Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

wolki zbożowe nasniewaly sie z hodowcow... po co w gieee robic   .,.a tu  masz babo placek nie ma gdzie srzedac 🤣🤪.....dodam ze syn zwalil na magazyn z 400 ton i nie wiadomo kiedy to sprzeda i za ile ...😲

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 4
Opublikowano
37 minut temu, Qwazi napisał(a):

Przepraszam...kombinowalaś, żeby Ci się należało 🤷

Jeden uj, tylko opakowanie inne🤷

Ja tam jestem spokojny🤷

Rodzice jak przepisali na mnie ziemię mieli po 75 lat. Tatuś stwierdził że może teraz już w spokoju umrzeć. Broniłam się jak mogłam od posiadania hektarow

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

I z czego spłacą te kredyty ci co w tamtym roku mieli powódź 

Ten co na strajkach krzyczał a później się dogadywał to teraz widzać kamery i wycieczki przyjmuje

Ale po co Ci te maszyny, stare wydajności nie mają?

Jak dostaniesz te maszyny to będziesz beczał że hektarów nie masz. 

Jak dokupisz ha to będzie lament, że zostaje Ci minimalna z tego kierata.

Opublikowano
44 minuty temu, Michał18 napisał(a):

Większość młodych miastowych to gołodupcy to nie to co na wsi że dostają majątek po rodzicach. Choć pewnie są wyjątki że i bogaty się znajdzie 

Zawód syn jest wszędzie powszechny.

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, malaczarna napisał(a):

Rodzice jak przepisali na mnie ziemię mieli po 75 lat. Tatuś stwierdził że może teraz już w spokoju umrzeć. Broniłam się jak mogłam od posiadania hektarow

I kombinowalaś jak mogłaś 🤷

Opublikowano
6 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Ale po co Ci te maszyny, stare wydajności nie mają?

Jak dostaniesz te maszyny to będziesz beczał że hektarów nie masz. 

Jak dokupisz ha to będzie lament, że zostaje Ci minimalna z tego kierata.

Mają wydajność 

Niektóre są już wiekowe 

Na ten moment jestem w stanie obrobić około 50 ha tym co mam

Jedynie siewnik bym musiał zmienić, tylko dlatego że oszukuje, no i może opryskiwacz bo 400l tylko ma

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, malaczarna napisał(a):

To dlaczego nie zrzekłaś się ziemi?.  Zawsze jest wyjście z sytuacji nie ma nigdy tylko jednego wyjścia.

Wtedy byś poszła do miasta do miastowego. 

Edytowane przez Bezduszna
  • Haha 2
Opublikowano
18 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

wolki zbożowe nasniewaly sie z hodowcow... po co w gieee robic   .,.a tu  masz babo placek nie ma gdzie srzedac 🤣🤪.....dodam ze syn zwalil na magazyn z 400 ton i nie wiadomo kiedy to sprzeda i za ile ...😲

Wczoraj wyczytałem w internecie pod filmem dziewczyny że będzie na weselu od niej śmierdzieć, robiła obrządek i później na wesele

Tak po niej cisnęli że szok, tylko jedynie zboże się opłaca i to uprawiają 

Ci durnie nie rozumieją tego że jeśli nie będzie krów mlecznych to i nie będzie też opasu, ale może wtedy owies i mleko owsiane

Bo za płeć to raczej nie dostała od śmierdziuchów

• Like 1
Opublikowano

widocznie miala wiecej rozumu jak ty 🤪

2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

To dlaczego nie zrzekłaś się ziemi?.  Zawsze jest wyjście z sytuacji nie ma nigdy tylko jednego wyjścia.

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Wróciłem z pogrzebu...

Chłopak 28 lat....troje dzieci...

Zachorował i zmarł...

Ciekawostka....przemowę miał ten z rolnik szuka żony...

Na co ?  2 lata starszy ode mnie.🤔Może też cza się szykować już .

Jak myślisz?

Opublikowano
Qwazi napisał:

10 minut temu, malaczarna napisał(a):

I kombinowalaś jak mogłaś 🤷

nie kombinowała tylko tak się złożyło, rodzice raz przepisują. Przepisywali jej skorzystała i chwała jej za to i jak ma chęć i możliwości niech korzysta dalej. Patologią i kombinatorstwem to jest sztuczne dzielenie gospodarstwa pod dotacje. Jeżeli Ty byś przepisał dziecku gospodarstwo i mogło by skorzystać z dofinansowania na MR to gdzie tu jest kombinatrostwo ?

Bezduszna napisał:

17 minut temu, malaczarna napisał(a):

zawsze może ziemię sprzedać oddać w dzierżawę i iść do miasta i pewnie kiedyś tak zrobi

Karol6130 napisał:

Biedy ciąg dalszy

20250916_132108.jpg

chłopie jaka bieda bieda to by było jak byś na zimno łatkę kleił a na gorąco to teraz nie wiem czy fachowca u mnie w okolicy znajdziesz żeby Ci tak klei

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Nieszczęście chodzą parami

20250916_133254.jpg

U mnie fachowiec poszedł w mundur 

Nie ma kto robić 

Znaczy są, ale wymieniacze, i tylko osobowe

Kauczuk muszę kupić bo już końcówki 

Kurna... epidemia musi...

Opublikowano

W tym roku kupiona 

Polski kabat

20250916_135254.jpg

Teraz, 12Pafnucy napisał(a):

Kurna... epidemia musi...

W tamtym tygodniu akumulatory 

Oj we wsi to chyba nawet u tych co gospodarki nie mają 

Coś musi być w powietrzu że nawet i Ryśka ursus

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v