filmy n YT kręcił:

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/interwencje-rolnicze/rolnik-kupil-nowy-kombajn-z-hederem-teraz-sadzi-sie-ze-sprzedawca-2525688?fbclid=IwY2xjawH4dDpleHRuA2FlbQIxMQABHQ5UvybTKEYRdjjlvH-QWlYb2tyz-u_Gn2MZDCksyChUSbGkzOEbXTtXnQ_aem_9PKLP0-Di0sIAsuJH9j7sg

Gwarancja do bramy i się nie znamy. Jak sprzedaje to klepie po plecach, zdjęcia, uścisk dłoni. Jak zacznie się yebać to wywalone. Co raz więcej takich kwiatków.

Nie przesądzałbym bym sprawy tak szybko. Obie strony mają jakieś argumenty. Trudno stwierdzić czyja racja. Moją uwagę zwróciła uszkodzona obudowa przekładni i to, że przystawka miała kontakt z podłożem, bo chyba cis takiego tam jest napisane. Z drugiej strony 250 ha na nową sześciorzędową przystawkę renomowanego producenta to jest nic...

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

55 minut temu, Qwazi napisał(a):

Wiem. Ale czy rozsądnym jest opierać rozwój i poważne, długofalowe decyzje na chwiejnym fundamencie w postaci niepewnych i zależnych od fochów właścicieli, dzierżaw 🤔...każdy robi jak uważa🤷

bo u Ciebie najwyraźniej nie ma parcia na ziemię jak są w niektórych rejonach. a druga sprawa jak brać ziemię w dzierżawy to od mądrych ludzi. jak bym chciał nałapać dzierżaw u siebie to pewnie i bym obrabiał z 50+ha tylko po co znajomy teraz wziął dzierżawę jest już chyba z 4 dzierżawca od 5 lat to o czym to świadczy i właścicielka mu powiedziała takie i takie ekoschematy cięcie słomy a jemu zależało na słomie bo ma hodowle to mówi mu ok zbierasz słomę ale kasę dajesz mi taka jak byś ściął to ja za takie dzierżawy to dziękuję wolę zająć się czymś innym niż użerać się z dziwnymi ludźmi

Krzysztof81 napisał:

3 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

3 tys szkoda na opony bambrom ?? xD

tylko często Ci sami ludzie albo inni mają po 3 mieszkania w Warszawie a nawet i rekordzistą ma 7 mieszkań i to właśnie z krów rolnik z Podlasia

Nieustraszony1044 napisał:

14 minut temu, Qwazi napisał(a):

To wiadomo że własność to własność 

14 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Co żeś zepsuł?

Co chcesz naprawić?

Nie zepsułem tylko tak kupiłem, część rurki od posówu w rozrzutniku ma dziurę, teraz jest wąż a chce przywrócić do oryginału i chciałem zakuć taką rurkę 

a Polski rozrzutnik to może w ogrinale dostaniesz gdzieś

Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

bo u Ciebie najwyraźniej nie ma parcia na ziemię

Na dzierżawy jest. Sporo gospodarstw się zlikwidowało, a ta ziemia jest obrabiana. Gorzej jest z kupnem, bo zwykle wolą dzierżawić niż kupić. No i niewielu też się decyduje sprzedać. Ja miałem trochę szczęścia i kupiłem sporo. W większości byłem jedynym, któremu to kupno proponowano. Ale piasków też się już najadłem i więcej nie kupię. Jesienią 22 nie wziąłem działki 3,5 ha praktycznie przylegającej do mojej. Nie żałuję tej decyzji, bo rok później kupiłem nieco mniej, w trzech prawie równych działkach, gdzie ziemia, mimo, że też słaba, to lepsza jak na tamtej. I też są blisko. Najdalej 0,5 km od gospodarstwa

Opublikowano
33 minuty temu, Qwazi napisał(a):

Na dzierżawy jest. Sporo gospodarstw się zlikwidowało, a ta ziemia jest obrabiana. Gorzej jest z kupnem, bo zwykle wolą dzierżawić niż kupić. No i niewielu też się decyduje sprzedać. Ja miałem trochę szczęścia i kupiłem sporo. W większości byłem jedynym, któremu to kupno proponowano. Ale piasków też się już najadłem i więcej nie kupię. Jesienią 22 nie wziąłem działki 3,5 ha praktycznie przylegającej do mojej. Nie żałuję tej decyzji, bo rok później kupiłem nieco mniej, w trzech prawie równych działkach, gdzie ziemia, mimo, że też słaba, to lepsza jak na tamtej. I też są blisko. Najdalej 0,5 km od gospodarstwa

Ile wołał za te 3,5 ha?

Opublikowano
59 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

I w czym problem?

Nie ma firmy która to robi w pobliżu?

No myślałem że nie robią nigdzie w okolicy, ale jedną znalazłem i muszę zawieźć 

55 minut temu, wojtal24 napisał(a):

bo u Ciebie najwyraźniej nie ma parcia na ziemię jak są w niektórych rejonach. a druga sprawa jak brać ziemię w dzierżawy to od mądrych ludzi. jak bym chciał nałapać dzierżaw u siebie to pewnie i bym obrabiał z 50+ha tylko po co znajomy teraz wziął dzierżawę jest już chyba z 4 dzierżawca od 5 lat to o czym to świadczy i właścicielka mu powiedziała takie i takie ekoschematy cięcie słomy a jemu zależało na słomie bo ma hodowle to mówi mu ok zbierasz słomę ale kasę dajesz mi taka jak byś ściął to ja za takie dzierżawy to dziękuję wolę zająć się czymś innym niż użerać się z dziwnymi ludźmi

tylko często Ci sami ludzie albo inni mają po 3 mieszkania w Warszawie a nawet i rekordzistą ma 7 mieszkań i to właśnie z krów rolnik z Podlasia

a Polski rozrzutnik to może w ogrinale dostaniesz gdzieś

No taki region że o ziemię się nie biją, już pisałem kiedyś jestem jedynym na wsi który utrzymuje się tylko z rolnictwa, i tak praktycznie w całej okolicy jeden rolnik na wsi a są takie gdzie nie znajdziesz 

Co do rurki  to warfama ,ale w upadłości są i Ukraince to uj wie czy coś jeszcze się kupi , kiedyś dzwoniłem z neta dwa razy to nikt nie odbiera 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v