Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Rolnik1973 napisał(a):

Naprawim

I będzie robić

Niech ci w dojczyku coś nawali to inaczej P0ćwierkasz 

Tu za parę zł i w P0le

Doiczyki się nie psują....to germańska technologia.....najlepsza...jak Tusk...🤭

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Same pierscienie to wiele nie pomoże, taka pseudo naprawa, jak owal w tulei. Kup z primy tylko. Zmień i jesień ogarniesz a w zimie trzeba wyciągać silnik i zawieź do Krawca w Paciorkowej Woli to Ci zrobi. U mnie w 3512 też pierscienie poszły przez dziurawy dolot. Wymienilem same pierscienie i jakoś to jeździło jeszcze z rok ale jak z góry pchał ciężar i gaz się puściło to walił niebieskim dymem ze w kominie sie ledwo mieścił. Trzeba było robić kapitalke. 

Opublikowano
8 godzin temu, konteno napisał(a):

co ty sie martwisz ?

O Tomka chodzi nie o te arbuzy czy banany 🤦

8 godzin temu, konteno napisał(a):

niektórzy robią to całe życie jak widzę swoich współpracowników 

Jak komuś tak pasuje 🤷

• Thanks 1
Opublikowano

Rysiek jakbyś chciał zakładać jednak same pierścienie to zaopatrz się w taką honownicę na trzy kamienie aby na tych tulejach zrobić delikatną siatkę bo inaczej nowe pierścienie nie ułożą się do gładkiej tulei i nie będzie miało to sensu

Opublikowano
11 godzin temu, Michał18 napisał(a):

Na ładną nie ma szans a jakiejś grubej brzydkiej to ja nie chcę bo sam jestem szczupły. Więc zostaje singielstwo 

Lecz czasem gdzieś widzę ulicą idzie taka 2-3 na 10 i jeszcze z dzieckiem i ktoś jednak wziął

Teraz nie warto szukać, bo to tak jakby zaprzągnąć się w kierat. Dopiero na emeryturze warto pomyśleć jak się już zwolni, żeby mieć z kim telewizor oglądać

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Tak

Jestem 5 właścicielem

Wielu chciało P0jeździć ursusem 

W sumie jakby policzyć to u siebie też czwartym jestem... 

9 godzin temu, konteno napisał(a):

czytałeś kilka stron wcześniej o kombinowaniu w rolnictwie ile to się niektórzy nachapali? ja na uprawie swojej ziemi się nie dorobię tak by pełnoprawnie korzystać z takich samych dofinansowań jak inni na tym samym poziomie ani nie połączę ze swoim etatem bo nie do pogodzenia a kombinować muszę bo jak  inaczej

Czemu tak Ci zależy na tych dofinansowaniach? Po co to komu? Ja zawsze uważam - jak coś robić to za swoje, jak nie masz na coś odłożone to nie rób i nie kupuj... 

Nie do pogodzenia? Robisz na czterobrygadówkę, czasu w uj na pole. Choć Ty ten czas wolisz przespać...

Edytowane przez Chłoporobotnik
Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek1979 napisał(a):

Same pierscienie to wiele nie pomoże, taka pseudo naprawa, jak owal w tulei. Kup z primy tylko. Zmień i jesień ogarniesz a w zimie trzeba wyciągać silnik i zawieź do Krawca w Paciorkowej Woli to Ci zrobi. U mnie w 3512 też pierscienie poszły przez dziurawy dolot. Wymienilem same pierscienie i jakoś to jeździło jeszcze z rok ale jak z góry pchał ciężar i gaz się puściło to walił niebieskim dymem ze w kominie sie ledwo mieścił. Trzeba było robić kapitalke. 

Ile kapitalka w c360 3p może wynieść?

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

25 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Czemu tak Ci zależy na tych dofinansowaniach? Po co to komu? Ja zawsze uważam

Jak ktoś flaszkę postawi, to odmawiasz i idziesz se za swoje kupić?

już bardziej obrazowo nie można tego przedstawić 👍👍👍 kupuje druga i pijemy litra tak też jest z dofinansowaniem masz kupić czy zmienić maszynę to jak coś tam kapną parę groszy to albo kupuje nowa albo w to miejsce dwie zamiast jednej.

Chłoporobotnik napisał:

9 godzin temu, Rolnik1973 napisał(a):

Tak

Jestem 5 właścicielem

Wielu chciało P0jeździć ursusem 

W sumie jakby policzyć to u siebie też czwartym jestem... 

9 godzin temu, konteno napisał(a):

czytałeś kilka stron wcześniej o kombinowaniu w rolnictwie ile to się niektórzy nachapali? ja na uprawie swojej ziemi się nie dorobię tak by pełnoprawnie korzystać z takich samych dofinansowań jak inni na tym samym poziomie ani nie połączę ze swoim etatem bo nie do pogodzenia a kombinować muszę bo jak  inaczej

Czemu tak Ci zależy na tych dofinansowaniach? Po co to komu? Ja zawsze uważam - jak coś robić to za swoje, jak nie masz na coś odłożone to nie rób i nie kupuj... 

Nie do pogodzenia? Robisz na czterobrygadówkę, czasu w uj na pole. Choć Ty ten czas wolisz przespać...

nie każdy to lubi ryc w ziemi i jeszcze po godzinach, nie każdy potrafi to robić, niektórzy nie mają zdrowia. I powodów może być wiele. podejrzewam że Marcin woli pogrzebać w kabelkach i elektryce a Ty wolisz zrobić coś w gospodarstwie

Opublikowano (edytowane)

Rysiek nie zmieniaj  samych pierscionków tylko całe zestawy  bo to bez sensu i za miesiac bedziesz znowu rozbierał i tak jak mówią zobacz dół silnika odrazu

jak zmienisz tylko pierscionki to bedziesz takim samym partacznikiem co w kombinacie

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, marulekk napisał(a):

jak zmienisz tylko pierscionki to bedziesz takim samym partacznikiem co w kombinacie

Jak się rozdupcy za kilka godzin to znowu będzie można zwalić winę na Tuska xD

https://www.warzywa.pl/rynek/cena-kapusty-nie-istnieje-producenci-zaczynaja-niszczyc-uprawy/

@Elon to ten twój kapuściany biznes ?? xD może Ci Rysiek pożyczy talerzówke do szatkowania tej kapusty ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Łatwiej dostać dofinansowanie niż znaleźć dobrego klienta i go zatrzymać

Wiadomo, ty idziesz zawsze na łatwiznę i egzystujesz dzięki dopłatom. Takich mi nie żal, niech giną. Albo się opłaca albo robisz bo lubisz i dokładasz albo się zlikwidujesz... 

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

A jak tępoto myślisz? Się robi to się za robotę dostaje. 

Ty stawiasz za tych nowych klientów 🤔 a jak Ci ktoś ich podbierze i % darmo pójdą 🤔🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v