Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

czasowy jesteś jak czekasz godzinę na sołtysa. ja jako jeden z pierwszych zacząłem ileś lat temu płacić przelewem przez internet z domu jak większość rachunków to się poprzednia pani sołtys nawet fochowala a teraz to chyba już większość u nas tak robi

Dzisiaj akurat tak czasowy a sołtys dobry chłop to niech coś ma..

Opublikowano
slawek74 napisał:

4 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

czasowy jesteś jak czekasz godzinę na sołtysa. ja jako jeden z pierwszych zacząłem ileś lat temu płacić przelewem przez internet z domu jak większość rachunków to się poprzednia pani sołtys nawet fochowala a teraz to chyba już większość u nas tak robi

Dzisiaj akurat tak czasowy a sołtys dobry chłop to niech coś ma..

a tak zapytam to u Was sołtys chodzi po domach zbierać podatek czy Ty idziesz do niego

Opublikowano

U mnie jest stytacja taka że pozbyć się bydła to nie problem

ale pozbywając się bydła pozbywam się i wiekszego sprzetu 

i np taka beczka, chciałem 6000l

dawali 4500l

w przypadku pozbycia się bydła było by 3000l

oczywiście można pisać że po zwiększeniu było by 4500l, ale to wraz jest 4500 a nie 6000

Rozrzutnik też wtedy z 6t robi się 4.5t podczas gdy na dużym kole produkują minimum 10t

Opublikowano
6465 napisał:

5 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Tak se policzyłem....to i tak ....się nie opłaca....🤭😉

Weź dwa razy kółko na dół to jeszcze lepiej będzie się tobie opłacać 😃

Ja się szykuje do snu. I też się nie opłaca kogoś dorabiać 😆

17580298850653701410033737179420.jpg

zacytował bym tu jednego koleg z AF dobranoc Tomaszu ✋️😀😀😀😀

• Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, jacor73 napisał(a):

Trudno go nazwać rozwijającym, jak po zakupie siewnika nie zasiał nawet jednego ha.

Też mnie takie coś mierziło, ale od pewnego czasu wisi mi to i powiewa, 

No mnie już coraz bardziej nie, bo przez te programy nie dość że nic z nich nie mam to muszę jeszcze płacić coraz więcej za maszyny 

Takie prawo rynku 

O sprzedażach kredytów zamiast sprzętu już mi się nie chce nawet pisać 

Opublikowano
Karol6130 napisał:

dawali 4500l

oczywiście można pisać że po zwiększeniu było by 4500l, ale to wraz jest 4500 a nie 6000

Rozrzutnik też wtedy z 6t robi się 4.5t podczas gdy na dużym kole produkują minimum 10t

jesteś jeszcze młody chłopak wszystko przed Tobą

Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał(a):

a tak zapytam to u Was sołtys chodzi po domach zbierać podatek czy Ty idziesz do niego

Jadę do niego o 16 z pracy wraca ... ogólnie mało chętnych by ktoś był sołtysem a i żeby jeszcze jakoś społecznie się udział...

Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

dawali 4500l

Weź ty chłopie przestań jęczeć, ile można?  Robi się tu jakaś jęczarnia starych kawalerów. Jeszcze niech Pioter zaraz się zjawi ze swoimi boleściami bo za dużo mu urosło🤦‍♂️

Nawet ten chłop udający babe tek nie marudzi.

Bierz się do roboty i kombinuj jak chcesz rozwijać, może więcej zwierząt, usługi itp, jak nie to idź na etat, obsiej hektary po godzinie i tyle.

Marudzisz jak stary kawaler.

Ile ty masz lat?

• Haha 3
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

1 godzinę temu, Karol6130 napisał(a):

W tym roku kupiona 

Polski kabat

Kabata się nie kupuje ...

mnie też w którejś agromie namówili na tego Kabata bo to niby Polskie a to takie miękkie gowno że szok w innej maszynie mam jakieś azjatyckie to twarde są mimo że radialne ale lepsze niż ten Kabat

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał(a):

dawali 4500l

Przestaniesz jęczeć ?? Albo dobierz jakoś ziemi żeby spełniać wymogi na 50ha mając ich 10, albo pogódź się z tym że mając 10ha nie należą Ci się maszyny na 50 ...

Opublikowano

U nas w sklepach nie ma nic innego 

Wulkanizator się zamknął 

Był fajny ogarnięty chłopak 

Praktycznie od ręki przez 24 godziny dla stałych dobrych klientów

Inni walą w uja, tylko aby sprzedać dętkę i opony 

Opublikowano
12Pafnucy napisał:

7 minut temu, wojtal24 napisał(a):

U nas ....chodzi....sołtyska...

ale ładna? młoda?

Opublikowano
Teraz, wojtal24 napisał(a):

mnie też w którejś agromie namówili na tego Kabata bo to niby Polskie 

Kabata wziąłem w rękę w Agromie i wiedziałem że nie warto tego brać. Kiedyś mieli dobre ruskie dętki na Słomczynie ale teraz pewnie ich nie ma ...

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał(a):

Weź ty chłopie przestań jęczeć, ile można?  Robi się tu jakaś jęczarnia starych kawalerów. Jeszcze niech Pioter zaraz się zjawi ze swoimi boleściami bo za dużo mu urosło🤦‍♂️

Bierz się do roboty i kombinuj jak chcesz rozwijać, może więcej zwierząt, usługi itp, jak nie to idź na etat, obsiej hektary po godzinie i tyle.

Ile ty masz lat?

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Przestaniesz jęczeć ?? Albo dobierz jakoś ziemi żeby spełniać wymogi na 50ha mając ich 10, albo pogódź się z tym że mając 10ha nie należą Ci się maszyny na 50 ...

Dobra, czas odejść z forum 

Bawcie się sami 

• Haha 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

U nas w sklepach nie ma nic innego 

Wulkanizator się zamknął 

Był fajny ogarnięty chłopak 

Praktycznie od ręki przez 24 godziny dla stałych dobrych klientów

Inni walą w uja, tylko aby sprzedać dętkę i opony 

j tu masz pomysł na biznes w gospodarstwie jak wypali to flaszkę za podpowiedz postawisz kiedyś

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Bawcie się sami 

No i po co?

Gdzie Ci będzie lepiej....niż z nami?🤷

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

ryczącą 50 też nie jest zła 🤭😉 może akurat schyli się pod stol po długopis jak jej spadnie

Musi na głodzie jesteś ..🤭

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ile ty masz lat?

Nikt mnie nauczył marudzenia.  A szkoda bo bym chciała od czasu do czasu pomarudzić tak  jak Karol. 

Czy ktoś mi coś da jeśli będę narzekała. 

Jeśli trzeba coś osiągnąć trzeba rękawy samej podwinąć i zapracować na to co się chce mieć.

Taka jest i tak będzie jeśli sami na coś nie zapracujemy nie będziemy mieć tego. 

Jeśli chcemy kombinować kombinujemy tylko z głową nie z czym innym .

Jeśli nie chcemy musimy tak pracować aby mieć to co chcemy mieć nie szukając u nikogo i niczego pomocy. 

I przestań mnie nazywać chłopem to już nie jest śmieszne tylko wygląda na to żeś ty już sam nie wiesz co mówisz. 

Edytowane przez Bezduszna
Opublikowano
12Pafnucy napisał:

2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Bawcie się sami 

No i po co?

Gdzie Ci będzie lepiej....niż z nami?🤷

1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

ryczącą 50 też nie jest zła 🤭😉 może akurat schyli się pod stol po długopis jak jej spadnie

Musi na głodzie jesteś ..🤭

nie na głodzie raczej dobry humor

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v