Skocz do zawartości

Pogoda rolnicza 2025 i inne luźne wątki

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
25 minut temu, Bezduszna napisał(a):

System nigdy nie był sprawiedliwy zawsze jedno dostawali drudzy nie. 

Patologia jest wtedy kiedy dane osoby są cały czas na socjalu a mają pieniądze takie aby na nim nie być. A biorą tylko socjal dlatego aby im pieniędzy nie udało zbytnio z ich portfeli. 

Był zakaz dublowania zwrotu

Jeden wziął 3 prasy 

Wszystkie wnioski na jedną osobę 

Jedną prasę kupił sipma kostka, tu można było uzasadnić 

Ale czy dwie belujące to bym nie powiedział, tam odr wymiękł w uzasadnieniu, a chłop siadł i se poradził 

A tymczasem dla innego zabrakło pieniędzy 

Ja już nie mówię o definicji kosztów kwalifikowanych, bo w obiegu publicznym to trochę na więcej wygląda niż jest

W okolicy jeden co chciał ruszać z tematem od samego początku programów po tym jak nie dostał 2 raz wsparcia podziekowal za pracę na roli, woleli dać dziadkowi 60 lat, teraz na tym wspqrtym gospodarstwie nie ma nic 

Ten poznaniak z 2018r pewnie też od takiego rozwijającego

9 minut temu, dsbh napisał(a):

Skoro tak źle i nie dobrze to weź to chłopie rzuć w cholerę i idź na etat. Przerobisz 10 godzin i będziesz miał wszystko w d*pie, zamiast biadolić.

Sam se idź 

Ja już mogę nie pracować

Mi starczy 

Opublikowano
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Był zakaz dublowania zwrotu

Jeden wziął 3 prasy 

Wszystkie wnioski na jedną osobę 

Jedną prasę kupił sipma kostka, tu można było uzasadnić 

Ale czy dwie belujące to bym nie powiedział, tam odr wymiękł w uzasadnieniu, a chłop siadł i se poradził 

A tymczasem dla innego zabrakło pieniędzy 

Ja już nie mówię o definicji kosztów kwalifikowanych, bo w obiegu publicznym to trochę na więcej wygląda niż jest

W okolicy jeden co chciał ruszać z tematem od samego początku programów po tym jak nie dostał 2 raz wsparcia podziekowal za pracę na roli, woleli dać dziadkowi 60 lat, teraz na tym wspqrtym gospodarstwie nie ma nic 

Ten poznaniak z 2018r pewnie też od takiego rozwijający

Czy ktoś ci kiedyś poeiedział że życie jest niesprawiedliwe.

Kombinatorzy zawsze mają lepiej od tych co utrzciwie żyją. 

Tym bardziej wtedy kiedy wchodzą w grę pieniądze. 

Opublikowano

Parę wniosków 

Tyle że pieniędzy nie straciłem 

Zawsze to samo

Szerokość, moc, pojemność 

Ostatnio chciałem zapłacić pani co współpracuje między innymi z agrotechniką, w okolicy bardzo ceniona i skuteczna 

I po 5 minutach rozmowy się rozłączyła, sprawdziła co i jak, i wyszło to co zwykle

Za biedny i jednocześnie za bogaty

2 minuty temu, Bezduszna napisał(a):

Czy ktoś ci kiedyś poeiedział że życie jest niesprawiedliwe.

Kombinatorzy zawsze mają lepiej od tych co utrzciwie żyją. 

Tym bardziej wtedy kiedy wchodzą w grę pieniądze. 

Kolega co się dorobił paru mieszkań i domów na wynajem też się obawia podatku 

Znajomy pomału likwiduje tą działalność w naszym kraju, idzie w nieruchomości na zachodzie 

Opublikowano
5 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

A gdzie się ja na tobie wyżywam 

Ty jesteś tylko przykładem patologi systemu

Wspomniałeś o przyczepie 

Ja bym takiej nie wziął bo poprostu ładowność mała

Ósemki bym nie dostał 

Ciebie było "stać" na przyoranie słonecznika 

Mnie nie stać na kupno ⅓ stada w razie coś, a co dopiero na zasianie słonecznika kosztem pasz obiętościowych

Niestety taki jest system. Zbyszek to i tak bidak który wyrwał jakieś grosze.

Zobacz jak obszarnicy mający tysiące hektarów jakie pobrali niesamowite pieniadze na maszyny itp itd. Podzielili majątki na papierze wśród rodziny pobrali nowe maszyny, których nawet nie zużyli i sprzedawali nówki po 5 latach. Jakas uprawa orzecha, ekologia itp itd.

Albo ostatnie kpo czy nawet covidowe za pisu.

U mnie facet handlujący nawozami wstrzymał sprzedaż mając pełen plac a później sprzedawał mocznik po 5 tys i jeszcze finalnie wziął 900tys dofinansowania z budżetu z tytułu covidu. 

Nie ma sprawiedliwości i nie będzie. Zapierdalając od rana do nocy to się garba dorobisz jak inni oporowcy. Na tym świecie najlepiej mają kombinatorzy i cwaniacy. Trzeba się z tym pogodzić i tyle. Wiem że cięzko zacząć ale jak chcesz to też możesz kombinować🤷‍♂️

Opublikowano
6 godzin temu, Karol6130 napisał(a):

Parę wniosków 

Tyle że pieniędzy nie straciłem 

Zawsze to samo

Szerokość, moc, pojemność 

Chłopie, piszesz, że na papierze masz 6ha zboża i 3ha kukurydzy. A potem się dziwisz że nie dostajesz przyczepy 8t ... Że agregat czy siewnik za mały ... Bo masz 9ha a maszyny chciałbyś na 50ha. Taka jest prawda, więc przestań ryczeć, albo zalegalizuj dzierżawy i wtedy może dostaniesz ...

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał(a):

U mnie facet handlujący nawozami wstrzymał sprzedaż mając pełen plac a później sprzedawał mocznik po 5 tys i jeszcze finalnie wziął 900tys dofinansowania z budżetu z tytułu covidu. 

U nas taki się teraz zastanawia dlaczego klient idzie do konkurencji 

9 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Chłopie, piszesz, że na papierze masz 6ha zboża i 3ha kukurydzy. A potem się dziwisz że nie dostajesz przyczepy 8t ... Że agregat czy siewnik za mały ... Bo masz 9ha a maszyny chciałbyś na 50ha. Taka jest prawda, więc przestań ryczeć, albo zalegalizuj dzierżawy i wtedy może dostaniesz ...

Co mi da 5ha dzierżawy z czego pola tylko 2ha?

6t pezyczepa nie sprawdzi się przy belach 

I jak zrobić wzrost gdy bydła masz na 120% możliwości? 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Co mi da 6ha dzierżawy?

Ale taka Ci się wg ich tabelek należy ... Więc albo bierz jak Ci pasuje, a jak nie pasuje to sobie kup używaną 8-kę i tyle... Hektarów na siątkę a maszyny pod 150KM ... 

Dwie używane 6-tki mam na 30 ha i nie ryczę, nie szukam nowej 10-tki, bo mi to spokojnie wystarcza, a i bele sobie bez problemu nimi zwożę ...

Nie brałem przyczepy na programy bo wg mnie to marnotrawienie pieniędzy ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale taka Ci się wg ich tabelek należy ... Więc albo bierz jak Ci pasuje, a jak nie pasuje to sobie kup używaną 8-kę i tyle... Hektarów na siątkę a maszyny pod 150KM ... 

Dwie używane 6-tki mam na 30 ha i nie ryczę, nie szukam nowej 10-tki, bo mi to spokojnie wystarcza, a i bele sobie bez problemu nimi zwożę ...

Przyczepę kupiłem 7 lat temu, za swoje nową 

10 nie była mi do niczego potrzebna

Gospodarstwo roślinne to nie hodowlane gdzie liczy się też i gabaryt

Oczywiście lawetę do bel bym dostał, tylko mi ona nie potrzebna 

By stała i rdzewiała

Czyli uważasz że ja co coś robię i próbuje się rozwijać jestem gorszy od tych co nie robią praktycznie nic, a programy biorą bo im dają za nic, jednocześnie się nie rozwijając

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Czyli uważasz że ja co coś robię i próbuje się rozwijać jestem gorszy od tych co nie robią praktycznie nic, a programy biorą bo im dają za nic, jednocześnie się nie rozwijając

Nie uważam tak ... Tylko weź sobie wreszcie do łba że programy działają tak a nie inaczej i przestań ryczeć. Jak się da to korzystaj, jak nie to kasa w łapę i po maszyny jak potrzebne ... Jak nowa deszczownia była potrzebna to nie patrzyłem się na programy, tylko kasa w łapę, wizyta na 3 placach i za 2 dni polewaczka już stała na podwórku ...

Na papierze masz mało ha a dla nich to się liczy, to co na papierze ... Oni mają kryteria oceniania i z tego są rozliczani ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Karol6130 napisał(a):

Może patrz siebie...nie co innym ..niepotrzebne...

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, Karol6130 napisał(a):

U nas taki się teraz zastanawia dlaczego klient idzie do konkurencji 

Co mi da 5ha dzierżawy z czego pola tylko 2ha?

I jak zrobić wzrost gdy bydła masz na 120% możliwości? 

w ochronie środowiska nie trzeba robić wzrostu 

Opublikowano
10 minut temu, Karol6130 napisał(a):

te programy to taki miód? traktor 400tys.na start ubezpieczenie i pierwszy przegląd za 10 tys. kupujesz używkę za 200 i jeszcze jest tańszy w eksploatacji. z wszystkim tak jest ale jak ty musisz mieć funkiel nówke wszystko...

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, 12Pafnucy napisał(a):

Raczej tak się nie da....by płyny bez zmian... obłok.

Pojeździj i zobacz co będzie ubywać ..

Pilnuj, żeby nie zatrzeć...

Nie koniecznie płyn będzie ubywał

7 godzin temu, Qwazi napisał(a):

Karol uspokój się. Taki patriotyzm u rodaków, że łapy wyciągają po to, co się innym moralnie należy. Nie od dzisiaj to. Rób swoje jako i ja robię

Dzisiaj widziałem ogłoszenie z sąsiedniej gminy "oddam w dzierżawę, czynsz 1,3 tys i dopłaty moje". Za samo ogłoszenie tej treści już powinien mieć kontrolę krzyżową że sprawdzeniem obrotu gospodarstwa🤦

Miałem Ci podesłać bo i mi na tablicy to wyskoczyło 

Opublikowano

I dlatego złożył każdy 

I dlatego żeby coś dostać trzeba było robić punkty

I znowu te yebane szerokości, pojemności itp

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

te programy to taki miód? traktor 400tys.na start ubezpieczenie i pierwszy przegląd za 10 tys. kupujesz używkę za 200 i jeszcze jest tańszy w eksploatacji. z wszystkim tak jest ale jak ty musisz mieć funkiel nówke wszystko...

Zawsze pisałem że na nowy ciągnik mnie nie stać, stać mnie na zakup ale nie stać na jego utrzymanie, ekologia kosztuje bardzo dużo pieniędzy 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Kiedy? 

Chyba będę robił do puki będzie chodził

Może P0 żyje 40 godz bo tyle trzeba by obrobić się

Siłę ma

Tera to szukanie nie wiadomo czego

zdjemij glowice będzie coś widać 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Kiedy? 

Chyba będę robił do puki będzie chodził

Może P0 żyje 40 godz bo tyle trzeba by obrobić się

Siłę ma

Tera to szukanie nie wiadomo czego

40 godz to trochę dużo ... 2-3h można by próbować tak dojechać ...

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Nie koniecznie płyn będzie ubywał

Miałem Ci podesłać bo i mi na tablicy to wyskoczyło 

Zerknij na komentarz, podpuściłeś mnie 

Będą mieli ubaw chłopaki na pryzmie 

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v